Könyvajánló

A termelékenység ereje: Gazdagság, szegénység és a globális stabilitás fenyegetettsége

Szerző: 
William W. Lewis
Kiadó: 
GVH Versenykultúra Központ
Kiadás éve: 
2009

A Gazdasági Versenyhivatal Versenykultúra Központja egy igen aktuális könyvvel jelentkezett. William W. Lewis - a McKinsey Global Institute alapító igazgatója - könyvében (The Power of Productivity: Wealth, Poverty and the Threat to Global Stability, University of Chicago Press, 2004) a gazdagabb és szegényebb országok közti különbségek okait keresi. Arra a megállapításra jut, hogy a gazdasági fejlődés motorja a termelékenység, illetve annak növekedése, ennek kulcsa pedig a fogyasztói érdekek előtérbe helyezése a termelők érdekeivel szemben, valamint az erős, vállalati és állami korlátozásoktól egyaránt mentes verseny.

A megállapítások egy 1991-ben elkezdett, és tizenkét éven át zajló kutatási projektre támaszkodnak, amelynek célja az volt, hogy bizonyos iparágakban elvégzett esettanulmányok segítségével hasonlítsa össze az egyes országok közötti termelékenységi különbségeket, és állapítsa meg azok okait. A szerző szakmailag igényesen, egyben színesen és közérthetően tárja az olvasó elé Japán, Nyugat-Európa, az Egyesült Államok, Korea, Brazília, Oroszország, Lengyelország és India gazdasági sikereinek és kudarcainak elemzését és ennek során leszűrt következtetéseit.

A termelékenység ereje nem versenypolitikai szakkönyv, témája nem a versenyszabályozás, hanem a növekedést célzó gazdaságpolitika. Bár nem feltétlenül kell egyet érteni a könyv főbb tételeivel, mégis, érdemes elolvasni, mert a szerző nagy mennyiségű tényadaton alapuló, világos és meggyőző gondolatmenetben, konkrét példákon keresztül mutatja be azokat a mechanizmusokat, amelyek kapcsolatot teremtenek a verseny és a fogyasztói érdekek érvényesítése, valamint a termelékenység és növekedés között.

A könyv mondanivalója a jelenlegi hazai és világgazdasági helyzetben is aktuális, a kötetben több példa is szemlélteti, hogy válságban sem a piaci erők szerepének korlátozása a megoldás, hanem éppen ellenkezőleg. Lewis kritizálja az olyan gazdaságpolitikai eszközöket, mint az importvámok, a kis- és középvállalatok támogatása, a munkaerő elbocsátásával kapcsolatos korlátozások, vagy a magas minimálbérek. Ezek szerinte jelentősen torzítják a piacokat, ezáltal korlátozzák a termelékenység növekedését, lassítják a gazdasági növekedést, és a magasabb munkanélküliséghez is hozzájárulnak. Ezen eszközök helyett az egyenlő játékszabályok megteremtésének jelentőségét, valamint az adókon és támogatásokon keresztül történő jövedelem-újraelosztást hangsúlyozza.

A verseny hatásosságát Lewis szerint sok esetben a politikai döntéshozók gondolkodásmódja korlátozza. Szerinte arra lenne szükség, hogy ezek a döntéshozók a fogyasztói érdekeket helyezzék előtérbe a termelői érdekek helyett. A termelői érdekekkel ugyanis egyedül a fogyasztói érdekek képesek hatékonyan szembeszállni. A legtöbb (fejlődő) ország azonban egyelőre nagyon távol áll attól, hogy a fogyasztók érdekeinek megfelelő védelméről és fogyasztói jogokról beszélhessünk.

A könyv megvásárolható a könyvesboltokban és az Interneten.

Nyelv: 
magyar
  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében