Könyvajánló

Porcelán az elefántboltban (Az ökológiai politika kezdetei Magyarországon)

Szerző: 
Lányi András
Kiadó: 
Heti Válasz Kiadó
Kiadás éve: 
2009

Az alcím alapján talán távolságtartó tudományos elemzést várnánk, ám nem erről van szó. Ez Lányi András számos "ökológiai" témájú könyve közül a legszemélyesebb. Jórészt olyasmiről szól, aminek Lányi maga is résztvevője volt, méghozzá nagyon is aktív, vezető-kezdeményező résztvevője: a Duna-mozgalomról, a Védegyletről és az Élőláncról. Ez a három formáció fontos állomás mind a hazai ökológiai politika történetében, mind pedig Lányi személyes életében. Mindhárom állomás nagy teret kap a könyvben, de a legnagyobb egyértelműen az Élőlánc ökopárté. Ez egyfelől érthető, hiszen Lányi szívéhez jelenleg ez a szervezet áll a legközelebb. Másfelől viszont épp az Élőláncról szóló fejezetekben érezheti az olvasó egy jó szerkesztő hiányát: néhány rész kihúzása/lerövidítése itt mindenképp a szöveg előnyére vált volna.

A téma személyes megközelítésének hátrányai és előnyei természetesen egyaránt akadnak. A fő hátrány alighanem a csupán egyféle nézőpont. A könyv olvasása közben sokszor merülhet föl az olvasóban a kérdés: "Rendben, Lányi így látta, így idézi vissza, de vajon hogyan látták, hogyan emlékeznek mások? Vajon ők is ugyanígy?". E sorok írója például néhány dologra másképp emlékszik a Védegylet történetéből - és ezen nincs is mit csodálkozni. A személyes megközelítés legnagyobb előnye ugyanakkor talán az, hogy Lányi András bizony ott volt az események sűrűjében, beszámolója egyenesen a frontvonalról érkezik. És emiatt ez a beszámoló sokkal hitelesebb, mint amilyen egy szobatudós madártávlatból készült elemzése lett volna.

Ám a könyv nem egyszerű memoár. Jóval több annál - és ez mindenképp emeli az értékét. A történeti elbeszélést újra és újra megszakítják egyrészt politikai filozófiai (főleg ökopolitikai) eszmefuttatások, másrészt belpolitikai minielemzések. Tulajdonképpen ezek helyezik kontextusba a történetet, amely így sokkal érthetőbbé válik - sőt, ezek nélkül nem is volna igazán érthető.

Ilyen könyveket akkor szokás írni, amikor az ember mérföldkőhöz érkezik, amikor egy korszak lezárul. Hogy Lányi András esetében mi lehet ez a mérföldkő, arról csak találgathatunk. Talán a tavaly ünnepelt 60. születésnapja? Vagy esetleg az Élőlánc vesz majd új irányt? Vagy valami más? Mindenesetre még az is lehet, hogy a szerző maga sem ismeri a mérföldkő pontos mibenlétét, legalábbis a könyv legvégén ezt írja: "Megfigyeltem, hogy mire egy készülő könyvnek a végére érek, rendszerint megértem, miért kezdtem el írni. Ezúttal nem így történt."

Ám a motiváció nem is elsődleges kérdés. Sokkal lényegesebb, hogy a könyv egyértelműen bizonyítja: már több mint két évtizede létezik Magyarországon ökológiai politika, és habár még nem része a fősodornak, sőt, olykor még aggasztóan erőtlen, azért ért már el néhány figyelemre méltó sikert is. És ahogy Lányi is hangsúlyozza: ez csak a kezdet, a történetnek messze nincs még vége. Talán eljön még az idő, amikor az ökológiai politika az Országgyűlésig is eljut. És talán egy-két évtizeden belül már az "ökológiai" jelzőt is elhagyhatjuk a politika elől; mivel magától értetődő lesz, hogy az ökológiai válság korában a politika nem is lehet más, mint ökológiai. Mindezt majd meglátjuk. Az azonban biztos, hogy Lányi András és társai elvégezték az úttörők hálátlan feladatát.

 

Megjelent a Védegylet Zöldirodalom levelezőlistáján, amelyen olyan kiadványok (könyvek, folyóiratok, civil szervezetek anyagai) ismertetése olvasható, amelyek explicit módon foglalkoznak az ökológiai fenntarthatóság témakörével. Feliratkozni a lista szerkesztőjénél, Takács-Sánta Andrásnál lehet a tsa[kukac]mail.datanet.hu címen. 

Nyelv: 
magyar
Oldalszám: 
282
Ár: 
1990
  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében