Könyvajánló

Összeomlás után - a szivárványgazdaság kialakulása

Szerző: 
Guy Dauncey
Kiadó: 
Göncöl Kiadó,
Kiadás éve: 
2001

Guy Dauncey könyve az alternatív gazdasági megoldásokról szóló gyakorlati irodalom egyik klasszikusa. A szerző már régen felismerte azokat a tendenciákat, amelyek nyomán megnőtt a bizonytalanság bolygónkon, s emiatt korábban elképzelhetetlen események is bekövetkezhetnek.

Földünk válságban van. Nem is csak egy válságot élünk, hanem egyszerre négyet: a világgazdaság, az általános eladósodás, a globális környezet és a társadalom szétesésének krízisét. Mind a négy összeomlással fenyeget.
Ez a könyv mégsem a válságokkal foglalkozik, azok csak háttérül szolgálnak; sötét felhők, amelyek előtt felbukkan a szivárványgazdaság”. Akik felismerték az említett válságokat egy újfajta gazdaság létrehozásán dolgoznak. A szivárvány színei azokat az értékeket jelképezik, amelyeket munkájukba beépíteni igyekeznek.

Programkönyv ez, amely nem a szűk szakmának szól, hanem a nagyközönségnek, mindannyiunknak. A témája nem elméletek bemutatása, hanem a gyakorlatban már létező megoldások ismertetése, elemzése. Dauncey alapgondolata szerint gazdaságunk működését mi magunk határozzuk meg, az a mód, ahogy élünk, szeretünk, gondolkozunk...”. Ha az előbbivel gondunk van, az utóbbin kell változtatnunk. Azok a közösségek, amelyek valódi kiutakat találva sikeresen kezelték a gazdaságra jelenleg jellemző problémákat vagy ezek egy részét legalább, mind szembefordultak a világ jelenlegi, antihumánus trendjeivel, az atomizálódással és a globalizációval. Ehelyett a helyi közösségre, azaz önmagukra alapozva kerestek új utakat, újítottak meg régieket. Szakítottak tehát a mai kor emberére jellemző gondolkozásmóddal, megtalálták valódi önmeghatározásunkat (az ember önmagával, társaival és a természettel harmóniát kereső, kis közösségekben létező lény) és a gazdaság valódi szerepét (a gazdaság feladata elősegíteni az ember és a többi élőlény boldogulását, boldogságát, azaz csak eszköz és nem cél). Amint ezt a váltást - ami csak így leírva tűnik egyszerűnek - sikerült megvalósítaniuk, a helyükre kerülő dolgok egyszerre elkezdtek jól működni.

Dauncey nemcsak arra döbbent rá, hogy szinte bármi megtörténhet, hanem kiutat is kínál a magunk teremtette csapdából, könyve nagyobbrészt a különféle tájakról származó megoldások napi gyakorlatával foglalkozik.

Nyelv: 
magyar
Oldalszám: 
416
Ár: 
1390


  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében