Könyvajánló

Klímabarát települések – elmélet és gyakorlat

Szerző: 
Antal Z. László (szerk.)
Kiadó: 
Pallas Kiadó
Kiadás éve: 
2008

A könyv fülszövege:

"Az éghajlatváltozás egy olyan súlyos betegséghez hasonlítható, amelynek következményeit ma már minden ember és minden társadalom közvetlenül megtapasztalhatja.  E súlyos és egyre súlyosabbá váló betegség oka ? mai tudásunk szerint - a megfékezhetetlen növekedés, amelynek csak egyik, de legsúlyosabb tünete az éghajlatváltozás.

A diagnózis felismerése után megkezdődött a megfelelő gyógymódok keresése, amely azonban eddig nem vezetett eredményre. Az éghajlatváltozás, azonban az elmúlt években e betegség olyan súlyos tünetévé vált, amelynek hatására egyre többen felismerték, hogy a Természet és a Társadalom közötti egészséges kapcsolat már elviselhetetlen módon megromlott. Ez a felismerés a lehetséges gyógymódok keresését minden eddiginél intenzívebbé tette és a Föld számos országában egyre több városban és faluban is keresik a gyógyulás lehetőségeit. A Klímabarát települések  ehhez az egyre kiterjedtebb tevékenységhez kapcsolódnak, abban a reményben, hogy a helyi, közösségi kezdeményezések sokasága, egymást is erősítve,  megtalálhatja a betegség gyógymódját.

Kötetünkben a Magyarországon elindult helyi szintű klímaprogramok egyikének, a Klímabarát településeknek (amelyekhez közé egyelőre Tatabánya, Pomáz, Hosszúhetény, Pilis és Albertirsa tartozik), eddigi tevékenységét és eredményeit mutatjuk be.  A kötetben az egész tevékenységet megalapozó elméleti tanulmányok és a konkrét, gyakorlati lépéseket ismertető írások együtt jelennek meg. Ezzel arra is rámutatva, hogy a gyógyulás egyik fontos feltétele, az elméleti és a gyakorlati tudás minél szorosabb összekapcsolódása. Az eddigi tapasztalatok alapján egyre erőteljesebben fogalmazódik meg az a feltételezés, hogy az eddig eszközökkel gyógyíthatatlannak bizonyuló betegséget csak egy új paradigma keretei között kidolgozott gyógymódokkal lehet meggyógyítani.

A kötet izgalmas olvasmány azok számára, akik az éghajlatváltozás elméleti kérdéseivel foglalkoznak, és azok számára is, akik helyi szintű klímaprogramok kidolgozásával kívánnak hozzájárulni a betegség gyógyításához."

Kapható a nagyobb/jobb könyvesboltokban.

Megjelent a Védegylet Zöldirodalom levelezőlistáján, amelyen olyan kiadványok (könyvek, folyóiratok, civil szervezetek anyagai) ismertetése olvasható, amelyek explicit módon foglalkoznak az ökológiai fenntarthatóság témakörével. Feliratkozni a lista szerkesztőjénél, Takács-Sánta Andrásnál lehet a tsa[kukac]mail.datanet.hu címen.

Nyelv: 
magyar
Oldalszám: 
482
Ár: 
2900
  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében