alap kinézet

System Messages

Szerző: 

Fűrész Tünde, Keveházi Katalin, Nemes Antónia, Svéda Dóra, Vucskó Bernadett

Kiadó: 

JÓL-LÉT Közhasznú Alapítvány

Kiadás éve: 

2007
 

A kiadvány a Magyarországon szinte ismeretlen állásmegosztásról (job sharing) szóló elméleti és gyakorlati útmutató. Az állásmegosztás (job sharing) minél szélesebb körű elterjedése minden érintett - munkavállalók, munkáltatók és a társadalom egésze - számára alternatívát jelenthet az előttük álló életvezetési, munkaszervezési, illetve foglalkoztatási, sőt demográfiai kihívásoknak való megfelelésben.

Magyarországon is egyértelműen érzékelhető, hogy globalizációból adódó növekvő versenyképességi követelményeknek való megfelelés gazdasági kényszere folytán a hagyományos, szociális biztonságot nyújtó munkavállalási lehetőségek beszűkültek. Ugyanakkor a világ fejlett régióiban a korábbi foglalkoztatási formák mellett teret nyertek a rugalmasabb munkaszervezési módszerek, melyek új munkavállalói rétegek munkaerőpiacra történő bekapcsolódódását tették lehetővé.

E rugalmas munkaszervezési formák a kormányzatok munkavállalói biztonság megteremtésére irányuló erőfeszítéseivel kiegészülve munkáltatók és munkavállalók számára egyaránt előnyös, a piac, a verseny diktálta követelményeknek, a minőségi elvárásoknak való megfelelés, illetve az életminőség szempontjából fenntartható megoldásokat eredményezhetnek. A tipikusnak tekintett teljes munkaidős, határozatlan időre szóló foglalkoztatás mellett ma már szinte ugyanolyan arányúnak mondható az ún. atipikus formában megvalósuló munkavégzés.

A kiadvány ezeket a nem tipikus, a klasszikustól eltérő megoldásokat mutatja be, közülük is kiemelten a ma még kevéssé ismert munkaszervezési módszert, az állásmegosztást (job sharing), mely alapesetben egy teljes munkaidős állás, az azzal járó feladatok, felelősség és fizetés két ember közötti megosztását jelenti.

 

 

További információ, a könyv megvásárlása >>>

Nyelv: 

magyar

Ajánlotta: 

Tudatos Vásárló


  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében

Smink