Könyvajánló

Helyi termelés, helyi fogyasztás, helyi termékek egészségesen!

Szerző: 
Kajner Péter
Kiadó: 
SZÖVET
Kiadás éve: 
2009

A fenti hosszú címet viselő kiadványt a Szövetség az Élő Tiszáért (SZÖVET) jelentette meg, de egyáltalán nem csupán a Tisza mentén élők találhatnak benne hasznos információkat.

A Kajner Péter által jegyzett 48 oldalas füzet számos értékes tudnivalót tartalmaz a helyi, sokféleségen alapuló mezőgazdálkodás megteremtéséhez. A füzet ugyan a mai helyzet, illetve a kétséges jövőbeni alternatívák (biomassza-energia, GMO-k) kritikájával indít, ám szerencsére nem szentel ezeknek a kelleténél több helyet. A kiadvány lapjainak nagy részét a kívánatos alternatívák tárgyalása tölti meg. Külön kiemelendő a kézikönyv-jelleg: ha tömören is, ám konkrét gyakorlati lépéseket olvashatnak itt azok a gazdálkodók, akik nyitottak egy újfajta gazdálkodási gyakorlat megteremtésére. Szó esik például a tervezés lépéseiről, a lehetséges bevételi forrásokról, a szövetkezeti forma fontosságáról és jellemzőiről, illetve a közvetlen kereskedelmi értékesítés mikéntjéről. Egy másfajta, a mainál környezetkímélőbb, emberléptékűbb, és nem utolsósorban egészségesebb étkeket előállító mezőgazdaság megteremtése kivétel nélkül mindannyiunk érdeke. Mindehhez hasznos segítséget nyújt ez a füzet.

 

A kiadvány letölthető innen >>>

Nyomtatott formában megrendelhető a SZÖVET-től >>>

 

Megjelent a Védegylet Zöldirodalom levelezőlistáján, amelyen olyan kiadványok (könyvek, folyóiratok, civil szervezetek anyagai) ismertetése olvasható, amelyek explicit módon foglalkoznak az ökológiai fenntarthatóság témakörével. Feliratkozni a lista szerkesztőjénél, Takács-Sánta Andrásnál lehet a tsa[kukac]mail.datanet.hu címen. 

Nyelv: 
magyar
Oldalszám: 
48
  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében