Könyvajánló

The Corporation – A pénz birodalma

Szerző: 
Joel Bakan
Kiadó: 
Független Média Kiadó
Kiadás éve: 
2005
A British Columbia Egyetem jogászprofesszora világhírű könyvében lerántja a leplet az óriáscégek társadalomban betöltött szerepéről. Az eredmény ijesztő: a nagy társaságok személyiségvonásaikat tekintve egocentrikusak, erkölcstelenek, érzéketlenek - vagyis egy pszichopata beteg tüneteit mutatják.

A szerző kritikus távolságból elemzi a multik által tudatosan terjesztett, mindannyiunkat behálózó hamis kultúrát.

A könyv fontos kiindulási pontja, hogy a gazdasági társaságok olyan intézmények, amelyek a maguk tevékenységével, egyedi kényszerpályáival megszablyák a körülöttük élő emberek életét is. Ugyanakkor létezésük és mőködésük, legyen az bármilyen veszélyes és fenyegető az államra nézve, jól megfogható jogi szabályozás alatt áll. A vállalatnak törvényes felhatalmazása van rá, hogy minden esetben kizárólag a saját érdekei mentén tevékenykedjen, tekintet nélkül arra, hogy ez gyakran mások számára káros következményekkel jár. Ez bizony nem kevesebbet jelent, mint hogy a gazdasági társaságoknak törvényes felhatalmazásuk van arra, hogy tekintet nélkül a másoknak okozott károkra, kizárólag a saját érdekeiket kövessék. A társadalom és az emberek fölött kialakult hatalmukkal az óriáscégek komoly veszélyforrássá váltak.

Ez számos kérdést vet fel, melyeket a könyvben a következői fejezetek fejtenek ki. Először is: hogyan jutottak a gazdasági társaságok a mai alakjukhoz, szerepükhöz? (Első fejezet.) Milyen a természetük, és mik következnek jelenlegi eltorzult szerepkörükből, (második és harmadik fejezet) és a társadalom fölött megszerzett hatalmukból (negyedik és ötödik fejezet)?És végezetül: mit tehetünk, mit kell tennünk azért, hogy a nagyvállalatokat újra társadalmi ellenőrzés alá vonhassuk (hatodik fejezet)?

A kiadó weboldala
Corporation.hu - a könyv és a film hivatalos oldala
Ár: 
2330 Ft
ISBN: 
9638675322


  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében