Könyvajánló

Andy Singer: Gépregény

Szerző: 
Andy Singer
Kiadó: 
Carbusters Press / Zöld Fiatalok - Levegő Munkacsoport
Kiadás éve: 
2006

Az autó napjaink talán legjelentősebb státuszszimbóluma, milliók vágyainak tárgya. Kiskorunk óta a gépkocsik szeretetére szocializálódunk, rengetegen közülünk el sem tudják képzelni életüket autó nélkül. Szabadság, gyorsaság, dinamika, erő, szépség, elegancia, kényelem - rendszerint ilyesféle pozitív fogalmak jutnak a legtöbb ember eszébe a gépkocsik kapcsán.

Sokkal kevésbé elterjedt egy másik nézőpontja a piedesztálra emelt autónak. Eszerint a gépkocsik rohangáló pléhdobozok, amelyek inkább megkeserítik életünket, mintsem szebbé és jobbá tennék azt. Nagymértékben hozzájárulnak a katasztrofális következményekkel fenyegető éghajlatváltozáshoz, lég- és zajszennyezésük egyre lakhatatlanabbá teszi városainkat, rengeteg baleset forrásai stb. stb. "Az autó függőséget okozó kábítószer, amely megöli a bolygónkat" - fogalmaz Andy Singer.

Ez utóbbi autókép széleskörű elterjedése alighanem fontos lépése volna az ökológiai öngyilkosság ellen folytatott jelenlegi küzdelmünknek. De vajon hogyan építhetnénk le a ma még virágzó autókultúrát? Vajon nem eleve reménytelen ez a törekvés? Singer könyvecskéjét olvasgatva egyáltalán nem tűnik annak. Ennek oka leginkább az, hogy ez az amerikai művész (saját bevallása szerint "klasszikus, éhező művésztípus") talán a küzdelem leginkább üdvözítő útját választotta: a humort. Lazán és szellemesen figurázza ki az autós társadalmat, ez egy igazi cool könyv.

Leginkább karikatúrákból és mini képregényekből áll. Van köztük néhány közepes is, többségük azonban remek, és akad egy pár egészen zseniális is. Megtudhatjuk belőlük például, hogy miként szállnak szembe a nagy autógyártók a globális felmelegedés kihívásaival, hogy milyen a környezetkímélő nászút, vagy hogy miként játszhatunk otthon olcsón és egyszerűen Godzillát.

A képeket remekül választott idézetek kísérik. Ezek egyfelől autóimádóktól és autógyárak képviselőitől, másfelől az automobilizmus kritikusaitól származnak. Utóbbiak között olyan kiváló "másként gondolkodókat" is találunk, mint például Ivan Illich, Lewis Mumford vagy Wolfgang Sachs. A képeket és az idézeteket rövid esszékkel egészíti ki Singer, amelyek sok érdekes információt tartalmaznak az autókkal kapcsolatban, különös tekintettel válogatott kártételeikre és a tőlük való megszabadulás lehetőségeire.

A kiadvány eredetileg amerikaiaknak készült, ami nem válik a magyar változat előnyére, ám különösebben nem is zavaró (talán csak az esszékben néhol). Mondanivalójának nagy része ugyanis szerte a "fejlett" világban érvényes. Merthogy amint az egyik legtalálóbb karikatúra mutatja: a világ nagyvárosai ma már gyakorlatilag egyformák, mindenütt az autók uralják a városképet.

A kötetből részletek láthatók a www.autoirto.hu/gepregeny oldalon, ahol a lehetséges beszerzési helyek is megtalálhatók. A kiadvány eredetileg tavaly ősszel jelent meg, akkor gyorsan elfogyott, most újra kapható.

 

Megjelent a csaknem 700 címzetthez eljutó zoldirodalom@zpok.hu levelezőlistán, amelyen olyan kiadványokat (könyvek, folyóiratok, civil szervezetek anyagai) ismertetünk, amelyek explicit módon foglalkoznak az ökológiai fenntarthatóság témakörével. Feliratkozni a lista szerkesztőjénél, Takács-Sánta Andrásnál lehet a tsa@mail.datanet.hu címen.

 

Nyelv: 
magyar
Oldalszám: 
98
Ár: 
850,- Ft
  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében