fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Komposztvécétől a bébiszitterig az ÖkoKörben

| Györki-Iványi Zsófia

Izgalmas a dunakeszi ÖkoKör élete és utóélete: közös gyümölcsszüret, házi tojás, ingyen bébiszitter, komposztvécé,  filmklub, készülő anyaközpont és nem utolsó sorban barátokká lett szomszédok. Győrki-Iványi Zsófia élménybeszámolója.

2013 őszén indultunk, együtt a többi ÖkoKörrel. Nem baráti társaság voltunk, de mindenki valaki ismerőse, így szájhagyomány útján jutottunk el egymáshoz, Dunakeszin élő, tudatosan gondolkozó, kisgyerekes anyukák. Ebben voltunk egyformák. Nyolcan voltunk, plusz 10-11 gyerek, minden hétfő reggel három órán át tartottuk a kis szeánszunkat: összegyűltünk valakinél, kávéztunk, sütiztünk, csacsogtunk, ÖkoKöröztünk, haladtunk a témákkal… jó fél évig így ment ez. Lassan haladtunk.  Nem csak a gyerekek miatt, hanem mert tényleg annyi mindent tudunk egymásnak mondani még úgy is, hogy mindannyian korábban is tudatosan éltünk. Közben össze is barátkoztunk.

 

Kávézás, sütizés, csacsogás, ÖkoKörözés

 

A közösségi kertbe is beszálltak

Ketten csatlakoztak a Dunakeszi közösségi kerthez, amelynek alapítója, koordinátora vagyok. Szóval már nem csak hétfőnként találkoztunk. A közösségi kert munkáját egyébként a többiek is segítették növényadományokkal, vagy éppen vödörrel a komposztvécénkhez. Hát igen, ez egy másik szál… azt gondolom, az alomszék nem biztos, hogy „itt és most” lenne a közösségi kertben, ha az egyik kerttagunk nem tagja a káposztási Homoktövis ÖkoKörnek, ahonnan ezt a remek ötletet és kivitelezést hozta. Már szó volt a két ÖkoKör találkozójáról a közösségi kertben.

 

Közös beszerzés, befőzés

Még tél volt, mentek a témák, mi pedig egyre több mindenről beszélgettünk. Közösen vásároltunk, netről, piacról, karácsonyra, kosárközösségből, vagy az Évkerék Ökotanyáról, amihez testvéri kapcsolat fűzi Andit az ÖkoKörből. És vagy a többiek csináltak mindent helyettem, vagy így tényleg könnyebb, de könnyebb volt. Mindig volt otthon házi tojás – mennyire jó már? Vagy kaptam éjjel egy lázmérőt, ha egyedül voltam a lázas gyerekkel… Együtt készültünk az ünnepekre, karácsonyra közösen gyártottuk a fürdőgolyót, húsvétkor tojást festettünk, csibét varrtunk.

Nyáron epret, cseresznyét szedtünkn. (Ugyanis többen gyümölcskör tagok lettek, ami a Dunakeszi Nagycsaládosok Egyesületének kezdeményezése) és egy közös befőzőautomata is nagyon ott van a levegőben. 

 

Autómegosztás és szívességek

És a szívességcserék… Linda… vigyáz a gyerekeinkre, már akinek több is van és néha kéne egy kis szussz… hát erre szavak nincsenek, micsoda adomány. Két – egymással először ÖkoKörön találkozott  – teljesen véletlenül szomszéd háztömbben élő család (szomszédünnep, ajjjaj, de jó lenne, beszéltünk is róla) az autóját is megosztja egymással. Mert minek kéne két autó? Közösen fizetik az adót, szervizt és mivel ritkán használják, hisz tömegközlekedéssel járnak, így nincs is belőle probléma.

Filmklubot tartunk péntek éjszakánkként. Mozizunk, és utána jókat beszélgetünk. Most nem az öko okosságokról. Magunkra figyelünk, egymásra. Nem a gyerekekre, vagy a föld megmentésére. 

 

Anyaközpont indul

És tavasz lett, végeztünk a témákkal. Hogyan tovább? Indul az olvasókör (ÖkoKör helyett, ugyanakkor, ugyanott). Az Egyszerűbb gyermekkorról fogunk újabb hosszú hónapokat beszélgetni – ugyanez a társaság. Ja, igen, Beával olvasókörbe jártunk együtt (sőt, még az ételcserékre is, így alakult, hogy karácsonykor kapott mákos kalácsot tőlem, ők pedig a halászlét készítették nekünk), elsőként ez hozott össze minket. 

A tudatos életmód, a tudatos nevelés… meg hogy ugye anyukák vagyunk hasonló gondokkal….  központi téma lett. És hát megérett a gondolat, hogy csináljunk már konkrétan is valamit, ami máshol már szuperül működik, valami közösségit, egymást támogatót, tudatosat, építőt, felnőttet. Ami milyen jó lett volna nekünk egy-két-három-öt évvel ezelőtt, amikor segítség és közösség nélkül tengődtünk otthon, egyedül, kisbabával.

Anyaközpontot! Így lett ez egy külön plusz alkalom az ÖkoKörön, hogy megtudjuk más is jó ötletnek tartja-e. Úgy tűnik, hogy igen, mert mire kitavaszodott, elkészült a honlapunk, és bizony olyan szakértők támogatják a kezdeményezést, mint egy agrármérnök, aki ökogazdálkodást tanít egyetemen, egy pszichológus, egy hordozási tanácsadó, egy környezetvédelmi szakember, egy ökogazdálkodási szakértő és egy anyuka készíti a szuper fotókat az oldalra… mind-mind az ÖkoKörből. És sokan mások, akiknek „csak úgy” tetszik az ötlet és már mögénk is álltak szaktudásukkal, nevükkel, programjaikkal. Mi pedig Beával… keressük a helyet, ahol megnyílhat az anyaközpont.

Egy hely, ahol mi, kisgyermekes anyák egy hasonlóan gondolkozó, támogató közösség lehetünk, találkozhatunk, beszélgethetünk. Felnőtt témákról, gyerekekkel. Mert az ÖkoKör alatt rájöttünk, hogy ez nem csak szükséges, hanem lehetséges is. Hogy kilépjünk a játékbabák és kisautók, a mesekönyvek világából és néha, sőt, rendszeresen olyasmivel foglalkozzunk, ami számunkra fontos, építő, agyunkat megmozgató, egymást segítő, új lehetőségeket megismertető. És hogy ebben helye van a gyerekeknek is, csak éppen nem róluk szól, hanem mellettük működik.  Az elképzelésünk részleteit jelenleg egy honlapon gyűjtöttük össze, remélve, hogy kedvet kap, akinek egy éppen ránk váró, üresen és céltalanul álló kertesháza van a környéken.

 

 

 

CELLS – 527167-LLP-1-2012-1-HU-GRUNDTVIG-GMP. 

Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez. This project has been funded with support from the European Commission.

 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok