fbpx

| Tudatos Vásárló

Komposztáló WC a kertben

Kiskerttulajdonosok, szőlősgazdák, gyümölcsészek vagy a tájat járó kirándulók mind szembesültek már azzal a kellemetlen helyzettel, amikor kedvenc időtöltésüket beárnyékolja, hogy a „civilizált” világunkban megszokott angol WC nincs a közelben.

Mosolyogva, szemlesütve, zavartan beszélünk e témáról, pedig több szempontból nagyon jelentős (sajnos nagyon káros) hatású az emberiség jelenlegi székelési gyakorlata. Az ivóvízpazarlás elképesztően felelőtlen módja a vízöblítéses WC-k használata, amely a szennyvízmennyiség mintegy 1/3 részéért felelős. Ez becslések szerint 8.000 – 20.000 liter vizet jelent személyenként évente.

A megoldást a komposztáló WC-k használata jelentené, ami már régóta téma, azonban egy furcsa, de érthető kényelmi szempont miatt nem tudott számottevő mértékben elterjedni.

Ezen változtathatunk, ha a komposztáló WC-t először a kertünkben, gyümölcsösünkben próbáljuk ki a pottyantós budi továbbfejlesztésével, és itt megbarátkozhatunk vele oly mértékben, hogy egyszer talán a lakóhelyünkön is alkalmazzuk.

Működése a komposztálás elvén alapul, levegőtől el nem zárt korhadási folyamatot és megfelelő szén/nitrogén arányt kell fenntartanunk, ami cellulóztartalmú anyagok (falomb, forgács, szalma, tönkölypelyva, stb.) hozzáadásával érhető el legkönnyebben.

Itt találsz leírást komposzt WC építésről: www.autonomhaz.eu, www.foek.hu, www.okovolgy.hu

Előnyei:  

 • nem kell vizet használni hozzá (a lehúzást forgács, szalma, tönkölypelyva szórással  helyettesítjük),
 • nem keletkezik szennyvíz, ellenben jó minőségű, fertőző anyagoktól mentes szagtalan komposztot kaphatunk,
 • a megspórolt vizet és a komposztot növényeinknek visszajuttatva jóval nagyobb termésre számíthatunk.

Hátrányai, hogy az ilyen WC megépítése gondolkodást igényel, nem lehet csak úgy összecsapni (ha készen vásároljuk sok pénzbe kerül), valamint megépülte után rendszeres törődést igényel (a történet nem ér véget – legalábbis számunkra – a WC tartály lehúzásával).

Forrás:  Zala termálvölgye Fenntartható földhasználati ötlettár kézikönyv 

 

Kép: shop.modell.hu

 

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás