fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Komposztáló és veteményes egyben: komposztáló kas

| Tudatos Vásárló

Itt az új, hazai elméből kipattant frappáns kerti találmány, amely komposztáló és veteményes egyben: a komposztáló kas. Az eredmény: kevesebb hulladék, jó termőföld, saját élelmiszer.

A komposztáló kas ötlete Gyulai Iván ökológustól származik, aki a gömörszőlősi oktatóközpont biogazdaságában fejlesztette ki a komposztáló kast. Ez a kasfonással készülő permakultúrás építmény egyaránt alkalmas a konyhai-, és a kerti zöld javak komposztálására, magas ágyás készítésére, illetve melegágyásként is tökéletesen funkcionál!

Alkalmazása elsősorban olyan kertekben javallott, ahol kevés a hely, vagy nem jó minőségű – esetleg szennyezett – a föld (pl. forgalmas út menti kertek, „városi tanyák”).

A belső – 1 méter magas – kör maga a komposztáló, a külső – 40 centiméter magas – kör pedig a veteményes. A komposztálóból – a gravitáció hatására – szétáramlanak a tápanyagok, folyamatosan táplálva a külső veteményes részt. Ha jó alapanyagokat komposztálunk, zöldségeink és fűszernövényeink gyors fejlődéssel és bő terméssel hálálják meg a munkánkat.

A felső képen látható komposztáló kasban például 15 féle növény került: kétféle paradicsom, karalábé, tárkony, lestyán, medvehagyma, fokhagyma, saláta, eper, szamóca, curry, levendula, zeller, körömvirág, zsálya, bazsalikom.

Kasunk nemcsak biztonságos táplálékforrás, hanem a komposztálással egy csapásra harmadával csökkentettük a kukába kerülő hulladék mennyiségét is!  

Ha nagyon tudatosak akarunk lenni, akkor a locsolást esővízzel oldjuk meg. Itt tippet kaphatsz ahhoz, hogyan építs esővízgyűjtőt.

 

Használjuk igény szerint:

A komposztáló kas, mint veteményes

Veteményesként nagyon jó olyan növények számára, amelyek szeretnek csüngeni, és nem jó, ha a termésük a földre ér. Eper, paradicsom nagyon jól érzi magát benne. Már meglévő palántákat ültethetünk bele, tetszés szerint. Ajánljuk továbbá a cukkinit, paprikát, salátát, karalábét, hagymát, fokhagymát. Fűszernövényeket is ültethetünk bele, de mivel ezek kevésbé igénylik a gazdag tápanyag-ellátottságot, érdemes a kas mellé ültetni őket: levendula, zsálya, citromfű, körömvirág, menta. Ezek a növények segítenek majd a kártevőket is távol tartani!

 

A komposztáló kas, mint melegágyás

Tavasszal melegágyként is használhatjuk, ilyenkor néhány hosszú vesszőből formáljunk boltívet, majd fóliával takarjuk le. A belső körbe tett friss komposztálandó anyag, trágya egyben melegít is. Minden növényhez ajánlott ez a melegágyás, csak figyelni kell az alkalmankénti szellőztetésre és a megfelelő páratartalomra.

 

Forrás: hulladékbóltermék.hu

Egy hasonló afrikai példa

 

How to make a Keyhole Garden from Send a Cow on Vimeo.

 

Ajánlom másnak
támogass

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

A tudatos vásárló 12 pontja

Környezettudatosságra fel! – Videón a Tudatos Vásárló 12 pontja

A vásárlás a Te döntésed, a pénzed szavazat: Te döntöd el, mit és kit támogatsz. És mit nem. Lista, szatyor, mennyiség, javíttatás, újrahasznosítás és társai – 12 szempont, amit érdemes észben tartani vásárláskor. Tudatos vásárlás 12 lépésben.

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok