fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Koccintsunk biopezsgővel!

| Tudatos Vásárló

Magyar bioszőlő, biobor régóta létezik a piacon, a nyitott gondolkodású, kreatív borászok jóvoltából azonban napjainkban már biopezsgő is kapható.

Miért fontos egy pezsgőnél, hogy bio legyen?

Az egészség szempontjából előnyösek az erjesztett élelmiszerek, köztük a mértékkel és ételekkel együtt fogyasztott bor, pezsgő is, amelyek kiváló étrendi hatást fejtenek ki. Amellett, hogy a biopezsgő pozitívan hat az egészségre, nem terheli a szervezetet növényvédőszer-maradványokkal, s nem teszi ki az esetleg GMO-tartalmú pezsgőélesztő ismeretlen hatásának sem.

Akárcsak a biotermékek mindegyike, a minősített biopezsgő is szigorúan ellenőrzött forrásból származik, s a gyártás során az elkülönítés elvének érvényesülését is fokozottan ellenőrzik, amely garantálja, hogy ökológiai termék nem érintkezhet nem-ökológiai termékkel. Az alapborkezelés, pezsgősítés során – egyszóval a biopezsgő gyártásakor – csak a mindenkori hatályos jogszabályban előírt adalék- és segédanyagok használhatók fel ellenőrzött körülmények között.

Végül: ez a technológia nagyobb odafigyelést, gondosságot, törődést követel, aminek eredménye az ital kimagasló minősége.

 

Hogy készül?

A biopezsgő készítésének feltétele az ökológiai gazdálkodásból származó jó minőségű alapbor. Az ezzel szemben támasztott követelmények: az egészséges, hibátlan illat és íz, a világos szín itt fokozott jelentőségűek, mert a szakmai, borászati beavatkozások, kezelések lehetősége korlátozott és ellenőrzött.

Az alapborban lévő, vagy a tirázslikőrrel hozzáadott, borban oldott, ökológiai gazdálkodásból származó cukor zárt erjedése közben képződik a pezsgőben lévő természetes szénsavtartalom. Ezt a természetes szénsavat őrzik meg a pezsgőgyártás műveletei során, a kezelések, valamint a palackozás alkalmával.

Az erjesztésért felelős pezsgőélesztő kiválasztásánál a szakmai szempontok mellett alapvető követelmény a GMO-mentesség.

A biopezsgő erjesztése alacsony hőmérsékleten 2-3 hónap. A kierjedést követően 8-9 hónapon keresztül érlelik, ami alatt az élesztősejtek autolízise (önemésztése) is lezajlik, gazdagítva ezzel a pezsgő zamatanyagát, ízvilágát.

Az érlelt biopezsgőt 0 fok alatti hőmérsékletre hűtik a CO2- tartalom megkötése, a hidegre érzékeny anyagok kicsapatása érdekében. Ezt követően seprőtelenítik expedíciós likőrrel, mely az – ökológiai eredetű – édesítő anyagot tartalmazza. Beállítják a kívánt cukortartalmat, újból hűtik, szűrik, palackozzák.

 

Magyar biopezsgők

Bio Chardonnay
HELIOBOR Szövetkezeti Pincészet (6070 Izsák, Agárdy telep)
www.helibor.hu
Közép-Európa legnagyobb tárolóterű pezsgőgyára három társult Szőlőtermelői Csoport: Izsák – Helvécia – Orgovány összefogásával alakult. A HELIBOR Szövetkezeti Pincészet az ökológiai rendszerben termesztett szőlőből készít ökológiai körülmények között biopezsgőt. Termékeik megtalálhatóak bioboltokban, valamint megtalálható nagyobb bevásárló központok biopolcain is.

Gonda Sekt
Anna Borház (6348 Érsekhalma, Szőlőtelep 2/b.)
www.annaborhaz.hu
A Hajósi borvidék kis, családi pincészete, amely 1998-ban tért át a biogazdálkodásra. 2004 óta foglalkoznak biopezsgő készítéssel, amelyből 2007-ben már 9600 palack készült.

Kérünk, ha tudsz további minősített és kereskedelmi forgalomban kapható biopezsgőről, értesítsd szerkesztőségünket a szerk[kukac]tudatosvasarlo.hu címen!

 

Kovács Anna a Biokultúra újság 2007/4. számában megjelent cikkének szerkesztett változata. Közzétéve a Magyar Biokultúra Szövetség és a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. engedélyével. A korábbi számok írásainak nagy része elolvasható az újság honlapján.

Kép [cc] Andy Ciordia

 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

2023. február 18-án tartottuk a Közösségi Mezőgazdálkodás Családi napot. Aki eljött, személyesen is megismerkedhetett 11 hazai közösségi gazdával, valamint a témába vágó beszélgetéseket, előadásokat hallgathattak meg. Ha érdekelnek a gabonák és az egészséges táplálkozás, nézd meg a beszélgetést a Családi napról az ősgabonákról Dr. Szira Fruzsinával az ÖMKI vezető kutatójával, Fülöp Ádámmal a Pipacs Pékség […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok