fbpx

| Tudatos Vásárló

Koccintsunk biopezsgővel!

Magyar bioszőlő, biobor régóta létezik a piacon, a nyitott gondolkodású, kreatív borászok jóvoltából azonban napjainkban már biopezsgő is kapható.

Miért fontos egy pezsgőnél, hogy bio legyen?

Az egészség szempontjából előnyösek az erjesztett élelmiszerek, köztük a mértékkel és ételekkel együtt fogyasztott bor, pezsgő is, amelyek kiváló étrendi hatást fejtenek ki. Amellett, hogy a biopezsgő pozitívan hat az egészségre, nem terheli a szervezetet növényvédőszer-maradványokkal, s nem teszi ki az esetleg GMO-tartalmú pezsgőélesztő ismeretlen hatásának sem.

Akárcsak a biotermékek mindegyike, a minősített biopezsgő is szigorúan ellenőrzött forrásból származik, s a gyártás során az elkülönítés elvének érvényesülését is fokozottan ellenőrzik, amely garantálja, hogy ökológiai termék nem érintkezhet nem-ökológiai termékkel. Az alapborkezelés, pezsgősítés során – egyszóval a biopezsgő gyártásakor – csak a mindenkori hatályos jogszabályban előírt adalék- és segédanyagok használhatók fel ellenőrzött körülmények között.

Végül: ez a technológia nagyobb odafigyelést, gondosságot, törődést követel, aminek eredménye az ital kimagasló minősége.

 

Hogy készül?

A biopezsgő készítésének feltétele az ökológiai gazdálkodásból származó jó minőségű alapbor. Az ezzel szemben támasztott követelmények: az egészséges, hibátlan illat és íz, a világos szín itt fokozott jelentőségűek, mert a szakmai, borászati beavatkozások, kezelések lehetősége korlátozott és ellenőrzött.

Az alapborban lévő, vagy a tirázslikőrrel hozzáadott, borban oldott, ökológiai gazdálkodásból származó cukor zárt erjedése közben képződik a pezsgőben lévő természetes szénsavtartalom. Ezt a természetes szénsavat őrzik meg a pezsgőgyártás műveletei során, a kezelések, valamint a palackozás alkalmával.

Az erjesztésért felelős pezsgőélesztő kiválasztásánál a szakmai szempontok mellett alapvető követelmény a GMO-mentesség.

A biopezsgő erjesztése alacsony hőmérsékleten 2-3 hónap. A kierjedést követően 8-9 hónapon keresztül érlelik, ami alatt az élesztősejtek autolízise (önemésztése) is lezajlik, gazdagítva ezzel a pezsgő zamatanyagát, ízvilágát.

Az érlelt biopezsgőt 0 fok alatti hőmérsékletre hűtik a CO2- tartalom megkötése, a hidegre érzékeny anyagok kicsapatása érdekében. Ezt követően seprőtelenítik expedíciós likőrrel, mely az – ökológiai eredetű – édesítő anyagot tartalmazza. Beállítják a kívánt cukortartalmat, újból hűtik, szűrik, palackozzák.

 

Magyar biopezsgők

Bio Chardonnay
HELIOBOR Szövetkezeti Pincészet (6070 Izsák, Agárdy telep)
www.helibor.hu
Közép-Európa legnagyobb tárolóterű pezsgőgyára három társult Szőlőtermelői Csoport: Izsák – Helvécia – Orgovány összefogásával alakult. A HELIBOR Szövetkezeti Pincészet az ökológiai rendszerben termesztett szőlőből készít ökológiai körülmények között biopezsgőt. Termékeik megtalálhatóak bioboltokban, valamint megtalálható nagyobb bevásárló központok biopolcain is.

Gonda Sekt
Anna Borház (6348 Érsekhalma, Szőlőtelep 2/b.)
www.annaborhaz.hu
A Hajósi borvidék kis, családi pincészete, amely 1998-ban tért át a biogazdálkodásra. 2004 óta foglalkoznak biopezsgő készítéssel, amelyből 2007-ben már 9600 palack készült.

Kérünk, ha tudsz további minősített és kereskedelmi forgalomban kapható biopezsgőről, értesítsd szerkesztőségünket a szerk[kukac]tudatosvasarlo.hu címen!

 

Kovács Anna a Biokultúra újság 2007/4. számában megjelent cikkének szerkesztett változata. Közzétéve a Magyar Biokultúra Szövetség és a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. engedélyével. A korábbi számok írásainak nagy része elolvasható az újság honlapján.

Kép [cc] Andy Ciordia

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás