fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Kizsákmányolt munkások az indiai mobiltelefon iparban

| Tudatos Vásárló

Bizonytalanok a munkahelyek és alacsonyak fizetések az indiai mobiltelefon iparban – derül ki a nemzetközi MakeITFair kampány legfrissebb jelentéséből.

A Hamis egyenlőség- Munkakörülmények az indiai mobiltelefon gyártóknál című kiadvány az indiai Chennai Különleges Gazdasági Övezetében (SEZ) működő Nokia, Flextronics, Foxconn és Salcomp gyárak munkásainak helyzetével foglalkozó kutatás eredményeit tartalmazza.  A kutatás megállapította, hogy a gyárakban dolgozó munkásokat legtöbbször gyakornoki vagy határozott idejű szerződéses munkaviszonyban foglalkoztatják, és nincs esélyük a hosszú távú foglalkoztatásra.  A Nokia és Foxconn gyáraknál működő szakszervezetek sikerrel zárták a tárgyalásokat a határozatlan idejű munkaszerződéses dolgozók béremeléséről, azonban az időszakosan foglalkoztatottak érdekeit nem képviselik.

A Nokia indiai gyáraiban dolgozó munkások mintegy felét a legbizonytalanabbnak számító gyakornoki vagy szerződéses munkaviszonyban foglalkoztatják. Nem biztosítottak számukra azok a jogok, amelyek a határozatlan idejű munkaszerződéssel rendelkezőket megilletik. A Nokia finn beszállítójánál, a Salcompnál a nem határozatlan idejű munkaszerződéssel rendelkezők aránya eléri a 80-ot, legtöbben gyakornoki státuszt kapnak. Az indiai Chennai közelében működik a Nokia legnagyobb gyára, ahol több mint tizenegyezer munkás dolgozik. A Salcomp és a Flextronics mobiltelefon töltőket gyárt, míg a Foxconn gyáraiban a Nokia és egyéb márkák telefonjainak vázai készülnek.

 

 

„A Nokia, Foxconn és Salcomp dolgozói gyakornokként kezdik, és annak ellenére, hogy a képzés valójában csak pár hónapig tart, akár 15-18 hónapon keresztül is ebben a bizonytalan pozícióban tartják őket. ”- mondta Päivi Pöyhönen kutató, a MakeITFair programban résztvevő Finnwatch munkatársa. „Ráadásul a Salcomp és Foxconn gyakornokai leggyakrabban kétéves próbaidő után válhatnak teljes értékű alkalmazottá. Bár erre semmi biztosítékuk nincs.”

A makeITfair projekt célja, hogy javítsa a munkakörülményeket és megelőzze a környezeti ártalmakat az elektronikai iparban. Fel szeretnénk hívni az európai fogyasztók figyelmét arra, hogy a mobiltelefonok, laptopok és mp3-lejátszók gyártása során szerte a világban súlyosan sérülnek a munkavállalók jogai és komolyan ártanak a környezetnek.

A makeITfair-t a holland SOMO (Centre for Research on Multinational Corporations – Multinacionális Cégek Kutatásának Központja) koordinálja. A projektben partnerei a SwedWatch és a svéd Fair Trade Center, a FinnWatch és a Finn Természetvédők Szövetsége; a DenWatch Dániából, a Germanwatch Németországból, az ACIDH a Kongói Demokraikus Köztársaságból, a CIVIDEP Indiából és a Workers Assistance Center (WAC) a Fülöp-szigetekről. A Tudatos Vásárlók Egyesülete Magyarországról 2010-ben csatlakozott a programhoz.

A MakeITFair kutatása rávilágított arra, hogy a szerződéses alkalmazottak kiszolgáltatottabbak a határozatlan munkaidővel foglalkoztatott munkásokhoz képest. Nincs esélyük béremelésekre és előrelépésre sem. Arányuk változó: a Salcomp-nál például 10 százalékra, a Flextronics-nál 60 százalék. Az eredményeket a MakeITFair kutatói megküldték az érintett vállalatoknak. A Nokia és a Foxconn nem ismerte el, hogy határozott idejű szerződéssel alkalmaznak munkásokat. A Nokia nem tudott választ adni arra a kérdésre sem, hogy az indiai gyárakban dolgozó szerződéses alkalmazottakat átlagosan mennyi ideig foglalkoztatják.

A jelentésből az is kiderült, hogy a Nokia indiai gyáraiban dolgozó gyakornokok és szerződéses munkások mindössze 70-80 Eurót keresnek havonta. „ A dolgozók szerint a megélhetést nagyjából 145-240 Eurós fizetésből lehetne fedezni. Ebből a pénzből már lehetőségük lenne saját szobát bérelni és akár a családalapításon is elgondolkozhatnának” – mondta Gopinath Parakuni, a MakeITFair program indiai partnerszervezetének, a Cividep-Indiá-nak munkatársa. A nemzetközi Asia Floor Wage kampányban résztvevő szakszervezetek és civilszervezetek ajánlása szerint az indiai minimálbérnek el kellene érnie a havi 130 Eurót. Ezt a szintet csak a legtapasztaltabb, határozatlan munkaidejű szerződéssel rendelkező munkások kapják meg a Nokia és Foxconn gyáraiban, a szakszervezeti megállapodásoknak köszönhetően.

2009 és 2010 során a Foxconn és a Nokia is elfogadta a helyi szakszervezetek követeléseit, aminek köszönhetően a határozatlan idejű munkaszerződéssel rendelkező munkások bér- és juttatási színvonala is javult. A Nokia gyárakban például háromszorosára emelkedett a gyártósorok mellett dolgozók keresete az utóbbi öt év során. Bár az továbbra is kérdéses, hogy a szakszervezetek valójában mennyire képviselik a munkásokat, hiszen csak képviselőik vehetnek részt a tárgyalásokon. A Salcomp és a Foxconn esetében például az alkalmazottak munkavállalói bizottságokon keresztül vethetik fel problémáikat. A kutatás során mindegyik cég kijelentette, hogy nem dolgoznak a szakszervezetek ellen.

„Kutatásunkból kiderült, hogy a határozott idejű munkaszerződések és a gyakornoki rendszer méltánytalan és kizsákmányoló helyzetbe kényszeríti a munkásokat” – hangsúlyozta Päivi Pöyhönen, a Finnwatch munkatársa. „Több mint 100 gyári munkással beszéltünk, akik jó fizetésre és biztos munkakörülményekre számítottak, amikor a multinacionális cégeknél vállaltak munkát. Sajnos azonban csalódniuk kellett, hiszen a fizetésük a vártnál alacsonyabb, és a helyzetük is bizonytalan. A határozott idejű munkaszerződéssel foglalkoztatottak az iparágban nem tudhatják, hogy mit hoz számukra a jövő.”

 

További részletek:

A Hamis egyenlőség- Munkakörülmények az indiai mobiltelefon gyártóknál elérhető angol nyelven a www.makeitfair.org oldalon. 

 

 

Kép [cc] jm999uk

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

2023. február 18-án tartottuk a Közösségi Mezőgazdálkodás Családi napot. Aki eljött, személyesen is megismerkedhetett 11 hazai közösségi gazdával, valamint a témába vágó beszélgetéseket, előadásokat hallgathattak meg. Ha érdekelnek a gabonák és az egészséges táplálkozás, nézd meg a beszélgetést a Családi napról az ősgabonákról Dr. Szira Fruzsinával az ÖMKI vezető kutatójával, Fülöp Ádámmal a Pipacs Pékség […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok