fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Kizsákmányolt munkások az indiai mobiltelefon iparban

Bizonytalanok a munkahelyek és alacsonyak fizetések az indiai mobiltelefon iparban – derül ki a nemzetközi MakeITFair kampány legfrissebb jelentéséből.

A Hamis egyenlőség- Munkakörülmények az indiai mobiltelefon gyártóknál című kiadvány az indiai Chennai Különleges Gazdasági Övezetében (SEZ) működő Nokia, Flextronics, Foxconn és Salcomp gyárak munkásainak helyzetével foglalkozó kutatás eredményeit tartalmazza.  A kutatás megállapította, hogy a gyárakban dolgozó munkásokat legtöbbször gyakornoki vagy határozott idejű szerződéses munkaviszonyban foglalkoztatják, és nincs esélyük a hosszú távú foglalkoztatásra.  A Nokia és Foxconn gyáraknál működő szakszervezetek sikerrel zárták a tárgyalásokat a határozatlan idejű munkaszerződéses dolgozók béremeléséről, azonban az időszakosan foglalkoztatottak érdekeit nem képviselik.

A Nokia indiai gyáraiban dolgozó munkások mintegy felét a legbizonytalanabbnak számító gyakornoki vagy szerződéses munkaviszonyban foglalkoztatják. Nem biztosítottak számukra azok a jogok, amelyek a határozatlan idejű munkaszerződéssel rendelkezőket megilletik. A Nokia finn beszállítójánál, a Salcompnál a nem határozatlan idejű munkaszerződéssel rendelkezők aránya eléri a 80-ot, legtöbben gyakornoki státuszt kapnak. Az indiai Chennai közelében működik a Nokia legnagyobb gyára, ahol több mint tizenegyezer munkás dolgozik. A Salcomp és a Flextronics mobiltelefon töltőket gyárt, míg a Foxconn gyáraiban a Nokia és egyéb márkák telefonjainak vázai készülnek.

 

 

„A Nokia, Foxconn és Salcomp dolgozói gyakornokként kezdik, és annak ellenére, hogy a képzés valójában csak pár hónapig tart, akár 15-18 hónapon keresztül is ebben a bizonytalan pozícióban tartják őket. ”- mondta Päivi Pöyhönen kutató, a MakeITFair programban résztvevő Finnwatch munkatársa. „Ráadásul a Salcomp és Foxconn gyakornokai leggyakrabban kétéves próbaidő után válhatnak teljes értékű alkalmazottá. Bár erre semmi biztosítékuk nincs.”

A makeITfair projekt célja, hogy javítsa a munkakörülményeket és megelőzze a környezeti ártalmakat az elektronikai iparban. Fel szeretnénk hívni az európai fogyasztók figyelmét arra, hogy a mobiltelefonok, laptopok és mp3-lejátszók gyártása során szerte a világban súlyosan sérülnek a munkavállalók jogai és komolyan ártanak a környezetnek.

A makeITfair-t a holland SOMO (Centre for Research on Multinational Corporations – Multinacionális Cégek Kutatásának Központja) koordinálja. A projektben partnerei a SwedWatch és a svéd Fair Trade Center, a FinnWatch és a Finn Természetvédők Szövetsége; a DenWatch Dániából, a Germanwatch Németországból, az ACIDH a Kongói Demokraikus Köztársaságból, a CIVIDEP Indiából és a Workers Assistance Center (WAC) a Fülöp-szigetekről. A Tudatos Vásárlók Egyesülete Magyarországról 2010-ben csatlakozott a programhoz.

A MakeITFair kutatása rávilágított arra, hogy a szerződéses alkalmazottak kiszolgáltatottabbak a határozatlan munkaidővel foglalkoztatott munkásokhoz képest. Nincs esélyük béremelésekre és előrelépésre sem. Arányuk változó: a Salcomp-nál például 10 százalékra, a Flextronics-nál 60 százalék. Az eredményeket a MakeITFair kutatói megküldték az érintett vállalatoknak. A Nokia és a Foxconn nem ismerte el, hogy határozott idejű szerződéssel alkalmaznak munkásokat. A Nokia nem tudott választ adni arra a kérdésre sem, hogy az indiai gyárakban dolgozó szerződéses alkalmazottakat átlagosan mennyi ideig foglalkoztatják.

A jelentésből az is kiderült, hogy a Nokia indiai gyáraiban dolgozó gyakornokok és szerződéses munkások mindössze 70-80 Eurót keresnek havonta. „ A dolgozók szerint a megélhetést nagyjából 145-240 Eurós fizetésből lehetne fedezni. Ebből a pénzből már lehetőségük lenne saját szobát bérelni és akár a családalapításon is elgondolkozhatnának” – mondta Gopinath Parakuni, a MakeITFair program indiai partnerszervezetének, a Cividep-Indiá-nak munkatársa. A nemzetközi Asia Floor Wage kampányban résztvevő szakszervezetek és civilszervezetek ajánlása szerint az indiai minimálbérnek el kellene érnie a havi 130 Eurót. Ezt a szintet csak a legtapasztaltabb, határozatlan munkaidejű szerződéssel rendelkező munkások kapják meg a Nokia és Foxconn gyáraiban, a szakszervezeti megállapodásoknak köszönhetően.

2009 és 2010 során a Foxconn és a Nokia is elfogadta a helyi szakszervezetek követeléseit, aminek köszönhetően a határozatlan idejű munkaszerződéssel rendelkező munkások bér- és juttatási színvonala is javult. A Nokia gyárakban például háromszorosára emelkedett a gyártósorok mellett dolgozók keresete az utóbbi öt év során. Bár az továbbra is kérdéses, hogy a szakszervezetek valójában mennyire képviselik a munkásokat, hiszen csak képviselőik vehetnek részt a tárgyalásokon. A Salcomp és a Foxconn esetében például az alkalmazottak munkavállalói bizottságokon keresztül vethetik fel problémáikat. A kutatás során mindegyik cég kijelentette, hogy nem dolgoznak a szakszervezetek ellen.

„Kutatásunkból kiderült, hogy a határozott idejű munkaszerződések és a gyakornoki rendszer méltánytalan és kizsákmányoló helyzetbe kényszeríti a munkásokat” – hangsúlyozta Päivi Pöyhönen, a Finnwatch munkatársa. „Több mint 100 gyári munkással beszéltünk, akik jó fizetésre és biztos munkakörülményekre számítottak, amikor a multinacionális cégeknél vállaltak munkát. Sajnos azonban csalódniuk kellett, hiszen a fizetésük a vártnál alacsonyabb, és a helyzetük is bizonytalan. A határozott idejű munkaszerződéssel foglalkoztatottak az iparágban nem tudhatják, hogy mit hoz számukra a jövő.”

 

További részletek:

A Hamis egyenlőség- Munkakörülmények az indiai mobiltelefon gyártóknál elérhető angol nyelven a www.makeitfair.org oldalon. 

 

 

Kép [cc] jm999uk

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás