fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Kiváló minősítést kaphatnának a használt termékek

| Tudatos Vásárló

A Fogyasztók Nemzetközi Szervezetének sürgetésére megkezdődött a használt, hibás és forgalomból kivont termékekre vonatkozó szabványok kidolgozása.

A Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (The International Organization for Standardization – ISO) használt termékekre vonatkozó nemzetközi szabványokat fog kialakítani, – a Consumers International (CI, azaz a Fogyasztók Nemzetközi Szervezete) és fejlődő országok fogyasztói csoportjai együttes kampányának köszönhetően.

Naponta emberek milliói vásárolnak használt termékeket. Előfordul, hogy csak a használt árukhoz lehet elérhető áron hozzájutni, ennek jól ismert példája a szub-szaharai Afrikában folyó használtruha-kereskedelem. A használt áruk nemzetközi kereskedelme jelentősen megnőtt az elmúlt öt évben, főleg a fejlődő és az átalakulásokon keresztülmenő országokban.

A ‘használt termékek’ terminus nemcsak a már valóban használt termékekre vonatkozik, hanem a hibás, és/vagy az exportáló ország nemzeti szabványainak nem megfelelő, és ezért bevont termékek exportját is jelenti, amikkel általában a fejlett államok ‘dömpingelik’ a fejlődő országokat.

Trinidad és Tobago Szabványügyi Bizottságával és egyéb szervezetekkel együttműködve a CI azért lobbizott az ISO-nál, hogy az hatékony nemzetközi szabványokat dolgozzon ki a használt, hibás és forgalomból kivont termékekre. A Fogyasztók Nemzetközi Szervezete kutatásai során azzal szembesült, hogy az ILI Szabvány Adattárban, az ipari szabványok adatbázisában szereplő 250.000 nemzetközi és nemzeti szabvány közül egy sem vonatkozik specifikusan a használt árukra.

2004. februárjában az ISO bejelentette, hogy elkezdi a használt árukra vonatkozó szabványok kialakításának folyamatát, elsőbbséget adva a használt gumik, járművek, ruhák, elektromos és elektronikus cikkek kereskedelmének. Az ISO állítása szerint: “Fontos, hogy a lehető legkorábban elkezdjünk dolgozni ezen a területen, mivel az eredmény mind a szállítóknak, mind pedig a fogyasztóknak jelentősen hasznára fog válni.”

Sadie Homer, a CI szabványokért felelős képviselője elmondta: “A használt jelzőnek nem szabadna rosszabb, kopottabb minőséget jelenteni. A használt árukat vásárlóknak még inkább szükségük van a védelemre, mint azoknak, akik új termékeket vesznek. A használt áruknak is meg kell felelniük a közös egészségügyi és biztonsági előírásoknak. A potenciális vásárlónak is hozzá kell férnie világos információkhoz a termékről, ami alapján el tudja dönteni, vajon az áru megfelel-e az igényeinek.”

Bár ez mindenképp előrelépés, nem jelenti azt, hogy a CI befejezte a munkát. A CI, tagjai tapasztalatainak és szaktudásának felhasználásával hozzá fog járulni a specifikus szabványok kialakítási folyamatához. A CI emellett felügyelni fogja az előírások bevezetését, biztosítandó, hogy a fogyasztóknak ez valóban hasznára váljon.

 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok