fbpx

| Frazon Zsófia

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Kis kuktatörténet a 17. századtól napjainkig

Mint oly sok hétköznapi tárgyunk születésénél, a kuktáénál is bábáskodtak a titokzatos alkimisták.
 

A gyorsfőző fazék, magyar nevén kukta, a szellemes technikatörténet-írók szerint korai változatában már az alkimisták vegykonyhájában is rotyogott. Igaz, akkoriban korántsem ízletes ételek főttek benne, hanem boszorkányos mérgek, működését pedig az ismeretlen erők és a robbanásos balesetek jellemezték.

Egyszerűsödött a képlet, amikor a 17. századi termodinamikai kutatások a dugattyús gőzgépek mellett olyan hasznos kis melléktermékekkel is előálltak, mint a lábakon álló, magas nyomás alatt működő gyorsfőző edény. A mesebeli névre hallgató francia fizikus, Denis Papin is épp a dugattyús gőzgéppel kísérletezett, miközben összeütött egy akkoriban furcsának, mi több, ördöginek számító főzőedényt, amely „Papin digester” néven vonult be a konyhatechnika nemzetközi történetébe. 

1679-ben járunk. Ekkor robban be a gőz a gyáripar és a hajózás fejlődésébe, ahol gépesített ereje addig ismeretlen tempót eredményezett. Így volt ez a konyhában a kuktával is. De hogyan lett a találmányból hétköznapi főzőeszköz?

 

Gőzben főzve

A Papin-fazék lényege, hogy a víz forráspontja nyomás alatt megemelkedik, ami lerövidíti a főzési időt, a fazékban főtt élelmiszerek pedig ízletesebbek maradnak. Rövidebb főzőidő, kevesebb víz és energia (hiszen a gőz nem párolog el a fazékból), magasabb hőfok, és – ahogy a későbbi kutatások is kimutatták – magasabb vitamin- és ásványianyag-tartalom: ezek a jellemzők már az első fazéknál is megvoltak.

A 17. században még rizikós volt viszont a gőz erejének kordában tartása, az edény biztonságos működése. Thomas Savery (1650–1715) angol feltaláló sok ötletet merített Papin munkájából, majd kísérletei során egyesítette Papin találmányát a vákuumpumpával. Ez a nyomás kiegyenlítését szolgálta, azaz megakadályozta, hogy felrobbanjon az edény. A találmányt 1682-ben a feltalálók bemutatták az Angol Királyi Akadémiának.

A kukta hivatalos születési dátumának tehát talán ezt lehet nevezni. Ekkor azonban még nagyon messze volt a tömeggyártás. Az igazi kényelemre, a gyorsfőző edény otthoni, hétköznapi használatára még majdnem kétszáz évet kellett várnunk. De kivártuk.

 

A gigászi francia gőzedényektől a modern nő kuktájáig

Savery munkálkodása után a labda az angoloktól visszakerült a franciákhoz: Napóleoné volt a következő dobás. Az 1812-es orosz hadjárat során a császár fontosnak tartotta, hogy a rideg körülményekhez katonái alkalmazkodni tudjanak.

A felkészülést a jobb minőségű élelmezéssel kezdte, amiben fontos szerep jutott a Papin-fazék továbbfejlesztett, ipari méretű hadtápozást biztosító változatának. A fazekakban naponta több mint 250 000 fő számára főztek tápláló ételt. A császári haderő végül súlyos vereséget szenvedett, ami erősen megingatta a Napóleon verhetetlenségébe vetett hitet, viszont a hatalmas gyorsfőző fazekak remekül teljesítették a bevetést.

A 19. században aztán a franciák és az angolok fej fej mellett kísérleteztek tovább az ötlet finomításával. A század második felében például Louis Pasteur is használta az edény egyik változatát a mikrobákkal kapcsolatos kutatásai során.

Már megint az alkimisták! – mondhatnánk –, az ő boszorkánykonyháikkal, de ekkoriban a kémia már tudománynak számított, a feljegyzésekben pedig nemcsak a kísérlet, hanem az eszközök leírása is szerepelt. Semmi ördöngösség, semmi titok.

Az áttörést végül a 20. század, az új életstílus és a modern konyha elterjedése hozta meg. A Papin-fazék átköltözött egy másik földrészre, Észak-Amerikába, onnan pedig egyenesen a hotelek és éttermek, majd a háziasszonyok konyhájába. Az addig elsősorban vasból vagy vasötvözetből öntött csatos, csavaros, tömítőgyűrűs, szelepes fazekak ekkor már a lényegesen könnyebb alumíniumból készültek.

Az első alumínium „Thermo-Chef” 1896-ban debütált Indianapolisban, ekkor még lábakon álló változatban, majd a 20. század első évtizedeiben már nemcsak az USA-ban, hanem Európában is fokozatosan terjedt az alumíniumból készült konyhai változat. 1938-ban Alfred Vischler ügyeskedte össze azt a kerek és nyeles formát, amelyet mi Magyarországon kuktaként ismerünk.

 

Dübörög a magyar ipar

Míg a második világháború után a világ nyugati felén az alumínium használata jelentősen visszaesett, a keleti blokk országaiban meghatározó szerephez jutott. 

A magyar háztartásokban a hatvanas években terjedt el a zománcozott és az öntöttvas edények mellett az alumínium, leginkább teáskannák, tejesedények formájában. Budapesten 1899 óta működik (a mai napig) az Alumíniumgyár az Erzsébet királyné útján, ahol 1972-től gyártották saját fejlesztésű gyártósoron a kuktát.

Az elnevezés lényegében márkanév, amelyet ma így használnak: KUKTA®. A gyár büszkén hirdette, hogy a saját tervezésű célgépeken négyféle űrtartalommal készítik a gyorsfőzőket, és a szocializmusból örökölt „jó szokás” szerint megfeledkeztek arról, hogy korántsem magyar találmányról, hanem egy licenc nélküli termékről beszélünk.

De a történet épp így szép. Még akkor is, ha mára a kukta gyártása megszűnt az Erzsébet királyné útján, és a gyár profilját a kuktához hasonló színvilágú lakossági propán-bután gázpalackok határozzák meg. A régi kukták még kaphatók a készlet erejéig, vagy ott lapulnak nagyanyáink kamráinak vagy apáink garázsainak mélyén. Elő velük!

 

Megjelent a Tudatos Vásárló Magazin 25. számában.

 

***

Tetszik a TudatosVásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!

Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás