fbpx

| Tudatos Vásárló Kalas Györgyi

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Szinte nincs az a túra- és kiránduló felszerelés, ami ne lenne javítható

Itt az őszi szünet és ezzel együtt a kiránduló szezon, egyre-másra kerülnek elő a túrafelszerelések, kabátok és hátizsákok a szekrényből. Gyakran kiderül azonban, hogy valamelyik szakadt, rossz a cipzárja vagy egyéb hibája van. Mielőtt újat vennétek, szeretnénk biztosítani róla titeket, hogy gyakorlatilag nincs olyan túrafelszerelés, amit ne lehetne megjavíttatni, és a legtöbb nem is igényel olyan nagy utánajárást. Szakadt hátizsák, kabát, nadrág, repedt talpú túrabakancs – Kalas Györgyi nézett utána, mit hol javítanak.

A budapesti javítóműhelyek körében végzett vizsgálódásunkból az derült ki, hogy

gyakorlatilag nincsen olyan túra- és kiránduló felszerelés, ami ne lenne javítható.

Talán a sátrak, a merevített falú hátizsákok és a cipőtalpak esetében ütközhetünk némi nehézségbe, de az sem megoldhatatlan.

Mountex Javítósarok

Mountex Javítósarok: üdítő jópélda egy kereskedőtől

Elsőként a Mountex Váci úti üzletében érdeklődtünk a javítási lehetőségekről, itt tavaly alakítottak ki egy szuper javító műhelyt az üzlet hátsó részében. “NE VEGYÉL ÚJAT, JAVÍTSD A RÉGIT!” A Mountex már az első látogatás alkalmával arra buzdítja a náluk vásárlókat, hogy túrafelszerelésinket ne dobjuk ki, hanem lehetőség szerint javíttassuk meg, hogy így meghosszabítsuk azok élettartamát. Külön szimpatikus, hogy nemcsak a nálunk vásárolt ruhák javíttatását vállalják, hanem gyakorlatilag bármit. Maguk is meglepődtek, hogy a szolgáltatásnak azonnal ekkora sikere lett.

A Mountex arra buzdít, hogy túrafelszerelésünket ne dobjuk ki

Barbara mindent javít

“Ez egy hátizsák, van rajta egy hatalmas szakadás, amit varrni kell. Egy egy futónadrág, ami a térdén lyukas és foltozni kell. Ez is egy hátizsák, ebben cipzár csere lesz, sajnos ez nem egyszerű eset, és vissza kell bontani a hátizsák varrását egészen az aljáig. Egy egy kabát, ami kiszakadt, ezt a túrnadrágot pedig itt vásárolták, de kicsit szűkíteni kell” – sorolja a behozott ruhák hibáit Triffán Barbara, aki maga alakította ki a Mountexben lévő javítósarkot. Barbi szakmája szerint varrónő, de nagyon régóta ruhajavítással foglalkozik.

Triffán Barbara varrónő maga alakította ki a Mountexben lévő javítósarkot.

Ő úgy véli,

egyre szélesebb az a réteg, aki hajlandó időt és pénzt áldozni a ruhák javíttatására, és nem első gondolata az új vásárlása.

“Húsz évvel ezelőtt nagy divat volt, hogy mindent megveszünk, aztán mindent ki is dobunk, ha elszakad. Ma már ez a szemlélet szerintem kezd visszaszorulni. A mai fiatalok körében egyre többen gondolkodnak tudatosan, és figyelnek a fenntarthatóságra.”

Hátizsák, van rajta egy hatalmas szakadás, amit varrni kell.

“Persze nem csak a tudatosság vezérel valakit a ruhák meg javításában, hanem sokszor érzelmi okok miatt hoznak be egy-egy darabot a műhelybe” – folytatja az okok sorolását Barbi. “Ez a hátizsák például már 30 éves, de a tulajdonosa érzelmi okokból nagyon ragaszkodik hozzá. Én azt tapasztalom, hogy az emberek még igen rossz állapotban lévő ruhadarabokat is szívesen javíttatnak. Ha vakinek van pédául egy kényelmes kutyasétáltató pulóvere, bármennyire szakadt, behozza megvarratni” – sorolja Barbara a javítóműhelyben szerzett tapasztalatait.

A varrodában egyébként igen nagy a forgalom, és rengeteg ruhát hoznak be minden nap. Van, amikor annyi a munka, hogy nem is tudja rövid határidőre vállalni, de azért egy-két hét alatt mindenkire igyekszik sort keríteni. A sok ruhát zsákokban rendszerezi, ezeket a Mountex régi ponyváiból készíti neki a Szigony Alapítvány, akik fogyatékkal élők számára biztosítanak munkalehetőséget.

Sok kabát, még több hátizsák

Most, az őszi szezonban legtöbben kabátot és hátizsákot hoznak javításra. Ezeken Barbi szakadásokat varr vagy foltoz, csatot vagy cipzárt cserél.

Amit nem tud vállalni, az a kemény hátú, merevítős hátizsákok, mert azt az ő gépe nem viszi, de erre is tud ajánlani megfelelő helyet.

A nadrágok és kabátok szakadását sokszor már varrás nélkül is lehet javítani.

A nadrágok és kabátok szakadását sokszor már varrás nélkül is lehet javítani. Ezekhez Barbi Amerikából vásárolja a “foltokat”, melyek több ezer forintba kerülnek ugyan, de nem igényelnek varrást. Hő hatására teljesen az anyagra olvadnak, és több évig meggátolják a további szakadást. Rengeteg mintában kapható, így fel is tudjuk dobni vele a ruhánkat, kabátunkat. 

A sátorra is van megoldás, csak ne legyen eldobható

Sokan hoznak sátrat is, most hogy vége a nyári szezonnak, – persze a keményebbek egy kis őszi sátrazástól sem riadnak vissza. A sátor belső héján keletkezett szakadásokat Barbi minden további gond nélkül megvarrja. A külső, vastag héj, keményebb dió, arra az ő varrógépe nem mindig akamas, de erre is tud ajánlani megoldást. A neten szétnézve ti is sok olyan céget találtok, aki túrafelszerelések varrással és készítésével foglalkoznak, ők természetesen javítást is vállalnak (A Khibu például egyedi, kézzel készített túrafelszereléseket varr, többek között hálózsákokat is, megrendelésre.) 

Amit Barbi egyáltalán nem ajánl, az a mostanában igen divatos pop up, azaz magától nyíló, avagy “kidobhatós” sátor. Persze szuper jónak tűnik, hogy egy perc alatt fel tudjuk állítani a sátrat, viszont ezekből a sátrakból nem kivehető a merevítő, ami azt is jelenti, hogy ha bármi baja lesz, nem lehet varrni. Azt javasolja éppen ezért, hogy sátorból ne pop up-ot, hanem hagyományos, összerakhatósat vegyetekmert az sokkal hosszabb életű, és bármikor lehet javítani. Barbi még a sátor cipzárját is ki tudja cserélni. Ha már megvan a “másodperces” sátor, és elromlott, érdemes például a Decathlon áruházat felkeresni, ott vállalják a sátrak rudazatának cseréjét, nagyjából 3000 forinttól, a sátorponyvát pedig 6000 forint körüli áron cserélik.

A pop up sátrakból nem kivehető a merevítő, ezért nem lehet megvarrni

Egy bakancs húsz évig bakancs

Nehezebbnek tűnik a túrabakancsok ügye, de koránt sem lehetetlen! Aki gyakran kirándul, esetleg túrázik, annak érdemes jó minőségű bőr bakancsot vennie. Túraboltokban tudnak ajánlani a terepnek és a magasságnak megfelelő cipőket. A cipővel érkezőket, illetve a bonyolultabb hátizsákokat Barbi szinte kivétel nélkül Mádi Imre cipész mesterhez küldi tovább a Lónyay utcába. Mádi Imre mindig ebben a boltjában dolgozik, de két másik üzlete is van a Dob, illetve a Vörösmarty a utcákban. Nem csak táska- és cipő javítással foglalkozik, hanem át is tudja szabni a cipőket, ha nem egészen kényelmes számodra. A szűk cipőket tágítja, a nagyokat pedig be is szűkíti. Emellett persze a talp, bélés és sarok problémákat, szakadásokat is sikeresen orvosolja, eredményesen és garanciával javítja.

mountex javitas bakancs kabat cipo

Komolyabb túrabakancsok javításával foglalkozik a Lokit Túrabakancs és mászócipő gyártó és javító üzlet az Almássy téren. Egészen hihetetlen, de szinte új cipőket varázsolnak még harminc éves túrabakancsokból is! Pótolják a kiszakadt sarokbéléseket, javítják a nyelveket, új körgumi segítségével teljesen új talpat is tudnak ragasztani a bakancsokra. Van olyan bakancsjavító, ahová postán is elküldheted a bakancsodat, és aztán 2-3 hét múlva már a javított cipőt kapod vissza.

 

Mit nem lehet javítani?

Természetesen mindent nem érdemes javítani, és a legtöbb helyen szólnak is, ha már nem éri meg a darab a felújítást. Vagy azért, mert nem lesz utána kényelmes, vagy azért, mert már annyira elvásott az anyag, hogy nem lesz utána hosszú életű. Cipőkkel és táskákkal azonban elég sokáig érdemes próbálkozni, mert ezekkel csodát lehet tenni.

Amit viszont a legtöbb helyen nem tudnak pótolni, az a pehelykabátból kihulló bélés. De ha valaki nagyon ragaszkodik a kabátjához, akkor érdemes felkeresni egy hálózsák készítéssel foglalkozó vállalkozást (nincs sok, de azért találtok a neten) mert ők talán meg tudják varrni a pehelykabátot és a hálózsákot is. Ami még gondot okozhat, az a vízálló kabát, ami a varrás helyén már nem lesz vízálló, de Barbi szerint ez a tulajdonosoknak nem szokott gondot okozni.

Kölcsönkérni, bérelni is érdemes

És persze fontos azt is hangsúlyozni,  hogy nem kell mindent megvenni! Aki csak néha kirándul, vagy éppen egy évben egyszer tervez egy nagyobb túrát, annak érdemesebb inkább kölcsönkérnie vagy bérelnie.  A hatodik kerületben található Trexpert túraboltban például minden túrázáshoz, kiránduláshoz szükséges felszerelést tudunk bérelni, ami valószínűleg a legjobb megoldás. Hátizsákot és hálózsákot már napi pár száz forinttól, sátrat pedig napi 1400 forinttól tudok bérelni. 

Mint látjátok gyakorlatilag nem létezik olyan ruha vagy táska, amit ne lehetne megjavíttatni, még az olyan reménytelennek tűnő esetek, mint például a bukósisak szakadt bélése is elvállalnak bizonyos helyeket. Érdemes telefonálni és utánajárni. Sajnos tény, hogy a ruházatot javíttatni nem olcsó. Le kell számolnunk azzal a tévképzettel, hogy pár száz forintért megvarrnak dolgokat. Egy ruha javíttatására a hiba mértékétől függően 1000 és 8000 forintot szájunk, – a legdrágább általában a teljes cipzárcsere. Ennek ellenére a ruhajavítók és a varrodák arról számolnak be, hogy egyre többen keresik ezt a fajta a szolgáltatást. 

A javíttatás legnagyobb ellensége, hogy gyakorlatilag elárasztanak minket az olcsó cuccok. A legtöbb termék ára sajnos valószínűleg tényleg úgy van kikalkulálva, hogy ne legyen sokkal drágább megvenni belőle az újat, mint megjavíttatni egy régit. Akinek azonban fontos a fenntarthatóság és a környezete védelme, az túllát ezen a rendszeren, hiszen a javíttatással nem csak mi spórolunk pénzt, hanem nagyon jót teszünk a környezetnek, és megtörjük a fogyasztás állandó láncolatát.

mountex javitas bakancs kabat cipo javitosarok

Árlista (a fenti helyek árai)

Ruhák foltozása: 1000-5000 Ft (folttól függően)

Cipzárcsere: 2-3000 Ft

Cipzár csere bakancsban: 5-6000 Ft/darab

Cipzár csere kabáton: 7-8 ezer Ft

Cipzár csere sátron: 10 ezer Ft

Teljes talpcsere bakancson új gumival: 25-30 ezer forint

Talp újraragasztása cipőre: 5-7000 Ft/db

Talp újra varrása: 10 000 Ft/db

Új bélés cipőbe: 8-12 000 Ft/db

Csatcsere hátizsákon: 2000 Ft

Képek: Tudatos Vásárlók, Kalas Györgyi/Unspalsh.com

Ezt a tartalmat a Nemzeti Kuturális Alap támogatta.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás