fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

A kipróbálási jog nem egyenlő a használattal, internetes vásárláskor sem

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Az internetes vásárlásnál az elállási jog nem 14 napos használatot biztosít, hanem kipróbálási lehetőséget.

 

 

 

Az interneten vásárolt terméket, akkor is visszaküldheti a fogyasztó, ha kicsomagoltuk és kipróbáltuk. Igaz, ezt a jogszabály elég nyakatekerten fogalmazza meg.

 

Mit jelent a „termék jellegének, tulajdonságainak és működésének megállapításához szükséges használatot meghaladó használat”, amelyért felelősséggel tartozunk?

 

Annyit jelent, hogy a termék kicsomagolása után csak arra van jogunk, hogy kipróbáljuk azt, és megállapítsuk, hogy a termék tetszik-e, és a rendeltetésszerű használatra alkalmas-e. De a kipróbálás nem jelentheti azt, hogy például egy mobiltelefont egy hétig használunk, összekarcoljuk az érintőképernyőt vagy a hátlapot, majd visszaküldjük, hogy mégsem kell, mert ezért már anyagi felelősséggel tartozunk.

 

A lényeg, hogy az interneten vett dolgot természetesen kicsomagolhatjuk, kipróbálhatjuk és használhatjuk is, de jó ha tudjuk, hogy ha kárt teszünk a termékben, azért bizony felelősségre vonhatnak bennünket.

 

A Fogyasztóvédelmi Hatóság e kérdésben egyértelműen fogalmaz: “Fontos tudni … hogy ha a terméket nem csak kipróbáltuk, hanem ezen felül is használtuk, akkor a termék ebből fakadó értékcsökkenésért felelősséggel tartozunk a vállalkozás felé.” 

 

A képregény következő részében nézzük meg, hogy az elállási jogunkat mely időponttól kezdődően és meddig gyakorolhatjuk.

 

A vonatkozó jogszabályok:

 

45/2014. (II.26.) kormányrendelet 25. § 

 

 

 

Sorozatunkban a Jutasa Kft. képregényének segítségével mutatjuk be a fontos fogyasztói jogokat.

 

 

 

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok