fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

A kipróbálási jog nem egyenlő a használattal, internetes vásárláskor sem

Az internetes vásárlásnál az elállási jog nem 14 napos használatot biztosít, hanem kipróbálási lehetőséget.

 

 

 

Az interneten vásárolt terméket, akkor is visszaküldheti a fogyasztó, ha kicsomagoltuk és kipróbáltuk. Igaz, ezt a jogszabály elég nyakatekerten fogalmazza meg.

 

Mit jelent a „termék jellegének, tulajdonságainak és működésének megállapításához szükséges használatot meghaladó használat”, amelyért felelősséggel tartozunk?

 

Annyit jelent, hogy a termék kicsomagolása után csak arra van jogunk, hogy kipróbáljuk azt, és megállapítsuk, hogy a termék tetszik-e, és a rendeltetésszerű használatra alkalmas-e. De a kipróbálás nem jelentheti azt, hogy például egy mobiltelefont egy hétig használunk, összekarcoljuk az érintőképernyőt vagy a hátlapot, majd visszaküldjük, hogy mégsem kell, mert ezért már anyagi felelősséggel tartozunk.

 

A lényeg, hogy az interneten vett dolgot természetesen kicsomagolhatjuk, kipróbálhatjuk és használhatjuk is, de jó ha tudjuk, hogy ha kárt teszünk a termékben, azért bizony felelősségre vonhatnak bennünket.

 

A Fogyasztóvédelmi Hatóság e kérdésben egyértelműen fogalmaz: “Fontos tudni … hogy ha a terméket nem csak kipróbáltuk, hanem ezen felül is használtuk, akkor a termék ebből fakadó értékcsökkenésért felelősséggel tartozunk a vállalkozás felé.” 

 

A képregény következő részében nézzük meg, hogy az elállási jogunkat mely időponttól kezdődően és meddig gyakorolhatjuk.

 

A vonatkozó jogszabályok:

 

45/2014. (II.26.) kormányrendelet 25. § 

 

 

 

Sorozatunkban a Jutasa Kft. képregényének segítségével mutatjuk be a fontos fogyasztói jogokat.

 

 

 

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás