fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Kimutatták: gyermekeink bélflórája az otthoni vegyszerek szerint alakul

gyerek takarítás bélbaktériumok

Amerikai kutatók összefüggést találtak a gyermekek beleiben élő mikroorganizmusok (baktériumok és gombák) jelenléte, valamint az otthonukban lévő vegyszer-maradványok között. A gyermekek beleiben olyan baktériumokat is találtak, amelyeket a környezetben mérgező anyagok ártalmatlanítására használnak.

A bélmikrobiom évek óta a kutatások középpontjában áll. A belekben élő baktériumok és gombák nem csak az emésztésünket befolyásolják, hanem más többé-kevésbé kapcsolódó módon is befolyásolhatják életminőségünket. Közismerten szerepet játszanak a zavartalan emésztésben, a tápanyagok hatékony felvételében, de befolyásolják az elhízás esélyét, és talán meglepő módon az immun- és idegrendszerünk működésére is észrevehető hatással vannak.

Az egészségtelen bélflóra, hivatalos nevén bélmikrobiom az elhízás mellett hozzájárulhat az asztma vagy a demencia kialakulásához is.

Korábban megírtuk, hogy kapcsolat mutatkozik a takarítószerek a gyerekkori elhízás között, hogy a háztartási vegyszerek befolyásolhatják a termékenységet, és azt is, melyik az az 5 tisztítószer, amit kerüljünk, ha jót akarunk a családnak.

A vizsgálatban 69 kisgyermek vér- és vizeletmintáját elemezték, abban a hétköznapjainkban jelen lévő, félig illékony szerves vegyületeket (SVOC) keresve. Hogy felfedjék a szennyező anyagok és a bélflóra összetételének kapcsolatát, a kutatás részeként a gyermekek székletében lévő mikrobiom összetételét is vizsgálták.

A vizsgált szennyező vegyületek között voltak a tisztítószerekben, higiéniai és kozmetikai termékekben, műanyag ruhákban megtalálható ftalátok, és nézték olyan per- és polifluor-alkil anyagok (PFAS-vegyületek) jelenlétét is, amelyeket tisztítószerek, folt- és víztaszító szövetek, szőnyegek, bútorburkolat, letapadásmentes konyhai edények, illetve festékek gyártásához használnak.

Ott vannak a porban, a levegőben

Honnan kerülnek az emberi szervezetbe, így a gyerek szervezetébe is ezek az anyagok? A mindennapok során a lakások levegőjéből, porából jutnak be ezek az anyagok. A kisgyermekek azért kiemelten veszélyeztetettek, mert ők a poros padlón, szőnyegen mozognak-játszanak, gyakran a szájukba véve az elérhető tárgyakat, kezüket.

A vizsgálatok szerint

azoknak a gyermekeknek, akiknek a vérében több PFAS-vegyületet volt, a székletében kevesebb baktériumot találtak. A csökkenés a baktériumok mennyiségét és változatosságát is érintette. A ftalátok magasabb aránya esetén a bélben élő gombafajok visszaszorulása

volt tapasztalható.

A kutatók aggasztónak tartják ezt az erős összefüggést a vizsgált anyagok és a baktériumflóra károsodása között. Bár nem ismerjük a bélmikrobiomban lévő baktériumok pontos egészségügyi hatását, de lehetséges, hogy egyes fajoknak egyedi szerepe van egészségünk megőrzésében.

A kutatók számára az is meglepetést jelentett, hogy a vizsgált anyagoknak jobban kitett

gyermekek beleiben olyan baktériumokat találtak, amelyeket a környezetben mérgező anyagok ártalmatlanítására használnak.

A dehalogenáló baktériumokat olyan környezetszennyezések környezeti kockázatának csökkentésére (bioremediáció) használják, ahol nehezen lebomló, halogénezett szerves vegyületek kerülnek a környezetbe. Az egészséges bélmikrobiomra nem jellemzőek ezek a fajok. A környezetből a számukra hasznosítható, de egyébként az emberre nézve mérgező vegyületeken kerülhetnek a a tápcsatornába, ahol képesek fennmaradni és elszaporodni.

Ezt az 5 tisztítószert kerüld, ha jót akarsz a családnak

Úgy tűnik, hogy a megváltozott, szokatlan bélmikrobiom alkalmazkodik a szennyeződésekhez, alkotó fajai új egyensúlyt alakítanak ki.

Bár az eredmények nem jelzik az okozati összefüggéseket, de bemutatják, hogy mely baktériumok számát befolyásolja a káros anyagok szervezetbe kerülése, és jó alapot biztosítanak a további kutatásoknak.

 


A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

2023. február 18-án tartottuk a Közösségi Mezőgazdálkodás Családi napot. Aki eljött, személyesen is megismerkedhetett 11 hazai közösségi gazdával, valamint a témába vágó beszélgetéseket, előadásokat hallgathattak meg. Ha érdekelnek a gabonák és az egészséges táplálkozás, nézd meg a beszélgetést a Családi napról az ősgabonákról Dr. Szira Fruzsinával az ÖMKI vezető kutatójával, Fülöp Ádámmal a Pipacs Pékség […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok