fbpx
gyerek takarítás bélbaktériumok

Kimutatták: gyermekeink bélflórája az otthoni vegyszerek szerint alakul

Amerikai kutatók összefüggést találtak a gyermekek beleiben élő mikroorganizmusok (baktériumok és gombák) jelenléte, valamint az otthonukban lévő vegyszer-maradványok között. A gyermekek beleiben olyan baktériumokat is találtak, amelyeket a környezetben mérgező anyagok ártalmatlanítására használnak.

A bélmikrobiom évek óta a kutatások középpontjában áll. A belekben élő baktériumok és gombák nem csak az emésztésünket befolyásolják, hanem más többé-kevésbé kapcsolódó módon is befolyásolhatják életminőségünket. Közismerten szerepet játszanak a zavartalan emésztésben, a tápanyagok hatékony felvételében, de befolyásolják az elhízás esélyét, és talán meglepő módon az immun- és idegrendszerünk működésére is észrevehető hatással vannak.

Az egészségtelen bélflóra, hivatalos nevén bélmikrobiom az elhízás mellett hozzájárulhat az asztma vagy a demencia kialakulásához is.

Korábban megírtuk, hogy kapcsolat mutatkozik a takarítószerek a gyerekkori elhízás között, hogy a háztartási vegyszerek befolyásolhatják a termékenységet, és azt is, melyik az az 5 tisztítószer, amit kerüljünk, ha jót akarunk a családnak.

A vizsgálatban 69 kisgyermek vér- és vizeletmintáját elemezték, abban a hétköznapjainkban jelen lévő, félig illékony szerves vegyületeket (SVOC) keresve. Hogy felfedjék a szennyező anyagok és a bélflóra összetételének kapcsolatát, a kutatás részeként a gyermekek székletében lévő mikrobiom összetételét is vizsgálták.

A vizsgált szennyező vegyületek között voltak a tisztítószerekben, higiéniai és kozmetikai termékekben, műanyag ruhákban megtalálható ftalátok, és nézték olyan per- és polifluor-alkil anyagok (PFAS-vegyületek) jelenlétét is, amelyeket tisztítószerek, folt- és víztaszító szövetek, szőnyegek, bútorburkolat, letapadásmentes konyhai edények, illetve festékek gyártásához használnak.

Ott vannak a porban, a levegőben

Honnan kerülnek az emberi szervezetbe, így a gyerek szervezetébe is ezek az anyagok? A mindennapok során a lakások levegőjéből, porából jutnak be ezek az anyagok. A kisgyermekek azért kiemelten veszélyeztetettek, mert ők a poros padlón, szőnyegen mozognak-játszanak, gyakran a szájukba véve az elérhető tárgyakat, kezüket.

A vizsgálatok szerint

azoknak a gyermekeknek, akiknek a vérében több PFAS-vegyületet volt, a székletében kevesebb baktériumot találtak. A csökkenés a baktériumok mennyiségét és változatosságát is érintette. A ftalátok magasabb aránya esetén a bélben élő gombafajok visszaszorulása

volt tapasztalható.

A kutatók aggasztónak tartják ezt az erős összefüggést a vizsgált anyagok és a baktériumflóra károsodása között. Bár nem ismerjük a bélmikrobiomban lévő baktériumok pontos egészségügyi hatását, de lehetséges, hogy egyes fajoknak egyedi szerepe van egészségünk megőrzésében.

A kutatók számára az is meglepetést jelentett, hogy a vizsgált anyagoknak jobban kitett

gyermekek beleiben olyan baktériumokat találtak, amelyeket a környezetben mérgező anyagok ártalmatlanítására használnak.

A dehalogenáló baktériumokat olyan környezetszennyezések környezeti kockázatának csökkentésére (bioremediáció) használják, ahol nehezen lebomló, halogénezett szerves vegyületek kerülnek a környezetbe. Az egészséges bélmikrobiomra nem jellemzőek ezek a fajok. A környezetből a számukra hasznosítható, de egyébként az emberre nézve mérgező vegyületeken kerülhetnek a a tápcsatornába, ahol képesek fennmaradni és elszaporodni.

Ezt az 5 tisztítószert kerüld, ha jót akarsz a családnak

Úgy tűnik, hogy a megváltozott, szokatlan bélmikrobiom alkalmazkodik a szennyeződésekhez, alkotó fajai új egyensúlyt alakítanak ki.

Bár az eredmények nem jelzik az okozati összefüggéseket, de bemutatják, hogy mely baktériumok számát befolyásolja a káros anyagok szervezetbe kerülése, és jó alapot biztosítanak a további kutatásoknak.

 

276
Segítettünk, hogy képben legyél a termékekben lévő vegyi anyagok hatásával kapcsolatban?
toxfree szavazás játékok

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!


161
Segítettünk, hogy kevesebb káros vegyi anyag legyen az életedben?
toxfree szavazás 2

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!


A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás