fbpx

Kiderült, tényleg jobbak-e a mosható pelenkák a környezetnek

Egy eredmény eldönteni látszik a dilemmát, a kérdést, amit a tudatos csecsemős szülők nap mint nap feltesznek maguknak: mire költsünk, milyen pelenkát használjunk, ha jót akarunk a babánknak és egyben kímélni akarjuk a bolygót? A mosható pelenkák valóban jobbak a környezet számára, mint az eldobható pelenkák? A brit Környezetvédelmi, Élelmiszer- és Vidékügyi Minisztérium elkészítette a moshatók és az eldobhatók életciklus-elemzését.

A pelenkák kulcsszerepet játszanak a gyermek életének első 2,5 évében a baba egészségében és jólétében. A pelenka használat és így maga a pelenka választás a szülők részéről hatalmas környezeti hatással bír, mivel az eldobható pelenkák világszerte az egyik legnagyobb mértékben járulnak hozzá a műanyaghulladék termeléséhez.

Első hallásra talán egyértelműnek tűnik, hogy az újrahasználható termékek, így a mosható pelenkák is környezetkímélőbbek. A helyzet azonban ennél árnyaltabb, hiszen a két termékcsoport életciklusa során más-más fázisban terheli a környezetet. Míg az eldobható pelenkáknak hulladékként nagyobb a globális felmelegedési potenciálja (CO2eq, azaz az üvegházhatású gáz szén-dioxid egyenértékben kifejezett értéke), addig a mosható pelenkáknál az áztatás, a mosás, gépi szárítás során, sőt, a széklet lehúzásakor is vizet, tisztítószereket és villamos energiát fogyasztanak, tisztításuk vízszennyezéssel is jár.

Milyen legyen a pelenka? Kell-e krémezni a babapopsit? Babaápolás természetesen

Tény, hogy az elmúlt évtizedekben sokat változott az egyszer használatos pelenkák gyártási technológiája: 2005-höz képest 28%-kal csökkent az eldobható pelenkák globális felmelegedési potenciálja (CO2eq). Kisebb pelenkákat és kevesebb anyagot használnak fel a gyártás során. Ugyanez igaz viszont a mosható pelenkákra is: ezek esetében a csökkenés még több, 38,5%-os.

Fogyasztóként fontos tudnunk, milyen hatással van az általunk választott termékek megtermelése, használata és a belőlük keletkező hulladék a környezetünkre. E környezeti hatások összességét írja le az életciklus-elemzés (LCA).

pelenka szavazás gyorskör

Facebook oldalunkon eldönthetitek a kérdést, melyik pelenkázás népszerűbb a tudatos vásárlók között.

2023 elején publikálta kutatási eredményeit a mosható és az eldobható pelenkák életciklus-elemzéséről és környezetre gyakorolt hatásukról a brit Környezetvédelmi, Élelmiszer- és Vidékügyi Minisztérium (Defra).

Figyelembe vették a textilpelenkás szülők szokásait, számos forrásból, többek között a Bambino Mio és a Nappy Alliance által adott válaszokat. Ezek között olyan adatok szerepelnek, mint az előnyben részesített szárítási módszerek, a betétek, bélések használata és a mosási hőmérséklet – ezek és hasonló adatok összességéből kapunk pontos képet a mosható és eldobható pelenkák átlagos környezeti hatásáról.

Az életciklusnál átlagosan 2,5 éves használatot vettek alapul. Az eredmények szerint az Egyesült Királyságban 2,5 évesen az eldobható pelenkát használó csecsemők 37%-a, illetve a mosható pelenkát használó csecsemők 35%-a pelenkázott. Ez 19,4%-os, illetve 17,4%-os növekedést jelent a korábbi LCA-vizsgálatokhoz képest, de még mindig alatta marad a magyar általános szokásnak, amely szerint teljesen rendben van, ha a gyerek az óvoda kezdetére, azaz nagyjából 3 éves korára szokik le a pelenkáról.

Az elemzésnél tekintetbe vették természetesen azt is, hogy a két termékcsoport élete során más-más fázisban terheli a környezetet. Míg az eldobható pelenkáknak hulladékként nagyobb a globális felmelegedési potenciálja (CO2eq), addig a mosható pelenkáknál az áztatás, mosás, gépi szárítás, széklet lehúzása a vécében jár víz, tisztítószer, villamos energia használattal, vízszennyezéssel.

moshato pelenka

Az életciklus-elemzés legfontosabb tanulságai

– A gyártás/szállítás környezeti hatása 90%-kal kisebb a mosható pelenkák esetében, mint az eldobható pelenkáké. A mosható pelenkák 36,21 kg CO2-t termelnek, szemben az eldobható pelenkák 294,76 kg CO2-jával.

– Az ártalmatlanítás környezeti hatása szintén 90%-kal kisebb a mosható pelenkák esetében, mint az eldobható pelenkáké. A mosható pelenkák 15,02 kg CO2-t termelnek, míg az eldobható pelenkák 149,24 kg CO2-t.

– Az eldobható pelenkák 40-szer annyi nyersanyagot használnak fel, mint a mosható pelenkák. A mosható pelenkákhoz mindössze 3,22 kg nyersanyagot használnak fel, míg az eldobható pelenkákhoz 128,36 kg-ot.

Összességében a mosható pelenkák 24,6%-kal kevesebb CO2-t használnak, mint az eldobható pelenkák. Ez magában foglalja az anyagokat, a szállítást, a mosást és a szárítást.

– Az is magától értetődő, hogy ha ugyanazt a pelenkát további gyermekeknél is újra használjuk, az még tovább csökkenti a mosható pelenkák környezeti hatását.

Így tudsz áramot spórolni a mosással, szárítással!

Néhány tipp a még zöldebb mosipelushoz

Az újrahasználható pelenkák rosszabbul teljesítettek többek között a tengeri eutrofizáció, az édesvízi ökotoxicitás, az ásványi erőforrások szűkössége, a tengeri ökotoxicitás és a vízfogyasztás területén. A hatások mögött álló fő tényezők a pelenkák mosása és szárítása során felhasznált víz, mosószer és villamos energia, valamint az ürülék lehúzása.

A Facebookon jelenleg is futó szavazásunk alatti hozzászólásokban sok hasznos tanácsot olvashattok:

mosható pelenka

Ezeket a hatásokat egy kis erőfeszítéssel tovább csökkenthetjük. Néhány tipp, úgy tudjuk még zöldebbé tenni mosipelusokat,

 1. ha meghosszabbítjuk a pelenkák életciklusát azáltal, hogy a családon belül több gyermeknél is használjuk.
 2. ha “elfogytak a gyerekek” a családban, használtan tovább adhatjuk a mosható pelenkákat akár ingyen, akár pénzért.
 3. ha környezetkímélő tisztítószereket használunk mosásukhoz, pl. mosószóda és ecet vagy minősített ökocímkés termékek, ezek kevésbé terhelik a természetet.
 4. ha figyelmes választjuk ki a mosási rutint.
 5. ha a levegőn szárítást választjuk a szárítógép helyett.
 6. ha zöld energiaforrásokra térünk át.

mosható pelenka

Miért bízz az ökocímkében?

EU ecolabel ökocímkeHa a hatékonyság mellett számodra is fontos a környezettudatosság is, érdemes az EU ökocímkét (EU Ecolabel) és országonkénti megfelelőit, például a magyar Környezetbarát Termék, német Blauer Engel (Kék Angyal) vagy a skandináv Nordic Ecolabel (Hattyú) minősítést keresned a termékeken.

Ezeket az ökocímkéket csak azok a termékek kaphatják meg, amelyeknek kedvezőtlen környezeti hatásaik jelentősen kisebbek, mint a hasonló célt szolgáló termékeké. További előnyük sok más címkével szemben, hogy a kritériumokat jogszabályban rögzítik, és független szakértők folyamatosan ellenőrzik, vagyis a védjegyet nem a gyártó adja magának.

Tudatos Vásárlók top 3 szempont vásárláskor:

 1. A „zöld fogyasztás” nem lesz elég a környezeti krízis enyhítésére, a Tudatos Vásárlók Egyesületénél hangsúlyozottan a fogyasztáscsökkentésben látjuk a kiutat.
 2. Vásárlóként fontos, hogy felismerjük, ha nem valódi megoldással, csupán greenwashinggal etetnek bennünket. Honnan tudod felismerni, mi zöldre festés és mi nem az?
 3. A csomagolási hulladék problémájára önmagában nem elég, ha a csomagolás újrahasznosítható. a szelektív hulladékgyűjtés ugyanis nem elég eredményes Magyarországon. Rendszerszintű megoldásokra van szükség: a zárt újrahasznosítási rendszerek és a hatékony betétdíjas visszaváltórendszerek kialakítása jelenthet választ.
Képek: canva.com
798
Segítettünk, hogy képben legyél a termékekben lévő vegyi anyagok hatásával kapcsolatban?
toxfree szavazás játékok

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!


556
Segítettünk, hogy kevesebb káros vegyi anyag legyen az életedben?
toxfree szavazás 2

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!


EM logonyugat balkáni zöld központ logógreen and safe lifestylesEz a tartalom az Energiaügyi Minisztérium és a Nyugat-Balkáni  Zöld Központ Nonprofit Kft. támogatásával valósult meg. A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja. Azonosító: ENV GIE HU000622

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás