fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Ki nem találnád, honnan importáljuk a legtöbb banánt

| Tudatos Vásárló Domokos Kata

Arra voltunk kíváncsiak, honnan jön az itthon kapható banán Magyarországra. Annyit elárulunk, hogy nem közvetlenül egy termelő országból, hanem meglepően közelről érkezik. 

Matrica a banánon
Ha a következő matricákat látod a banánon, ecuadori banánt veszel: Bonita, Chiquita, Citronex, Cobana, Del Monte, Derby, Dole, Don Mario, Equapak, Excelban, Fair Nando, Favorita, Fyffes, Golden B, Golden Bio, Onkel Tuca, Pretty Liza, Selvática, Slobana vagy Valentina.

A banán a világ legkeresettebb gyümölcse, az európaiak harmadik kedvenc gyümölcse. A banán ennek megfelelően az importált gyümölcsök közül az első: ebből hozzák be a legtöbbet az Európai Unióba.

Arra voltunk kíváncsiak, honnan kerül a banán Magyarországra. Egy megvásárolt banán ökológiai lábnyoma akkor lenne a legkisebb, környezeti szempontból az lenne a legkevésbé káros, ha közelről, közvetlenül a termelő országból érkezne. Banánt azonban hozzánk közel természetesen nem termesztenek.

Az Európába behozott banán legnagyobb része a Massachusetts Institute of Technology (MIT) adatai szerint ecuadori, de ez a dél-amerikai ország az egész világ legnagyobb banán-exportőre is 24%-os világpiaci részesedéssel: közel százmillió kilót exportál hetente.

Ha tehát mindenképpen távolról kell jönnie, jöjjön a legrövidebb úton – mondanánk, ám amikor a Tudatos Vásárlók Egyesületével kiegészült nemzetközi kutatócsoport igyekezett felgöngyölíteni az Ecuadortól Európáig érő szövevényes kereskedelmi láncokat, kiderült, hogy Ecuadorban több száz banántermelő mintegy 200 nagyobb exportcégnek értékesíti áruját. Az export-cégektől nagykereskedők veszik, majd adják tovább, kézről-kézre a gyümölcsöt. 

Ezt tükrözi az is, hogy a MIT-grafikonok szerint a legnagyobb banánexportáló országok élmezőnyében Ecuador és Costa Rica után rögtön Belgium következik. A nyugat-európai ország az USA után a második legnagyobb értékben importáló ország.

Magyarországra a banán nagy része azonban nem is a legnagyobb termelő dél-amerikai országból, sem a legnagyobb európai importőrtől, hanem lényegesen közelebbről érkezik. Az itthon kapható banán 37%-át Szlovákiából vásároljuk, és a fenn maradó mennyiség szinte teljes egésze is európai eladótól – elsősorban Belgiumból, Ausztriából és Franciaországból – jön be hazánkba.

A szlovák kereskedők a banán körülbelül 70%-át tényleg egyenesen a termelő országokból – elsősorban Ecuadorból, Kolumbiából és Kamerunból – veszik. Mintegy 30%-ot más európai országoktól, de ők sem a legnagyobb európai importőr belgáktól, hanem elsősorban csehektől, franciáktól importálnak.

Hogy ennyit utazhasson, és épp akkor mutassa legszebb arcát, amikor a boltban a pultra kerül, az kell, hogy még éretlenül, zölden szedjék le. Ezután hűtve szállítják, és csak ott kezdik meg mesterséges érlelését, ahol a vásárlókhoz kerül.

Hazánkban a Budapesti Nagybani Piacon működik a legnagyobb banánérlelő üzem. Itt banánérlelő kamrákban történik a mesterséges érlelési folyamat: az éretlen banán 15 C°-fokon nitrogén-dioxid beadagolásával érik, sárgul be.


Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal!

Fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!

 


      

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok