fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Kevesebb sóval számos haláleset megelőzhető

| Tudatos Vásárló

A magyar gyerekek akár négyszer, míg a felnőttek legalább háromszor több sót fogyasztanak az ajánlott mennyiségnél, holott a magas vérnyomás egyik legfontosabb kockázati tényezője a túlzott sóbevitel.

Hazánkban a férfiak 25%-a, a nők 34%-a hipertóniás. Világszerte az agyvérzések 62%-ának, a szívkoszorúér-betegségek 49%-ának a hátterében magas vérnyomás áll. A szív-és érrendszeri betegségek az összes betegség és a halálozás felét okozzák, a magas vérnyomás több mint 2,5 millió embert érint ma Magyarországon. Ezeknek a betegségeknek a kockázata megfelelő táplálkozással és rendszeres testmozgással jelentősen csökkenthető lenne.

Számos tudományos bizonyíték van arra vonatkozóan, hogy a magas vérnyomás egyik legfontosabb kockázati tényezője a magas só bevitel. Világszerte 7 millió ember hal meg évente a magas vérnyomás következtében. Ezek közül számos haláleset megelőzhető lenne az alacsonyabb sófogyasztással.

Íme néhány recept kevés sót igénylő ételekhez.

A hazai lakosság sóbevitele jelentősen meghaladja a WHO által ajánlott 5 gramm/nap értéket. Európában a napi só bevitel 8-11 gr között van, míg Magyarországon a felnőttek 14-18gr, a gyermekek a napi ajánlott 3 gramm helyett 3,5 – 13,1 gramm között fogyasztanak sót. A sóbevitel nagyobb része a  feldolgozott élelmiszerek fogyasztásából származik, és csak kisebb hányada ered a főzés során hozzáadott sóból vagy az asztali sózásból.

2008-ban Magyarország csatlakozott az Európai Bizottság sócsökkentő keretprogramjához. Ennek részeként hazánk vállalta az élelmiszerek sótartalmának átlagosan 16%-os csökkentését 4 év alatt a széles körben fogyasztott élelmiszercsoportok körében. Figyelembe véve, hogy hazánkban a magas vérnyomás 2,5 millió embert érint, valamint azt a tényt, hogy a szív-és érrendszeri betegségek állnak a halálozási statisztika élén, a lakossági sóbevitel csökkentésének, a STOP SÓ program megvalósításának népegészségügyi jelentősége nem kérdéses.

Mit tehetsz a kevesebb sófogyasztás érdekében?

 • Adj időt az átszokásra. Ne feledd kb. 1 hónap kell, amíg a szervezeted hozzászokik a kevésbé sós ételekhez – ne add fel az elején! Fontos a fokozatosság!
 • Használj kevesebb sót az ételek elkészítéséhez.
 • Helyettesítsd a sót zöldfűszerekkel (pl. bazsalikom, kapor, lestyán, zsálya, oregánó, vasfű stb.).
 • Készíts a megszokottól eltérő ízvilágú ételeket is (savanykás, édeskés jellegű ételek).
 • Egyél kevesebb magas sótartalmú feldolgozott élelmiszert.
 • Kerüld az ételporok és leveskockák használatát!
 • Távolítsd el a sószórót az ebédlőasztalról.
 • Egyél több alacsony sótartalmú élelmiszert (friss gyümölcsöt és zöldséget).
 • Amikor feldolgozott élelmiszert vásárolsz, olvasd el a címkét, és válaszd az alacsonyabb nátrium/sótartalmú változatot.

 

Forrás: ANTSZ

Kép [cc] thegiantvermin

Ajánlom másnak
támogass

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

A tudatos vásárló 12 pontja

Környezettudatosságra fel! – Videón a Tudatos Vásárló 12 pontja

A vásárlás a Te döntésed, a pénzed szavazat: Te döntöd el, mit és kit támogatsz. És mit nem. Lista, szatyor, mennyiség, javíttatás, újrahasznosítás és társai – 12 szempont, amit érdemes észben tartani vásárláskor. Tudatos vásárlás 12 lépésben.

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

  Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
  Bónusz: tippek, tesztek, programok