| Tudatos Vásárló
Kevesebb sóval számos haláleset megelőzhető
A magyar gyerekek akár négyszer, míg a felnőttek legalább háromszor több sót fogyasztanak az ajánlott mennyiségnél, holott a magas vérnyomás egyik legfontosabb kockázati tényezője a túlzott sóbevitel.
Hazánkban a férfiak 25%-a, a nők 34%-a hipertóniás. Világszerte az agyvérzések 62%-ának, a szívkoszorúér-betegségek 49%-ának a hátterében magas vérnyomás áll. A szív-és érrendszeri betegségek az összes betegség és a halálozás felét okozzák, a magas vérnyomás több mint 2,5 millió embert érint ma Magyarországon. Ezeknek a betegségeknek a kockázata megfelelő táplálkozással és rendszeres testmozgással jelentősen csökkenthető lenne.
Számos tudományos bizonyíték van arra vonatkozóan, hogy a magas vérnyomás egyik legfontosabb kockázati tényezője a magas só bevitel. Világszerte 7 millió ember hal meg évente a magas vérnyomás következtében. Ezek közül számos haláleset megelőzhető lenne az alacsonyabb sófogyasztással.
A hazai lakosság sóbevitele jelentősen meghaladja a WHO által ajánlott 5 gramm/nap értéket. Európában a napi só bevitel 8-11 gr között van, míg Magyarországon a felnőttek 14-18gr, a gyermekek a napi ajánlott 3 gramm helyett 3,5 – 13,1 gramm között fogyasztanak sót. A sóbevitel nagyobb része a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásából származik, és csak kisebb hányada ered a főzés során hozzáadott sóból vagy az asztali sózásból.
2008-ban Magyarország csatlakozott az Európai Bizottság sócsökkentő keretprogramjához. Ennek részeként hazánk vállalta az élelmiszerek sótartalmának átlagosan 16%-os csökkentését 4 év alatt a széles körben fogyasztott élelmiszercsoportok körében. Figyelembe véve, hogy hazánkban a magas vérnyomás 2,5 millió embert érint, valamint azt a tényt, hogy a szív-és érrendszeri betegségek állnak a halálozási statisztika élén, a lakossági sóbevitel csökkentésének, a STOP SÓ program megvalósításának népegészségügyi jelentősége nem kérdéses.
Mit tehetsz a kevesebb sófogyasztás érdekében?
- Adj időt az átszokásra. Ne feledd kb. 1 hónap kell, amíg a szervezeted hozzászokik a kevésbé sós ételekhez – ne add fel az elején! Fontos a fokozatosság!
- Használj kevesebb sót az ételek elkészítéséhez.
- Helyettesítsd a sót zöldfűszerekkel (pl. bazsalikom, kapor, lestyán, zsálya, oregánó, vasfű stb.).
- Készíts a megszokottól eltérő ízvilágú ételeket is (savanykás, édeskés jellegű ételek).
- Egyél kevesebb magas sótartalmú feldolgozott élelmiszert.
- Kerüld az ételporok és leveskockák használatát!
- Távolítsd el a sószórót az ebédlőasztalról.
- Egyél több alacsony sótartalmú élelmiszert (friss gyümölcsöt és zöldséget).
- Amikor feldolgozott élelmiszert vásárolsz, olvasd el a címkét, és válaszd az alacsonyabb nátrium/sótartalmú változatot.
Forrás: ANTSZ
Kép [cc] thegiantvermin