fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Kevesebb rabszolgamunka a kakaótermelésben

Egy újonnan megjelent kutatás szerint az UTZ minősítést szerzett kakaótermelők az elmúlt években nem csak magasabb jövedelemhez és stabil felvevőpiachoz jutottak, de a környezetterhelés is csökkent a méltányos kereskedelmi szövetség révén.  

A boltban kapható csokoládék palettája nagyon széles: a belga pralinéktól kezdve a hazai kézműves csokin át a nyugati világ szinte minden országában gyártott tömegtermékekig minden megtalálható. Ezek előállításához szükséges kakaó legnagyobb arányban Nyugat-Afrikából érkezik.

Innen származik a világ kakaóbab termésének közel kétharmada. A világ legnagyobb kakaótermelő országa pedig Elefántcsontpart, a maga 33%-os részesedésével. A World Cocoa Foundation jelentése szerint a világon mintegy 50 millió ember mindennapi megélhetése függ a kakaótól. A munkaigényes, fáradtságos termelés azonban sok esetben igen rossz körülmények között, mind a természetet, mind a termelésben résztvevőket kizsákmányoló módon zajlik. Aggasztó jelenség az itt alkalmazott modernkori rabszolgák, de különösen a legrosszabb körülmények között dolgoztatott gyermekmunkások magas száma.

 

Méltányosan, tisztességesen UTZ-vel?

Nem véletlen tehát, hogy a kakaótermelésben eluralkodott nagyfokú kizsákmányoló  munkamódszerek visszaszorítása lett a méltányos kereskedelmi szövetségek, a FairTrade és a kifejezetten kávéra, teára, kakaóra specializálódott UTZ egyik főA boltban kapható csokoládék palettája nagyon széles: a belga pralinéktól kezdve a hazai kézműves csokin át a nyugati világ szinte minden országában gyártott tömegtermékekig minden megtalálható. Ezek előállításához szükséges kakaó legnagyobb arányban Nyugat-Afrikából érkezik.

Az UTZ minősítési rendszer 2008-ban jelent meg Elefántcsontparton és 2012-re már 189 szövetkezet mintegy 44.000 gazdálkodója vett részt a programban, termelt és kereskedett a meghatározott normák szerint, és élvezhette annak előnyei. Az UTZ elefántcsontparti megjelenése óta független szakértőkkel folyamatosan monitorozza munkájuk hatását és eredményeit, amelyről az első átfogóbb elemzés 2014 őszén jelent meg.

Az UTZ által generált társadalmi, gazdasági és környezeti hatások háttérkutatásával a LEI Wageningen UR vezető független nemzetközi kutató- és elemzőintézetet, illetve partnereit bízták meg. 2008 és 2012 között 97 szövetkezet mintegy 780 gazdálkodóját tanulmányozták kvalitatív és kvantitatív módszerekkel, számos interjúval, beszámolóval. Ezen kívül a folyamatokat összevetették egy UTZ rendszeren belüli kontrolcsoporttal és a rendszeren kívüli gazdálkodók egy csoportjával.

A kakaóbab eredetileg Dél-Amerika trópusi vidékein őshonos növény, komoly kultúrával és értékkel – sokáig fizetőeszközként is szolgált – bírt a spanyol hódítás előtti indián társadalmakban. A spanyolok nyomán a 17. századtól Európában is népszerű lett kakaóbabból készült csokoládé ital. A gyarmatosítók azután a többi európai kézben lévő trópusi területen, így Nyugat-Indiában, a Fülöp-szigeteken, illetve Nyugat-Afrikában is meghonosították a kakaóbab fákat. 

 

Valóban jobb lett a helyzet

 Az UTZ megbízásából elkészült, 2014 októberében bemutatott részletes tanulmány alapvetően pozitív változásokról számol be, még ha bizonyos területeken ennél jóval árnyaltabb is a kép. Az UTZ minősítési rendszer közvetlen, főleg pozitív hatását ma már több mint 44.000 gazdálkodó élvezi, igaz a tagok között nagyon alacsony a fiatalok és a nők aránya, ezen a szervezők mindenképpen javítani kívánnak a jövőben.

Az UTZ egyik elsőszámú kritériuma, hogy tilos a gyermekmunkaerő használata, ezért a munkajogok mellett a gyermekeket érintő jogok ismeretét is beemelik képzéseikbe. Ugyanakkor érdekes eredménye a kutatásnak, hogy a helyi iskolákban még mindig szinte ismeretlen maga a program és célkitűzéseik.

A tanulmány egyik legfontosabb állítása, hogy az UTZ által szervezett szövetkezeti képzéseken a gazdálkodók olyan ismeretanyaghoz, illetve alapanyagokhoz (magok, növényvédő szerek) jutnak, amely segítségével nő a terméshozam. Míg az UTZ minősített termelők átlagos terméshozama 467kg/ha a nem minősített termelőké 315kg/ha. 

 

Írd alá a petíciót, és jelzd a gyártóknak, hogy méltányos kereskedelemből származó csokit szeretnél!

A hatékonyabb termelés mellett az UTZ kiegyensúlyozott felvásárlási árat biztosít a kakaótermelőknek. Míg az UTZ farmer háztartások átlagos bevétele 2.343 Eurónak felelt meg, egy rendeszeren kívüli, nem minősített farmeré 1.318 Euró értékű volt 2012-ben. Ehhez viszont hozzá kell tenni, hogy az UTZ előírások miatt a minősített termelők költségei is magasabbak.

Végső soron mégis magasabb jövedelem miatt több pénz jut a gyermekek oktatására is. Így a tagok gyermekeinek nagyobb esélye van a magasabb szintű tudás megszerzésére, a sikeresebb boldogulásra.

A hatékonyabb, biztonságosabb termelés és méltányos felvásárlási ár, illetve a hosszú távon biztosított piac kiszámíthatóbbá teszi a termelők gazdasági hátterét is. Így nagyobb eséllyel tudnak kedvezőbb banki hitelt felvenni, ami az amúgy igen szegény kakaótermő vidékeken komoly előrelépésnek számít.

A szövetkezeti tagság a folyamatos oktatás és továbbképzés mellett több más előnnyel is jár. A megismert technológiák nem csak a termelés hatékonyságát növelik, hanem a kisebb arányú és kíméletesebb, az UTZ által forgalmazott „sajátmárkás” növényvédők használatával a környezetterhelést is sikerült enyhíteni, mind a talajminőség javításával, mind a racionálisabb vízgazdálkodással.

Minősített, mégsem drága

Magyarországon egyre több csokoládén, kávén és kakaón találjuk meg az UZT minősítő emblémát, leginkább a Nestlé, a Lidl és az Aldi termékein. Ugyanakkor érdemes keresni 100% UTZ Certified feliratot is. A logót ugyanis olyan termékek címkéjén is lehet használni, amelynek alapanyaga nem teljes egészében minősített gazdaságokból származik, bár az is igaz, hogy az arány folyamatosan növekszik,

2014-ben már 90%-ban minősített kakaót kellett tartalmaznia minden UTZ emblémával ellátott terméknek.

Noha a FairTrade minősítési rendszert szigorúbbnak, kiterjedtebbnek tartják az UTZ-nél, hazánkban ez utóbbi még kevésbé elterjedt, illetve a termékek ára is magasabb. Az UTZ minősített csokoládéi talán könnyebben elérhetők és olcsóbbak, a mostani tanulmány pedig meggyőzhet minket arról, hogy a rendszernek valóban sikerült pozitív lépéseket tenni a termelés társadalmi és környezeti fenntarthatósága felé.

Köszönjük a köreműködést Bán Dávidnak.

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

Ezt a projektet az Európai Unió finanszírozza 

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás