fbpx

| Tudatos Vásárló

Kevesebb cukros és sós terméket ettünk tavaly

A chipsadó bevezetésével az ÁNTSZ felmérése szerint csökkent az egészségkárosító összetevőket tartalmazó termékek fogyasztása, kínálata és forgalma. A fogyasztás visszaesésében nem csak az áremelkedésnek volt szerepe, hanem annak is, hogy a vásárlók egyre tudatosabban elfordulnak az kevésbé egészséges termékektől.

A chipsadóról, hivatalos nevén népegészségügyi termékadóról szóló 2011. évi CIII. törvény elsődleges célja az egészséges táplálkozás előmozdítása volt a bizonyítottan egészségügyi kockázatot hordozó magas cukor-, só- és egyes koffein tartalmú élelmiszerek megadóztatásával.

Az 1000 fő bevonásával végzett reprezentatív felmérés szerint a 18 év feletti magyar lakosság kétharmada hallott, olvasott már a népegészségügyi termékadó bevezetéséről. A megkérdezettek kétharmada tudott arról, hogy a cukros üdítők, energiaitalok, előrecsomagolt édességek és sós snackek a NETA hatálya alá esnek, és áruk emelkedett a termékadó bevezetését követően.

A megkérdezett vásárlók 25-35%-a jelenleg kevesebbet fogyaszt ezekből a termékekből, mint egy évvel a felmérést megelőzően. Az energiaital-fogyasztás csökkenése esetében jelent meg leggyakoribb indokként (38%-ban) a termék egészségtelen jellege.

A kutatás során 500 olyan vállalkozást kértek fel információ-szolgáltatásra, amelyek az elérhető céges adatok alapján vélhetően fizettek NETA-t a 2011. szeptember és 2012. augusztus közötti időszakban. A válaszadó gyártók

40%-a változtatott a receptúrán,

75%-a csökkentette,

30%-a pedig teljesen eltávolította a káros összetevő(k) mennyiségét,

86%-a a NETÁ-t teljes mértékben beépítette az árakba.

Az adónem bevezetése miatt átlagosan 29%-kal emelkedett a gyártók termékeinek ára az adó bevezetését megelőző hónaphoz (2011. augusztushoz) képest, míg a forgalom 27%-kal csökkent.

A népegészségügyi termékadó hatálya alá eső termékek körébe tartoznak az alábbi élelmiszerek:

 • Üdítőitalok, ha hozzáadott cukrot tartalmaznak és cukortartalmuk meghaladja a 8 gramm cukor/100 ml mennyiséget, kivéve a Magyar Élelmiszerkönyv szerinti kivonat alapú szörpöket, valamint a legalább 25% gyümölcs, illetve zöldséghányadot tartalmazó sűrítményeket, koncentrátumokat, szörpöket, nektárokat, gyümölcs- és zöldségleveket, továbbá a legalább 50%-ban tejalapanyag felhasználásával készült termékeket.
 • Energiaitalok,
 • a)      ha együttesen tartalmaznak metil-xantint és taurint, illetve metil-xantin-tartalmuk meghaladja az 1mg/100ml mennyiséget vagy taurin-tartalmuk meghaladja a 100 mg/100 ml mennyiséget;
 •  
 • b)      ha 15mg/100ml-nél nagyobb mennyiségben tartalmaznak metil-xantint.
 • Előrecsomagolt cukrozott készítmények, ha cukor tartalmuk meghaladja a 25 gramm cukor/100 gramm mennyiséget.
 • Sós rágcsálnivalók (snackek) sótartalmuk meghaladja az 1 g só/100 g mennyiséget, kivéve a kenyeret és a Magyar Élelmiszerkönyv szerinti, legfeljebb 2 g só/100g sótartalmú sütőipari termékeket.
 • Ételízesítők, ha sótartalmuk meghaladja az 5g só/100 g mennyiséget, kivéve a mustár, a ketchup és az olyan, nem szárított, aprított vagy pépesített, sózott ételízesítő zöldség készítményt, amelynek sótartalma nem haladja meg a 15 gramm só/100 gramm mennyiséget.
 • Ízesített sörök, alkoholos frissítők, ha cukortartalmuk meghaladja az 5 g cukor/100 ml mennyiséget.
 • Gyümölcsízek, ha hozzáadott cukrot tartalmaznak és cukor tartalmuk meghaladja a 35 gramm cukor/100 g mennyiséget, a Magyar Élelmiszerkönyv szerinti extradzsem, extrazselé, marmelád és a különleges minőségű lekvárok kivételével.

 

Forrás: ÁNTSZ

Kép: dreamstime

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás