fbpx

| Tudatos Vásárló

Két új intézménnyel bővült a „Bababarát Kórházak” listája

Idén nyolcra emelkedett azon kórházak száma, amelyek vállalják, hogy nagyobb hangsúlyt helyeznek a szoptatás ösztönzésére és segítésére. A Bababarát Kórház címet a Szoptatás Világhete alkalmából adták át.

Magyarországon a Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság (SZTNB) célul tűzte ki, hogy az egészségügyi szakemberek és civil szervezetek tevékenységének összehangolásával a jövőben jelentősen javítja a 6 hónapos korig kizárólag anyatejjel táplált csecsemők arányát. Ennek érdekében az SZTNB kezdeményezte további „Bababarát Kórház”-ak és „Bababarát Terület”-ek kialakítását, összhangban az Európai Uniós ajánlásokkal.

A „Bababarát” kezdeményezés lényege, hogy az anyát és újszülöttjét nyomós egészségügyi indok nélkül ne válasszák el egymástól, és biztosítsák mindazt a gyakorlati segítséget és információt, ami a sikeres szoptatáshoz szükséges.

2009 februárjában az SZTNB pályázatot írt ki a „Bababarát Kórház” cím megszerzésére és megtartására az Egészségügyi Minisztérium pénzügyi támogatásával. 2010-ben már 8 kórház jelentkezett a cím megszerzésére – közülük 2 intézmény kapta meg a címet 2010. július-ig. Így Magyarországon jelenleg 15 „Bababarát Kórház” van.

Budapest – Fővárosi Önkormányzat Szent István és Szent László Kórház és Rendelőintézet
Debrecen – DE OEC, Általános Orvostudományi Kar, Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika  
Dombóvár – Dombóvári Szent Lukács Egészségügyi Kht.                 
Esztergom – Vaszary Kolos Kórház                          
Győr – Petz Aladár Megyei Oktató Kórház                                       
Kazincbarcika  – DE OEC Kazincbarcikai Kórház Kft.                    
Miskolc – B.A.Z Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház
Salgótarján – Szent Lázár Megyei Kórház                             
Ózd – Ózd Város Önkormányzat, Almási Balog Pál Mátrix Kórház
Pécs – PTE OEC ÁOK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika
Siófok – Siófok Város Kórház – Rendelőintézet                                
Szolnok – Jász –Nagykun – Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház – Rendelőintézet 
Zalaegerszeg – Zala Megyei Kórház
Vác – Jávorszky Ödön Városi Kórház
Miskolc – Misek Nonprofit Kft. – „Semmelweis” Kórház

 

Bababarát cégek

A 2009-es „Bababarát Kórház” pályázattal egyidejűleg az SZTNB  „Bababarát Terület”-ek további kialakítását támogató pályázatot is kiírt. A beérkezett 144 pályázat közül 70 pályázat nyert és ezzel országosan 100-ra emelkedett a „Bababarát Terület”-ek száma.

„Bababarát Terület” lehet minden cég, munkahely, szolgáltató (vendéglő, áruház, hivatal, templom, játszótér, művelődési ház, sportpálya, stb.), amely biztosítja, hogy az anyák megetethetik és tisztába tehetik gyermeküket. Ezen kívül a „Bababarát Terület” működtetői fogalmazzák meg szoptatást támogató elkötelezettségüket, a dolgozók kapjanak tájékoztatást a szoptatás támogatásának fontosságáról, s az intézmény üzemeltetője nem fogadhat el támogatást tápszer- bébiétel-, cumi-, cumisüveg gyártó vagy forgalmazó cégtől, ilyen cégek termékeit semmilyen módon nem reklámozhatja.

Idén további 3 terület felelt meg a kiírás követelményeinek:

Budapest – Homodent-Medical Kft. (Fogorvosi rendelő)
Budapest – Hungest Hotels Zrt, Hotel Milleneum
Budapest – Aktív Szülés Program Alapitvány

 

Jó a babnak, jó az anyának

A Szoptatási Világhetet (2010. augusztus 1-7.) több mint 120 országban ünneplik világszerte. Nemzetközi szinten a WABA (World Alliance for Breastfeeding Action) szervezi és koordinálja az Anyatej Világhetének megünneplését.

Az anyatej a csecsemő ideális tápláléka. Nemcsak összetételében, hanem kalória tartalmában is biztosítja az optimális növekedést és fejlődést. Az anyatej olyan összetevők elegye, amelyek biztosítják az energia és tápanyag (zsírok, laktóz, fehérjék) bevitelt, továbbá a fejlődésben és a védelemben is szerepet játszanak.

A szoptatás számos betegséggel szemben védelmet nyújt mind a gyermek (légúti- és emésztőrendszeri fertőző betegségek, allergia, elhízás, cukorbetegség, stb.), mind az anya (emlőrák, petefészekrák, stb.) esetében, ami legtöbb esetben arányos a szoptatás időtartamával.

A szoptatás fontos az anya és gyermek lelki egészsége szempontjából is: növeli az anya stressz-tűrő képességét, és az anyai agyban képződő oxytocin segíti az anya-gyerek kapcsolat elmélyülését, a kötődést. A szoptatás sokirányú gazdasági előnnyel is jár a szülészeti intézmény, a családok, a munkaadók és az egész nemzet számára.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az UNICEF (ENSZ gyermekalapja) és számos egyéb egészségügyi szervezet világszerte azt javasolja, hogy a gyermek hat hónapos koráig kizárólag anyatejet kapjon. A „Bababarát Kórház” kezdeményezés a nemzetközi adatok alapján az egyik legköltséghatékonyabb egészségügyi intézkedés, mely megfelelő minőségbiztosítási elemeket is tartalmaz. A szoptatás kérdése a 2005-ös „Közös kincsünk a gyermek” Nemzeti Csecsemő- és Gyermekegészségügyi Programban is kiemelt helyet kapott.

 

Forrás. ANTSZ

Kép [cc] fikirbaz

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás