fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Két méreggel kevesebb jövőre

| Tudatos Vásárló

Nem ismeri el, hogy egészségkárosító hatása lenne, a vásárlók növekvő aggodalma miatt mégis hajlandó kivonni termékeiből a triklozánt és a dietil-ftalátot a Procter&Gamble, a világ egyik legnagyobb multinacionális vállalata.
 

Társadalmi nyomásra és a vásárlók egyre növekvő aggodalma miatt a Procter&Gamble felvállalta, hogy 2014-ig minden termékéből kivonja a triklozán és a dietil-ftalát nevű összetevőt, amelyek egészségkárosító hatásáról az utóbbi években egyre több jelentés született. 

A cég weboldalán olvasható információkból kiderül, nem azért döntöttek így, mert kockázatosnak ítélik a fenti anyagokat, továbbra is biztonságosnak tartják mindkét összetevőt. Állításuk szerint a folyamat 70%-nál járnak: 2014-re minden termékük triklozán-és dietil-ftalát-mentes lesz. 160 ország közel 5 milliárd fogyasztója örülhet a döntésnek.

triklozán kockázataival a TudatosVásárló.hu is foglalkozott. Mint antibakteriális és gombaölő adalék rengeteg kozmetikai termékben megtalálható, például fogkrémekben, (folyékony) szappanokban, dezodorokban, borotválkozás utáni szerekben, szájvizekben. A szervezetbe jutó triklozán, bár akut módon nem mérgező, hosszú távon már egészen alacsony koncentrációban is súlyosan károsíthatja az egészséget.

Emellett több tanulmány is bizonyította, hogy megzavarhatja az élőlények hormonháztartását: gátolja a férfi és a női nemi hormonok működését, hatással lehet a magzat növekedésére és fejlődésére is, továbbá károsítja a pajzsmirigy működését. Néhány kutatás összefüggésbe hozta egyes daganatos betegségekkel, fejlődési rendellenességekkel és májkárosodással is a triklozán-kitettséget. A fogkrémben található triklozán külön kockázatot jelent, mert elpusztíthatja a szájflóra, lenyelve pedig a bélflóra hasznos baktériumait. 

2012-ben nyilvánosságra hozott új vizsgálatok felhívták arra a figyelmet, hogy a triklozán károsítja az izmok működésétMegírtuk, hogy míg egyes országokban már tiltólistán szerepel, az Európai Unióban csak az élelmiszerrel érintkező termékekben tiltották meg a használatát (rovarirtó, szabadtéri fertőtlenítő), a kozmetikumokban (pl. fogkrémekben) továbbra is engedélyezettek.

A ftalátok kockázataira szintén számos jelentés próbálta már felhívni a figyelmet. A műanyagiparban, műszaki cikkek gyártásához, kozmetikumokhoz használt ftalátok egyik típusa a dietil-ftalát (DEP), főleg dezodorokban, légfrissítőkben használják.

A ftalátok olyan vegyi anyagok, melyek lágyabbá és rugalmasabbá tesznek bizonyos termékeket, általában műanyagokat. Emiatt időnként „lágyítószernek” is nevezik őket. A ftalátok számos termékben jelen vannak, úgymint: vinil termékek, például vinil padlók; PVC (polivinil-klorid) műanyagok (ez egy speciális, bizonyos termékekben – pl. zuhanyfüggönyben – használatos műanyagfajta); orvosi műanyagok, pl. műanyag (PVC) infúziós zsákok és csövek; gyerekjátékok és gyermekápolási cikkek; műszaki cikkek, kábelek; kozmetikai cikkek, pl. körömlakk, parfüm, légfrissítők, dezodorok.

„Az Európai Unió 2005-ben (2005/84 EK) három egészségkárosító ftalát, a DEHP, a DBP és a BBP jelenlétét a játékszerekben és egyéb gyermekápolási termékekben korlátozta. A tiltás oka, hogy az Európai Bizottság megállapítása szerint tartós károkat és krónikus betegségeket okozhatnak (hormonrendszert és a szaporodási képességeket károsító) a gyermekjátékszereken keresztül (függetlenül attól, hány éves gyermeknek szánták azokat). Három másik ftalát, a DINP, DIDP és DNOP pedig egyáltalán nem lehet olyan termékben, amely 36 hónaposnál fiatalabb gyermekek szájába kerülhet. Ezeket a gyerekek ugyanis gyakran bekapják, rágják. Bár a korlátozás szigorú, gyakori problémát jelent, hogy az Unión kívülről érkező játékok nem felelnek meg ezeknek az előírásoknak, ugyan az irányelv az importőrökre, forgalmazókra is vonatkozik” – írtuk a témával foglalkozó kiadványunkban.

A mammutcég döntése részben a The Campaign for Safe Cosmetics (Kampány a biztonságos kozmetikumokért) kampánynak köszönhető, amely 2002 óta lobbizik azért, hogy bebizonyítsa, egyes összetevőknek semmi keresnivalója a kozmetikumokban, és rávegye a gyártókat arra, hogy mellőzzék termékeikből.

A kampány eredményeként számos kozmetikai cég leállította két veszélyes ftalát, a DBP és a DEHP használatát, de az ipar továbbra is széles körben használta a kozmetikumokban.

„A Procter&Gamble fontos lépést tett egy jó irányba, itt az ideje, hogy más gyártók, például az Avon, Revlon, Estée Lauder vagy a L’oréal is beálljon a sorba” – nyilatkozta Janet Nudelman, a kampány koordinátora.

A közelmúltban hasonlóan nyilatkozott a Johnson&Johnson is. A cég ígéretet tett arra, hogy 2015 végéig eltávolítja az egészségkárosítónak tartott összetevőket a termékeiből, kifejezetten koncentrálva a széles termékpalettájú gyermekápolási termékekre. Egyebek mellett korlátozzák a parabének, leállítják a triklozán és a dietil-ftalát használatát.

 

Forrás: Women Voices

Kép: Dreamstime

A cikk a Vidékfejlesztési Minisztérium PTKF/1329/2013-as számú Zöld Forrás pályázat keretében készült. 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

2023. február 18-án tartottuk a Közösségi Mezőgazdálkodás Családi napot. Aki eljött, személyesen is megismerkedhetett 11 hazai közösségi gazdával, valamint a témába vágó beszélgetéseket, előadásokat hallgathattak meg. Ha érdekelnek a gabonák és az egészséges táplálkozás, nézd meg a beszélgetést a Családi napról az ősgabonákról Dr. Szira Fruzsinával az ÖMKI vezető kutatójával, Fülöp Ádámmal a Pipacs Pékség […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok