fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

A Keskeny Út… A biodinamikus mezőgazdaságról

| Móriczné Sebestyén Gabriella

A bio-, illetve ökológiai gazdálkodás sokszínű, változatos művelési módok együttese, többféle minősítő eljárás és termékcímke is forgalomban van. A paletta egyik színfoltja a biodinamikus gazdálkodás, illetve az ilyen módon előállított Demeter termékek köre.

Miközben a termelők túlnyomó többsége az egyre nyilvánvalóbb és aggasztóbb jelek ellenére egyrészről a konvencionális, azaz vegyszeres mezőgazdaság ördögi körében, másrészről a globalizált élelmiszerpiac csapdájában vergődik, addig a biogazdaságok és főként a biodinamikus gazdák és fogyasztóik már tudják, hogy van egy másik út is.

 

Milyen terméket veszünk, ha azt látjuk a címkén, hogy DEMETER?

A Demeter a biodinamikus mezőgazdaságból származó termékek világszerte alkalmazott márkajelzése, melyet kizárólag szigorúan ellenőrzött és szerződött partnerek használhatnak. Az általánosan alkalmazott minősítési eljárás biztosítja, hogy a termékek szigorúan megfeleljenek a Nemzetközi Demeter Termelési és Feldolgozási Irányelvekben megfogalmazott követelményeknek éppúgy, mint az EU és a különböző országokban érvényben levő ökológiai mezőgazdasági szabályozásnak: lépésről lépésre, minden egyes fázist ellenőrizve a termék előállításától kezdve, a feldolgozáson át a végtermék csomagolásáig. A Demeter előírások nemcsak kizárják a szintetikus szerek és kémiai növényvédőszerek használatát a növénytermesztésben, vagy a mesterséges adalékok használatát a feldolgozásban, hanem megkövetelik a termőtalajban és élelmiszer alapanyagokban zajló életfolyamatok erősítését és támogatását, amelyhez az állattenyésztés és a nagyon is speciális, biodinamikus eljárások, köztük a trágyakezelés alkalmazása is hozzájárul.

Ma már világszerte több mint 3500 termék viseli a Demeter minősítést, a gazdaságok saját boltjaiban árusított kenyereitől kezdve, a nemzetközi piacon megtalálható tésztákon, kitűnő húskészítményeken át a vegetáriánus krémekig, vagy a teljes értékű bébi életeken keresztül a kozmetikai és divattermékekig bezáróan.

 

A gazdaságot a maga egészében tekintő gondolkodásmód átalakítja

Goethe természetszemléletét és Dr. Rudolf Steiner spirituális, a mezőgazdaságot megújító irányelveit figyelembe véve a biodinamikus gazda úgy tekint gazdaságára, mint egy élő mezőgazdasági organizmusra, természeti környezetével, saját termőterületeivel és állatállományával együtt. A biodinamikus szemlélet azonban még ennél is tovább megy: a gazdálkodók nem csak a gazdaság fizikai jellemzőit és biológiáját veszik figyelembe, hanem a kozmoszból érkező formaképző erőket és ritmusokat is megfigyelik, s ha mód van rá, igazodnak hozzájuk napi munkájuk során.

 

A biodinamikus preparátumok előnyös hatása a talaj termékenységére

A különböző gyógynövényekből illetve trágyából, egy másik preparátum esetében kvarcból speciális, de a gazdaságban akár helyben is elkészíthető módon készülő biodinamikus preparátumok alkalmazása szerves részét képezik a biodinamikus mezőgazdaságnak, ezek használata a Demeter gazdaságokban kötelező. Gondos, rendszeres használatuk erősíti a talaj termőképességét, a talaj mikrobiológiai aktivitását, s nagyobb ellenálló képességet, jobb gyökérfejlődést eredményeznek. Mára már évtizedes tudományos kísérletek igazolják, hogy a biodinamikus preparátumok használata jelentős módon erősíti a humuszképződést és a biológiai egyensúly kialakulását.

 

Demeter International

Az önálló minősítő szervezetek világméterű együttműködéséből alakult 1997-ben a Demeter International (DI). A nemzetközi szervezet azzal a céllal jött létre, hogy szorosabb együttműködést alakítson ki e szervezetek között jogi, gazdasági és szellemi téren egyaránt. Jelenleg 18 tagszervezete van Európától Amerikán át, Afrikáig és Új Zélandig, összefogva több mint 40 ország 3500 termelőjét. A biodinamikus mezőgazdaság irányelveinek megfelelően művelt terület nagysága 225000 hektár körül van.

A DI non-profit szervezet, melynek tagjai a nemzetközi demokratikus együttműködés szellemében tevékenykednek. A tagság feltétele, hogy a tagszervezetnek már működő Demeter minősítő intézettel és programmal kell rendelkeznie. Azok az egyesületek vagy szövetségek, melyek támogatják a DI céljait, vendégstátusszal csatlakozhatnak a szervezethez.

A DI célja és tevékenységének alapja a biodinamikus mezőgazdaság melynek irányvonalait Dr. Rudolf Steiner 1924-ben Koberwitzben „Mezőgazdasági Kurzus” címmel tartott előadássorozatában fektette le. Elméletét azóta tudományos kutatások támasztották alá és a gyakorlatban is továbbfejlesztették. A DI sokrétű tevékenységének része a Nemzetközi Demeter Termelési és Feldolgozási Irányelvek továbbfejlesztése és minimum követelményként való érvényesítse a Demeter termékek világkereskedelmében, valamint a Biodinamikus Mezőgazdaság alapelveinek és céljainak minél szélesebb körben való megismertetése, elfogadtatása és elősegítése mind a szakmai, mind a fogyasztói körökben.

 

A hazai biodinamikus mozgalom

A hazai biodinamikus mozgalom közel 40 éve, az 1970-es években vette kezdetét. Évtizedeken keresztül a hazai biomozgalommal (Biokultúra Klub, Egyesület, majd Szövetség) szoros együttműködésben, annak biodinamikus szakosztályaként működött. Mára önálló szervezetté nőtte ki magát: 2000-ben alakult meg az országos hatókörrel és mára már önálló szaktanácsadással működő Biodinamikus Közhasznú Egyesület, amely a biodinamikus szemléletű termelőket és fogyasztókat, egészségvédőket tömöríti magában.

A mozgalom tevékenységének köszönhetően több alapvető könyv is megjelent magyarul, köztük Rudolf Steiner bevezető eladásaival. Az egyesület rendszeres publikációk (pl. a Biokultúra Újság biodinamikus rovata), könyvek és egyéb kiadványok megjelentetésével, évente egyhetes intenzív tanfolyam és kisebb helyi gyakorlati bemutatók szervezésével, gazdaságlátogatások tartásával igyekszik a biodinamikus mezőgazdaság hazai elterjedését elősegíteni. Az egyesület 2007. óta a DI vendég státuszú tagja, lefordítatta és megjelentette magyar nyelven a Demeter gazdálkodási irányelveket, szaktanácsadással és együttműködési lehetőséggel szolgál mindazon gazdáknak és termelőknek, akik csatlakozni szeretnének a biodinamikus világmozgalomhoz.

 

A cikk eredeti változata a Biokultúra újság 2007/5. számában jelent meg. Közzétéve a Magyar Biokultúra Szövetség és a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. engedélyével. A korábbi számok írásainak nagy része elolvasható az újság honlapján.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

2023. február 18-án tartottuk a Közösségi Mezőgazdálkodás Családi napot. Aki eljött, személyesen is megismerkedhetett 11 hazai közösségi gazdával, valamint a témába vágó beszélgetéseket, előadásokat hallgathattak meg. Ha érdekelnek a gabonák és az egészséges táplálkozás, nézd meg a beszélgetést a Családi napról az ősgabonákról Dr. Szira Fruzsinával az ÖMKI vezető kutatójával, Fülöp Ádámmal a Pipacs Pékség […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok