fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Kerüljük a rovarölő szerek használatát!

| Tudatos Vásárló

Kertünkben, gyümölcsösünkben gyakran találkozunk bogarakkal, lepkékkel, hangyákkal és egyéb rovarokkal. Szelíd módszerekkel is védekezhetünk ellenük.

Az ízeltlábúak nem ellenségeink, bár sokszor az ember érdekeivel ellentétes tevékenységet folytatnak, de nem azért mert rosszindulatúak, gonoszak vagy mert ártani akarnak nekünk. Egészen egyszerűen azonos élőhelyet használunk, sok esetben azonos táplálékot fogyasztunk, ezért aztán mindennaposak a súrlódások ember és “bogár” között.

Az ízeltlábúak vegyszerekkel való kiirtása amellett, hogy lehetetlen vállalkozás, nagyon meggondolatlan cselekedet is. Egyrészt a rovarölő szerek ugyanúgy minket, embereket és a „hasznos” állatokat, a vizeket, talajt, levegőt is megmérgezik, másrészt a természet működéséhez elengedhetetlen ezen állatok jelenléte. Aki tisztán lát annak világos, hogy az ízeltlábúak ellen folytatott háborúba az emberiség sokkal előbb belepusztul, mint maga az „ellenség”.

 

Mi a megoldás?

Nem harcolni kell ellenük (pláne nem ilyen barbár, öngyilkos módszerekkel), hanem használni kell őket a saját érdekeinknek megfelelően. Az ember jobban tenné, ha finom, kigondolt módon szabályozni igyekezne az amúgy (ember nélkül) jól működő rendszert, amit magyarul életközösségnek nevezünk.

 

Az interneten keresse fel a www.felsofokon.hu/node/23113/feed-items valamint www.otletmozaik.hu/…/653-termesztes-noevenyvedelem-biovedekezes és a www.edenkert.hu › Növénydoktor › Növényvédelem linkeket. Vagy forgassa Fischl Géza: A biológiai növényvédelem alapjai (Mezőgazda Kiadó, 2000) című könyvet. 

Tippek

Használjunk mérgek helyett ivari csalogatókat, baktériumkészítményeket, mechanikus módszereket (enyvek, talajcsapdák, hullámpapírcsík, stb.) vagy segítsük elő a ragadozó állatok megtelepedését, esetleg telepítsünk riasztó (repellens) hatású növényeket.

 

Forrás:  Zala termálvölgye Fenntartható földhasználati ötlettár kézikönyv 

Kép: www.balintgazda.hu 

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok