fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Kerüljük a mérgekkel csávázott vetőmagot!

| Tudatos Vásárló

A csávázás során a vetőmagokat különböző vegyi anyagokkal – növényvédő szerekkel, műtrágyával – vonják be. Ezek akár egészségkárosító hatásúak is lehetnek. Válasszuk inkább a biológiai csávázást! 

Nagyon veszélyes mérgekről van szó. Gyakori köztük a rákkeltő, vagy magzatkárosító hatású. A ma használt csávázószerek többsége bőrön és légutakon keresztül is felszívódó (kesztyűben és légzőmaszkban kellene vetni), és legalább két hónapig megmarad a hajtáscsúcsban (sok zöldségfélét két hónapon belül elfogyasztunk). Egyes kutatások szerint a csávázószerek is felelősek a méhek tömeges pusztulásáért.

 

Válasszuk a biológiai csávázást

A csávázás pozitív hatásait azonban akkor sem kell elvetnünk, ha nem akarunk vegyszereket fogyasztani. Létezik biológiai csávázás is, sőt az UV-C fény is megoldást jelenthet.

Egyfelől a mag számára külső védelmet biztosíthatunk különböző természetes védő anyagokkal (növényi kivonatok, fahamu, humusz, stb.). Ilyen néhány biodinamikus preparátum, vagy a BIOKAL.

Másfelől a növény immunrendszerének erősítésével érhetünk el sokkal nagyobb védettséget, növekedést és vitalitást. Ezek olyan algás készítmények, amelyek a bennük található növényi hormonok segítségével erősítik a csíranövény fejlődését.

Mindkét esetben azonos az eljárás.

  1. A magokat 6-8 órára beáztatjuk a fentiek közül valamelyik 50% higítású készítménybe
  2. Itatóspapíron kíméletesen (nem napon és nem nagy hőmérsékleten) megszárítjuk annyira, hogy ne ragadjanak össze (kb. 6-12 óra).
  3. Amint lehet elvetjük. Mivel ez egyben előcsíráztatás is, ezért az áztatás után nem szabad teljesen kiszárítani a magokat (pl: 24 óra már túl sok)!

 

A csávázatlan magok használatánál a növénytársítás alkalmazása még nagyobb jelentőséggel bír! Ökológiai gazdálkodásban csak csávázásmentes vetőmagok használhatók fel.

 

Forrás:  Zala termálvölgye Fenntartható földhasználati ötlettár kézikönyv 

Kép: ecotoysblog 

 

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

 

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 
Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok