fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Kerítés helyett telepíts élősövényt!

| Tudatos Vásárló

Hívatlan látogatók (kóbor kutyák, vadak, tolvajok) ellen kertjeinket gyakran kerítéssel vagyunk kénytelenek körülvenni. Ez költséges és munkaigényes megoldás, amolyan „szükséges rossz”, amely legtöbbször szépérzékünket és a táj hangulatát is zavarja. Forduljunk a hagyományos megoldás felé: telepítsünk honos cserjefajokból sövényt!

Régebben ahol sok volt a kő, ott kőkerítés épült, ahol fában bővelkedtek, ott karókból, ahol nagy volt a szegénység, ott szúrós növényekből, indákból fontak kerítést. Ez utóbbit, de a modern drótkerítést is kiválóan lehet kombinálni élő növényekből telepített „élősövénnyel”.

Miért jó ez nekem?

Az élősövénynek sok előnye van:

 • alacsony költséggel kialakítható,
 • véd a kíváncsi tekintetek és az illetéktelen betolakodók ellen, különösen, ha tüskés, tövises bokrokból áll,
 • a tájba tökéletesen illeszkedik
 • megfelelő cserjefajok telepítése esetén virágzatával, termésével vagy szépen színeződő, esetleg örökzöld leveleivel a kert dísze lehet.
 • búvó- vagy fészkelőhelyet, táplálékot ad a kert „ingyen napszámosainak” pl. az énekesmadaraknak, lepkéknek, méheknek, gyíkoknak 
 • segít a szélkárok mérséklésében,
 • kedvezően befolyásolja a kert mikroklímájáta (árnyékot ad, a szél nem szárítja a talajt).átránya a kezdeti lassú fejlődés (legalább 4-5 év kell a felnövéséhez) és a nagyobb helyigény: érdemes a telekhatártól legalább 1,5-2 m-rel beljebb elültetni a csemetéket, hogy a szomszédokkal elkerüljük a viszályt.

 

Hogyan ültessem?

Tipp: Ékásós ültetéssel is jó eredési eredményt érhetünk el.

Kijelöljük a sövény helyét és egymástól 0,5-1 m távolságban rakjuk le a csemetéket. Olcsón beszerezhetők a telepíthető cserjék (galagonya, kökény, gyertyán, stb.) az erdészeti szaporítóanyagokat előállító termelőknél. Az első két évben nagyon fontos a gyomok távoltartása (kapálni kell) és a rendszeres öntözés. Ha a növények már megerősödtek, utána szinte „gondozásmentes” a sövényünk, ha szeretnénk, akkor nyírással sűríthetjük, alakíthatjuk.

Tipp: Ékásós ültetéssel is jó eredési eredményt érhetünk el.

Forrás:  Zala termálvölgye Fenntartható földhasználati ötlettár kézikönyv 

Kép: bagira.eu

 

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

 

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

 

 

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 
Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

2023. február 18-án tartottuk a Közösségi Mezőgazdálkodás Családi napot. Aki eljött, személyesen is megismerkedhetett 11 hazai közösségi gazdával, valamint a témába vágó beszélgetéseket, előadásokat hallgathattak meg. Ha érdekelnek a gabonák és az egészséges táplálkozás, nézd meg a beszélgetést a Családi napról az ősgabonákról Dr. Szira Fruzsinával az ÖMKI vezető kutatójával, Fülöp Ádámmal a Pipacs Pékség […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

  Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
  Bónusz: tippek, tesztek, programok