fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Keressük együtt a méltányos almát! – Előadás és műhelymunka

| Tudatos Vásárló

Neked is fontos, hogy az asztalodra kerülő alma termesztésekor az emberi jogok is érvényesüljenek? Hogy ne a rabszolgamunka vagy a környezet kizsigerelése árán legyen elérhető a gyümölcs? Termesztő, értékesítő, fogyasztó vagy? Gyere el a TVE április 14-i programjára, és találjuk ki együtt, hogyan lehet méltányos a hazai alma! 

Köztudott, hogy a fejlődő országokból érkező banán és narancs előállítása bizony rabszolgamunkával és jelentős környezetpusztítással jár. Azt már kevesebben tudják, hogy a hazai gyümölcsültetvényeken sem sokkal jobb a helyzet. 

Tudtad-e, hogy miközben 300-400 Ft-ot fizetünk egy kiló almáért a boltban, a hazai termelő ebből 100-150Ft-ot, a munkás pedig mindössze 3,5-7,8Ft-ot kap? Az alacsony bérhez a munkásoknál még rengeteg bizonytalansági tényező is társul: nincs munkaszerződés, biztosítás; esős napokon ugrik a munka és ezzel együtt az aznapi bér is; kemény fizikai munka; kevés pihenőidő; túlóra; ingázás; hetekig távol vannak a családjuktól, gyerekeiktől. 

Az előadás és workshop célja, hogy termelők, értékesítők, szakértők és tudatos fogyasztók bevonásával

 • a fenti szempontból áttekintsük a hazai gyümölcsszektor helyzetét,

 • együtt gondolkodjunk azon, hogy mit jelenthet magyarországi viszonyok között az etikus alma, méltányos ár,

 • melyek a szükséges lépések ahhoz, hogy átláthatóbbá váljon a hazai gyümölcsértékesítési lánc árazási politikája és megbízható minősítési rendszer álljon a fogyasztók rendelkezésére. 

 

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Kérjük itt regisztrálj!

 

Időpont: 2016.április 14. (csütörtök) 8:45-12:00h

Helyszín: MagNet Közösségi Ház (1062 Budapest, Andrássy út 98.)

Program: 

 • 8:45 – 9:00 regisztráció

 • 9:00 – 9:15 – Tisztességtelen forgalmazói magatartás a hazai friss gyümölcsértékesítési láncolatbanSzilágyi Péter (Vidékfejlesztési Minisztérium nyugalmazott közigazgatási főtanácsadó)

 • 9:15 – 9:30 – A magyarországi gyümölcstermesztő ágazat helyzete – Apáti Ferenc, Csizmadia György (FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet)

 • 9:30 -9:45 – Modernkori rabszolgaság Magyarországon – Mihalkó Viktória (Anthropolis Egyesület)

 • 9:45 -10:00 – Rabszolgamunka a magyarországi almaültetvényeken; Jó példák: nemzetközi méltányos kereskedelem minősítő rendszerek – Haraszti Anikó (Tudatos Vásárlók Egyesülete)

 • 10:00 -10:15 kérdések, válaszok

 • 10:15 – 11:30 interaktív kiscsoportos műhelymunka

A  műhelymunka után lehetőség van csatlakozni a TVE csapatához, és együtt átmegyünk a TVE utcai akciójának a helyszínére a Nyugati térre, ahol jelképesen is letesszük a szavazatunkat az etikus almáért. 

 

 

A program a Norvég Civil Alap támogatásával valósul meg. 

 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

  Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
  Bónusz: tippek, tesztek, programok