fbpx

| Tudatos Vásárló

Keresd a jelet, és töltsd újra a palackodat!

Magyarországon is elindult a Refil hálózat, amelyhez olyan vendéglátó helyek, irodák, boltok csatlakozhatnak, akik önként vállalják, hogy szívesen, szájhúzás nélkül megtöltik a palackunkat csapvízzel, ha betérünk hozzájuk. 

A nemzetközi kezdeményezés 2015-ben indult Bristolban. A célja az volt, hogy csökkentsék a városban keletkező hulladékot, és az eldobható PET palackos vízfogyasztás helyett a csapvízfogyasztásra ösztönözzék a lakosságot.

Azóta több európai nagyváros csatlakozott az újratöltő mozgalomhoz, így Hamburgban és Berlinben is elindult a Refil hálózat. A helyeket egy matrica jelzi a bejárati ajtón, valamint egy ingyenes telefonos applikáció is segíti az fogyasztókat. Így nyugodt szívvel térhetünk be a palackunkkal, és nem kell elutasítástól tartanunk, akkor sem, ha nem fogyasztunk helyben semmit.

Magyarországon néhány lelkes fiatal idén indította el a Refil hálózatot. A “palacktöltő” helyek listája folyamatosan bővül: a refill.hu és a kozkutak.hu oldalon találhatjuk meg őket, a boltok ajtaján pedig a fenti matricát kell keresni.

A dolog érdekessége, hogy a matricák nyomtatását a Zöld bolt vállalta magára, miután megtudták, hogy nálunk is elindult ez a kezdeményezés – természetesen az első matrica a Zöld bolt ajtajára került.

Hogyan segítheted Refil hálózat bővülését?

Használd a már meglévő pontokat, és jelezd a csatlakozott helynek, hogy nagyra értékeled a csapvízfogyasztás népszerűsítéséért tett lépésüket.

Ha tudsz olyan helyről, étteremről, kávézóról, akik szívesen csatlakoznának a kampányhoz, vedd fel a kapcsolatot a Refil hálózat szervezőivel. 


Tetszett a cikk? Szívesen olvasnál még a témában?

Támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!


Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás