fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Keresd a jelet, és töltsd újra a palackodat!

| Tudatos Vásárló

Magyarországon is elindult a Refil hálózat, amelyhez olyan vendéglátó helyek, irodák, boltok csatlakozhatnak, akik önként vállalják, hogy szívesen, szájhúzás nélkül megtöltik a palackunkat csapvízzel, ha betérünk hozzájuk. 

A nemzetközi kezdeményezés 2015-ben indult Bristolban. A célja az volt, hogy csökkentsék a városban keletkező hulladékot, és az eldobható PET palackos vízfogyasztás helyett a csapvízfogyasztásra ösztönözzék a lakosságot.

Azóta több európai nagyváros csatlakozott az újratöltő mozgalomhoz, így Hamburgban és Berlinben is elindult a Refil hálózat. A helyeket egy matrica jelzi a bejárati ajtón, valamint egy ingyenes telefonos applikáció is segíti az fogyasztókat. Így nyugodt szívvel térhetünk be a palackunkkal, és nem kell elutasítástól tartanunk, akkor sem, ha nem fogyasztunk helyben semmit.

Magyarországon néhány lelkes fiatal idén indította el a Refil hálózatot. A “palacktöltő” helyek listája folyamatosan bővül: a refill.hu és a kozkutak.hu oldalon találhatjuk meg őket, a boltok ajtaján pedig a fenti matricát kell keresni.

A dolog érdekessége, hogy a matricák nyomtatását a Zöld bolt vállalta magára, miután megtudták, hogy nálunk is elindult ez a kezdeményezés – természetesen az első matrica a Zöld bolt ajtajára került.

Hogyan segítheted Refil hálózat bővülését?

Használd a már meglévő pontokat, és jelezd a csatlakozott helynek, hogy nagyra értékeled a csapvízfogyasztás népszerűsítéséért tett lépésüket.

Ha tudsz olyan helyről, étteremről, kávézóról, akik szívesen csatlakoznának a kampányhoz, vedd fel a kapcsolatot a Refil hálózat szervezőivel. 


Tetszett a cikk? Szívesen olvasnál még a témában?

Támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!


Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

2022. február. 13-án tartottuk a Közösségi mezőgazdálkodás és ÖkoKörök családi napot, ahol közelebbről is megismerhették az érdeklődők a Tudatos Vásárlók munkáját. Ezen a napon a közösségi gazdaságok és az ÖkoKörök jutottak főszerephez: az izgalmas előadások és kerekasztal-beszélgetések mellett a vendégek személyesen is találkozhattak a gazdákkal, volt Magcsere, a legkisebbek pedig gyerekprogramok keretében játékosan tanulhattak a […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok