Kérdések és válaszok
Bioboltban kapható a Stabark nevű növényi zselésítő (dzsemekhez - itt a befőzési szezon). Összetevői: kukoricakeményítő, állományjavító (guargumi - a gyártó telefonon azt mondta, hogy guarliszt), xantánliszt és szentjánoskenyérliszt. A guarliszt és a xantánliszt nem árt, ha belefőzőm a dzsembe?
A TudatosVásárló.hu szakértőjének válasza:
„A guármagliszt évezredes állománymódosító, csak mivel Indiában és Pakisztánban terem, korábban nem nagyon jutott Európába. Előállítása nagyjából ugyanaz mint a búzaliszté. A dioxin botrányig nemigen merült föl káros hatása. A dioxinszennyezés pedig egy zavaros hátterű egyszeri esemény volt, én nem gondolnám, hogy megint előfordulna.
A xantán egy 30-40 éves találmány, nem tudok vele
kapcsolatban semmiféle aggályról. Szerintem mind a kettő belefőzhető a dzsembe
- bár én inkább eszem folyósan, és nem teszek bele semmit".
További információkat olvashat ezekről az anyagokról E-szám adatbázisunkban:
E-412: Guármagliszt. Elérhető itt: http://www.tudatosvasarlo.hu/eszam/mutat/141,
E-415: Xantán. Elérhető itt: http://www.tudatosvasarlo.hu/eszam/mutat/145.