alap kinézet

System Messages

Markovics Vera a TudatosVásárló.hu kozmetikai szakértőjénk válasza:

Általában a természetes anyagokból készült, szintetikus anyagoktól mentes, nem állatokon tesztelt, azaz környezet- és egészségkímélő tisztálkodó-és tisztítószereket javasoljuk.

Mivel a szappanok egy része triklozánt vagy egyéb fertőtlenítőszert tartalmaz, a szappanok is szennyez(het)ik a vizet. Egyrészt ezeknek a szappanoknak az elterjedése összeköthető a rezisztens baktériumok és vírusok megjelenésével; másrészt "egy 2002-es amerikai kutatás megállapította, hogy az antibakteriális szappanokból, tusfürdőkből, és egyéb tisztítószerekből
származó triklozan a szennyvízben is kimutatható aktív összetevőként, és a folyókba ömlő szennyvíz egy-két algafajt már végleg kipusztított a vizekből." (Jó cuccok? 52.)

Az igazán jó szappanok természetes anyagokból készülnek, növényi olajakat, viaszokat, gyógynövénykivonatokat tartalmaznak, illóolajjal illatosítottak, konzerválószertől, ásványi anyagoktól és Ethylene-Diamino-Tetra-Acetate (EDTA) környezetet szennyező segédanyagtól is mentesek. Kapható már kézzel készült, fair trade szappan is.
A szappanokról bővebben Markovics Vera, szépségápolási tanácsadónk cikkében olvashat:

Figyelmébe ajánljuk továbbá a szintetikus tusfürdőkről és tisztálkodószerekről szóló rövid cikkét is, valamint a TudatosVásárló tusfürdő-tesztjét:

Mivel a vásárlók nincsenek könnyű helyzetben, ha valóban természetes anyagokból készült kozmetikumokat akarnak használni, a kontrollált natúrkozmetikumokat, mindenek előtt a BDIH-minősítéssel rendelkezőeket (s ebből már Magyarországon is elég sok van: Logona, Lavera, Sante, Hauschka stb.) érdemes keresni azoknak, akik az összetevők alapján nem képesek tájékozódni, mert ezeket rendszeresen ellenőrzik.

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a nem minősített készítmények között ne lehetnének olyanok, amelyek szintén megfelelnek a natúrkozmetikumoktól elvárt követelményeknek. Egyszerű natúrkozmetikumok például a növényi olajok és az aromavizek, vagy gyógyteák együttes alkalmazása.

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében

Smink