fbpx

Tényleg víztakarékosabb e amosogatógép? Akkor is, ha előtte …

Tényleg víztakarékosabb e a mosogatógép? Akkor is, ha előtte enyhén folyó vízbenegy picit leöblítjük az edényeket?

 

 

 

 

 

A kérdés eldöntéséhez több tényezőt érdemes összehasonlítani:

- használatkor felmerülő környezetterhelés (azaz víz- és energiaigény, mosogatószer-használat) - ez egyben a költségeket is jelenti
- eredmény (mennyire lesz tiszta az edény)
- a gyártáskor és hulladékká váláskor felmerülő környezetterhelés (a mosogatógép esetében) időigény


Az interneten a témában egy komoly tanulmányt, a Bonni Egyetem kutatását találtuk. A kutatás keretében 7 európai ország 113 lakosának kézi mosogatási szokását vizsgálták, ezt hasonlították össze a leghatékonyabb (A/A/A címkés) mosogatógépek teljesítményével. A kutatás eredménye: a mosogatógép feleannyi energiát, egyhatod annyi vizet és kevesebb mosogatószert is használ. A legtakarékosabb és legóvatosabb fogyasztók sem voltak olyan jók, mint a mosogatógép. Teli mosogatásonként a gép 88 liter vizet spórol, ami évi 32.000 liter megtakarítást jelent (ha legalább napi egyszer teletesszük).

A mosogatógépek az eredményt, az elmosott edények tisztaságát illetően is eredményesebbnek bizonyultak. Az időhasználat tekintetében: a kutatásban a mosogatógép ki- és bepakolása 15 percet vett igénybe, míg a kézi mosogatás átlag 79 percig tartott. A mosogatógép tehát évi akár 400 órás időmegtakarítást is jelenthet - a tanulmány szerint.

Fontos, hogy ez a tanulmány az összehasonlításkor nem veszi figyelembe a mosogatógép gyártásakor és előállításakor felmerülő környezeti terhelést. Ez azonban valószínleg nem is módosítaná jelentősen az eredményeket, hiszen, mint egy másik kutatásból (úgynevezett teljes életciklus elemzés, elérhető itt kiderül, a mosogatógépek esetében a gyártáskor és hulladékká váláskor jelentkező környezeti teher a gép teljes élettartama alatt felmerülő "szennyezésnek" csak az 5%-át teszi ki.

Mosogatógép használata esetében viszont semmiképpen sem ajánljuk az edények előzetes elöblítését. A gép megfelelő alkalmazása esetén erre nincs szükség, a nagyobb ételmaradékokat elég a szemetesbe söpörni.


További tippjeinket a gépi mosogatáshoz itt >>>