fbpx

Tényleg nincsenek betiltva az alumínium edények, és nem károsak? Hivatalos helyr

Tényleg nincsenek betiltva az alumínium edények, és nem károsak? Hivatalos helyről azt a választ kaptam, hogy megtévesztés azt mondani, hogy Alzheimer kórt okoz az alumínium edény.

A TudatosVásárló.hu szakértőjének válasza: 

Az alumínium edények valóban nincsenek betiltva, mindennapi használtuk megengedett.

Az angol Alzheimer's Society Egyesület információi alapján az Alzheimer kór kialakulását több tényező befolyásolja; a kor, a getenetikai háttér, egyéb betegségek és a környezeti tényezők egyaránt hozzájárulnak a betegség kialakulásához. A környezeti tényezők csoportjába tartozhat az alumínium, amit először az 1960-as években soroltak a lehetséges kiváltó okok közé. Azonban azóta valódi tudományos bizonyítást nem nyert, hogy az alumínium ténylegesen szerepet játszik az Alzheimer kialakulásában, sőt, ahogy az egyéb okok bizonyítást nyernek, az alumínium negatív hatása egyre kevésbé valószínű.

Az alumínium nem csak az edények használata során, hanem tea, ivóvíz, fogkrém, sör és sütéssel előállított élelmiszerek fogyasztásával is bekerülhet a szervezetbe. Az elfogyasztott alumínium 99%-a nem kötődik meg az emésztés során, egészséges szervezetben a vese kiválasztja, vagy a csontokhoz kötődik, így csökken az esélye annak, hogy károsító hatást fejtsen ki.

Az alumínium edények körültekintő használatára azonban fontos odafigyelni, ugyanis erős súrolás esetén eltávolodik a kialakult oxidatív védőréteg az edény faláról, ami a kioldódást segíti. Másrészt célszerű kerülni az erősen savas/lúgos ételek tárolását, főzését ezekben az edényekben.