fbpx

Társasházban lakom, a padlásteret eladtuk, a vállalkozó lakásokat alakított ki,

Társasházban lakom, a padlásteret eladtuk, a vállalkozó lakásokat alakított ki, az építkezésnél a lakásomat eláztatta, előszoba, WC, fürdőszoba. A WC-ben még mindig a csatorna mellett folyik a víz, a vállalkozó nem hajlandó a víz-csatorna terveket rendelkezésünkre bocsátani, ezáltal nem tudjuk, hogy mit építtet. A lakásom még mindig ázik. Mit tudok tenni, hogy ez az állapot megszűnjön?

dr. Haraszti Anikó, a TudatosVásárló.hu fogyasztóvédelmi szakértőjének válasza:

Javaslom, hogy ebben az ügyben mind Te, mind pedig a társasház lehetőleg közösen lépjetek fel. A vállalkozó köteles a társasház rendelkezésére bocsátani a terveket, és ezt Te bármikor megtekintheted. Emellett követelheted a jogsértő állapot megszüntetését, valamint kártérítést. Amennyiben a víz a feletted lévő lakásból jön, kártérítést nemcsak a vállalkozótól kérhetsz, hanem a felső lakótól is. A lakás tulajdonosának kötelessége lenne megszüntetni a szivárgást. Ezt az igényt azonban bírósági úton lehet érvényesíteni.

Javaslom, mindenképpen konzultálj a társasház közös képviselőjével, a fenti lakóval, és tájékoztasd a vállalkozót, lakót is, hogy amennyiben a helyzet rövid úton (pl. 30 nap alatt) nem rendeződik, bírósághoz fordulsz.

Fontos az ügy részleteit egy ügyvéddel megbeszélni. A közös képviselő biztosan tud segíteni egy társasházas ügyekhez értő ügyvéd kiválasztásában. Az ügyvéd az eset pontos ismeretében megfelelő tájékoztatást tud adni a lehetőségekről.