fbpx

A rádióban hallottam, hogy a sertésgazdák az etetés egy jelentős részét – 25%-át

A rádióban hallottam, hogy a sertésgazdák az etetés egy jelentős részét - 25%-át – Amerikából importált génmódosított szójával fedezik. Ez a sertés feldolgozása során a húsban jelentkezik, illetve kimutatható az esetleges elváltozás és annak jelenléte? A génmódosított anyagokat tartalmazó élelmiszerek esetében mekkora mennyiségtől kell feltüntetni, ha tartalmaz ilyen összetevőt az adott termék?

dr. Haraszti Anikó, a TudatosVásárló.hu fogyasztóvédelmi szakértőjének válasza:

A GMO termékekre az Európai Unió országaiban különleges jelölési követelmények vonatkoznak, a csomagoláson, illetve a címkén az alábbi feliratok egyikének kell szerepelnie:

- "géntechnológiával módosított",
- "géntechnológiával módosított (összetevő neve)-ből előállított",
- "géntechnológiával módosított (szervezet neve)-t tartalmaz",
- "géntechnológiával módosított (szervezet neve)-ből előállított (összetevő neve)-t tartalmaz".

A figyelmeztetés szerepelhet az összetevők felsorolásánál, de lábjegyzetbe is tehetőek. Ha a termék csomagolása túl kicsi, vagy nincs is csomagolása, a bolt polcain, a termék közvetlen közelébe kell a feliratot elhelyezni. A génmódosítás ténye mellett fel kell hívni a vásárlók figyelmét arra is, ha a termék össszetételében, tápértékében, felhasználásában eltér a hagyományos megfelelőjétől, valamint az élelmiszer etikai vagy vallási aggályokat ébreszthet. Amennyiben nincs hagyományos megfelelőjük, az élelmiszer jellegét és jellemzőit is fel kell tüntetni a címkéken.


A kötelező és szigorú jelölési rendszert azonban némiképp hígítja az a szabály, miszerint ha a termék illetve egyes összetevői legfeljebb 0,9%-os arányában olyan anyagot tartalmaznak, amely GMO-kat tartalmaz, azokból áll vagy állították elő, feltéve, hogy ez az előfordulás véletlen és technikailag elkerülhetetlen, akkor nem kell feltüntetni a GMO jelenlétét. Ez azt jelenti, hogy teljes bizonyossággal nem tudjuk elkerülni az ilyen típusú termékek fogyasztását.

Magyarország jelenleg GMO-mentes övezet, tehát nem lehet génmódosított növényeket termelni. Az importtermékek között azonban előfordulnak genetikailag módosítottak. Amennyiben valamely importtermék GMO-tartalma meghaladja a 0,9%-os határértéket, akkor ezt fel kell tüntetni a termék csomagolásán (0,9%-os előfordulás alatt a "technikailag véletlen előfordulás lehetősége" miatt nem kell címkézni). Alapos a gyanú azonban, hogy ez sokszor „elfelejtődik". A Greenpeace 2006-os laboratóriumi vizsgálata 3 konzerv húskészítményben talált 3% feletti GMO-tartalmat, amelyek csomagolásán ezt nem jelölték.
Az élelmiszeripari termékekben a GMO határértéket az összetevőkre kell vonatkoztatni. Tehát, ha pl. egy húskészítmény 2%-ban tartalmaz szóját, amelynek 1%-a GMO, akkor a GMO-tartalmat jelölni kell a termék címkéjén, holott a teljes termékre vonatkoztatott génmódosított összetevő mennyisége csupán a termék 0,02%-a. (Forrás: ÁNTSZ)

Magyarországon nincs köztermelésben GMO növény, azonban import GMO-val szennyezett takarmány található a forgalomban, elsősorban szójáról van szó.
GMO takarmánnyal etetett állatból készült terméken nem kell feltüntetni a GMO-kapcsolatot.
Teljes GMO mentességet biotermékek esetén lehet garantálni, nem kaphat ugyanis bio minősítést az a termék amely GMO tartalmú.

Egyelőre nem áll rendelkezésemre információ arról, jelentkezik-e, és ha igen milyen formában a GMO az állat húsában a takarmányozás után.