fbpx

Olvastam cikkét az illóolajok ártalmairól, melyhezkapcsolódóan szeretnék n…

Olvastam cikkét az illóolajok ártalmairól, melyhez kapcsolódóan szeretnék néhányt kérdést feltenni: 1. Az Ellenjavallat cím alatt feltüntetett veszélyek milyen használatra vonatkoznak: szájon át történő szedésre vagy a párologtatásra is? 2. Mosódióval és mosószódával mosok, az öblítőtartályba ecetet és valamilyen illóolajat teszek 15-20 cseppet. Erre is vonatkoznak ezek a veszélyek? 3. A jázminolaj illatát nagyon szeretem. Ezt parfűmként használom, néhány cseppet töményen a nyakamra kenegetek. Semmi irritáció nincs. Ez azt jelenti, hogy ezt valóban használhatom töményen is (mint a levendulaolajat)? 4. Melyek azok az illóolajok, amiket így töményen is lehet használni a bőrre illatosítás céljából? Előre is köszönöm megtisztelő válaszát.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A TudatosVásárló.hu kozmetikai szakértőjének válasza:

Természetesen a lenyelt illóolaj veszélyesebb a kontraindikáció szempontjából. Mivel bizonyos anyagok felhalmozódhatnak a szervezetben ezért a felsorolt betegségekben szenvedőknek, illetve az azokra meglévő hajlam esetén, én bőrre se nagyon kenném azokat az illóolajokat, amelyek károsíthatnak.

Töményen semmilyen illóolajat nem tanácsos használni, pláne nem rendszeresen.

A levendulát nem rendszeresen, hanem csak "tűzoltás" céljára, például égés esetén, ajánlott töményen használni. Van még pár illóolaj, amelyeket különféle bőrproblémák (akne, herpesz) esetén lokálisan szigorúan az érintett helyre felkenhetünk max. 3 napig. Parfüm céljára is hígítani kell (a legjobb erre a célra a jojobaolaj), már csak azért is , mert a tömény illóolaj hatása kevésbé vonzó a másik fél számára, mint a hígított.

Szoba-illatosítás esetén szubsztilis aromaterápiáról van szó, amikor pár csepp (1-3) árad szét lassan a szoba levegőjében - ekkor, mivel ilyenkor az illatok a pszichére, a lélekre hatnak, vagyis fizikai hatással nem kell számolni, nem veszélyesek a kritikus összetevőket tartalmazók.