fbpx

Nem tudom mennyire megengedettek ezek a fogások, amelyekkel ezek a cégek élnek.

Nem tudom mennyire megengedettek ezek a fogások, amelyekkel ezek a cégek élnek. Ha nem megengedhetőek, kihez kellene fordulnom, vagy esetleg az Egyesület tud tenni valamit? Horváth Rozi színes borsa: a képen négyféle színű bors látható - ezért is vettem meg - de az összetevők között csak három van, a piros bors helyett pirospaprika van. Eccofood tönkölylisztje: azt írja magáról, hogy ellenőrzött termesztésből származik, elől-hátul egy-egy pecsétszerűség van, alátámasztandó az állítást, de sehol nem tünteti fel, hogy valójában ki ellenőrizte.

dr. Haraszti Anikó, a TudatosVásárló.hu fogyasztóvédelmi szakértőjének válasza:

A csomagolásokkal kapcsolatban a következőket tudom javasolni: Először írásban (tértivevényes levélbe) jelezze észrevételét a cégek felé. Ha 30 napon belül nem kap választ, vagy a kapott válasz nem kielégítő, illetve a megtévesztő magatartást a cég nem hagyja abba, panasszal forduljon a Nemzeti fogyasztóvédelmi Hatósághoz.
Elérhetőségüket itt találja: http://www.nfh.hu/portal/informaciok/elerheto/teruleti_felugy.

Az ilyen típusú ügyek csak véletlenül kerülnek a hatóságok látóterébe vagy akkor, amikor - a fogyasztók - felhívják rá a figyelmüket.

Pici dolgok ezek, de igen is fontosak.
A liszt felirata igen aggályos, Ön is jól érzékelte, az "ellenőrzés" tartalmáról nem derül ki semmi, ráadásul minden kereskedelmi forgalomba kapható liszt (többé-kevésbé) ellenőrzött.
A színes bors keverék esetén picit elbizonytalanodtam, itt kíváncsi lennék a cég válaszára:
A listából a "piros" bors neve hiányzik, amire két tippem van , mi lehet:
- cayenne bors, ami valójában nem bors, hanem paprika-féle (bár így is elég pontatlan a megnevezés, és ekkor már nem borskeveréknek hívnám) http://hu.wikipedia.org/wiki/Cayenne-bors
- rózsabors /  pirosbors az érett bors ("bors" kéne, hogy legyen feltüntetve, még akkor is, ha némelyek szerint a rózsabors és pirosbors nem ugyanaz)