fbpx

Naponta megközelítőleg 1-1,5 talán két liter colát megiszom, azonban alkatom…

Naponta megközelítőleg 1-1,5 talán két liter colát megiszom, azonban alkatomon és fogaimon egyáltalán nem látszik, viszont a vérnyomásom átlag 140/80 és aktív sportoló vagyok. Úgy vélem szüksége van a szervezetemnek a cola beviteléhez, különben nem "bírom" energiával. Ritkán eszem rendesen, általában gyorsétteremben étkezem, vagy péksüteményt fogyasztok. Aggasztó ez? Mit lehetne csinálni?

A TudatosVásárló.hu szakértőjének válasza: 

A colát víz, glükóz szirup, szén-dioxid, karamell, aromák foszforsav és koffein alkotja. Több összetevőnek is aggályos hatásai lehetnek:

- a foszforsav a szervezetet erősen savasítja. Az újabb kutatások kimutatták, hogy a legtöbb betegség okozója az elsavasodott szervezet. A savas szervezet ellenálló képessége gyenge, és számtalan betegség forrása;
- a koffein függővé teszi a szervezetet, a kiválasztást meggyorsítja. Vizet és calciumot von el a csontokból, fogszuvasodást és csontritkulást okozva. Ha a szervezet hozzászokik és másnap nem kapja meg a megszokott mennyiségű koffeint, akkor nyugtalanságot, kellemetlen érzetet és koncentrálóképesség csökkenést is okoz.

Az, hogy napi szinten ilyen mennyiségben fogyasztod a colát, arra utal, hogy függőség alakult ki a szervezetedben, aminek hosszú távon igen káros hatásai lehetnek.

Azt tanácsoljuk, hogy problémáddal mindenképp keress fel egy háziorvost! A koffeinfüggőség megszűntetéséhez tanácsos szakmai segítséget kérni, és háziorvosod az egészséges táplálkozással kapcsolatban is felvilágosítást adhat, ami fontos ahhoz, hogy legyen elegendő energiád a sportoláshoz.