fbpx

Milyen módon történik a táplálékok bevezetése a csecsemő étrendjébe?…

Milyen módon történik a táplálékok bevezetése a csecsemő étrendjébe?

Amikor a csecsemő további fejlődéséhez már nem elegendő az anyatej (stabilan megáll a súlynövekedés) megkezdjük a hozzátáplálást, s ezzel együtt az úgynevezett elválasztást.

Alapszabály, hogy az elválasztás fokozatosan, lassan történjen. Egy-egy szopás elhagyása 2-3 hét alatt történjen. Új étellel mindig a délelőtti szopás előtt kínáljuk meg a csecsemőt, csak egy kanálkával, majd minden nap eggyel, többel, hogy legyen ideje ismerkedni az ízekkel és a pépes konzisztenciával. Minden új étel bevezetése között tanácsos 2-3 nap szünetet tartani.

Csak egészséges, jól fejlett csecsemőnél kezdjük el az elválasztást (beteg csecsemőnél nem szabad, sőt hasmenés után pár napig újra csak szoptassunk). Figyelembe kell venni az időjárást is (túl nagy melegben halasszuk el az enyhülésig). Mindig friss, kiváló minőségű nyersanyagot válasszunk.

Először a délelőtti szopást cseréljük át a tízóraira. (Adjunk szopás előtt 1-2 kávéskanál szűrt majd rostos gyümölcslevet, később gyümölcspépet. Naponta fokozatosan 1-2 kanállal emelve a teljes adagig, amely 50 g, s ezután még szophat (szopás nélkül 100 g-ig emeljük a mennyiséget). A gyümölcs íze legyen semleges, legjobb először az almalé, illetve a reszelt alma. A készítményeket mindig frissen kell elkészíteni.)

Második a déli szopás helyettesítése. (Ugyanazzal a fokozatossággal végezzük, mint a gyümölcs beiktatását: vizes főzelék, tejes főzelék, olajjal majd fehérjével dúsított és sűrített főzelék. A teljes adag főzelék után kínáljuk meg szobahőmérsékletű forralt vízzel vagy teával.)

A harmadik szopás cseréjére délután, uzsonna időben kerül sor gyümölcspép, illetve uzsonna ételek fokozatos beiktatásával.

A negyedik szopást este főzelékkel váltjuk fel. Szomjoltónak víz helyett kaphat anyatejet, ha van elegendő.

Az ötödiket, a reggeli szopást váltjuk fel utoljára kb. 1 éves kor körül, valamilyen tejes itallal. A glutén bevezetése 6 hónapos kor után, a tehéntej (a kecske- és a juhtej sem alternativa!) és a tojásfehérje bevezetése 1 éves kor után, az eper bevezetése 3 éves kor után, a szója bevezetése pedig csak 6 éves kor után történjen.