fbpx

Mi a botulizmus?…

Mi a botulizmus?

A botulizmus, ismertebb nevén a kolbászmérgezés embereket és állatokat egyaránt érintő bakteriális eredetű ételmérgezés. (A betegség elnevezése a latin botulus szóból ered, amelynek jelentése kolbász.)
A táplálékkal a szervezetbe jutó kórokozó méreganyaga a bélfalon keresztül kerül a vérbe. A vérből a környéki idegvégződésekhez kötődik, ahol gátolja az úgynevezett acetilkolin ingerületátvivő anyagának felszabadulását az ideg-izom kapcsolódásokban.

A botulutoxin számos élelmiszerben előfordulhat, de az esetek döntő többségénél a házi disznóvágás során készített, nyers vagy rosszul hőkezelt hurka, kolbász és disznósajt okozza. Emberről emberre nem terjed.

Mivel a baktérium toxinja hőérzékeny, az élelmiszerek alapos hőkezelésével, továbbá a több napra eltett élelmiszerek újbóli átforrósításával megelőzhető a toxin keletkezése. A készételt azért kell ismét hőkezelni, mert a korábban párolt, főtt, sütött termékben esetlegesen túlélő spórákból kicsírázó baktériumok a hűtőszekrényben újból szaporodásnak indulnak és toxint termelnek.

A házi disznóvágásból származó termékek fogyasztása más, ételmérgezés jellegű, hányással, hasmenéssel járó megbetegedéseket is okozhat.

Botulotoxint tartalmazó élelmiszer fogyasztása miatt hazánkban évente 2-8 mérgezés fordul elő, kimenetelük gyakran végzetes. A betegség megelőzésének módozatai megtalálhatók a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal honlapján.