fbpx

Mennyire hatékony a mosódió?…

Mennyire hatékony a mosódió?

Sokan titkos tippként reklámozzák a nemrég divatba jött mosódióhéjat. Az indiai vagy nepáli származású natúr mosószer mára szinte minden bioboltban kapható. A mosódióhéj kétségtelenül számos vonzó tulajdonsággal bír: a vegyszerek nélküli mosás kíméli a környezetet és a bőrünket is, ráadásul azok is bátran használhatják, akik amúgy érzékenyek a hagyományos tisztítószerekre. A mosóhatás egy szaponin nevű, forró vízben jól oldódó, felületaktív hatóanyagnak köszönhető, amely a vadon termő növény héjában található. A mosáshoz elég néhány héjat egy textiltasakba szórni, majd azt a kimosandó ruhák közé tenni. Vigyázat, a fehér ruhák fehérítő híján idővel beszürkülhetnek!

Az igazi kérdés persze, hogy valóban képesek-e a csodahéjak rendesen kimosni egy adag ruhát.

Saját tapasztalatunk a mosódióval nincs, viszont a német Ökotest (www.oekotest.de) magazin 2003 szeptemberében laborban tesztelte hatásosságát. Íme az értékelésük:

"A barna mosódióhéjakat laboratóriumi vizsgálatnak vetettük alá. Jó hír, hogy a vegyészek semmilyen káros anyagot nem találtak a héjak között. Rossz hír viszont, hogy a mosódióhéjak tisztítóhatása messze alulmúlta az elvárásainkat. A vizsgálat során 40, 60 és 95 fokon kimostunk egy 10 tipikus folttal bepiszkított pamut ruhát. A mosás után a foltok nagy része továbbra is látható maradt, és ez 95 fokon sem igazán változott. Egyik-másik szennyeződésre szinte semmilyen hatással nem voltak a héjak. Összehasonlításképp kimostunk egy hasonló darab pamutot sima forró vízben. A két mosás eredménye között alig találtunk eltérést. Egyedül a kóla és a tojás foltok lettek sokkal halványabbak. A héjak a mosás után büdössé és kellemetlenül ragacsossá váltak. (...) A termék ezért elégtelenre  vizsgázott."

Egy kiló mosódió ára nagyjából 6000 Ft, amely hosszú ideig elég, tehát összességében olcsóbb, mint egy doboz hagyományos mosópor. A gyengébb tisztítóhatásért viszont a kedvezőbb ár sem kárpótolhat.