fbpx

Két kislányunk van, szeretnék nekik (és magunknak) elsősorban bioélelmiszereket

Két kislányunk van, szeretnék nekik (és magunknak) elsősorban bioélelmiszereket vásárolni, de sajnos a családi kasszánk ezt nem engedi meg. Melyek azok az élelmiszerek, amelyekből mindenképpen biót érdemes beszerezni (például gyökérzöldségek, amelyekben nagyobb mennyiségben raktározódnak a káros anyagok, stb.)?

A TudatosVásárló.hu válasza: 

1. Az ellenőrzött bioélelmiszerek valóban garanciát jelentenek, hogy viszonylag tiszta élelmiszert vásárol az ember. Ugyanakkor azt gondoljuk, hogy nem feltétlenül a biotermék vásárlása a legcélravezetőbb mindenből. Teljesen a bioélelmiszerek sem tiszták (számos ok miatt), és a biotermesztésben is vannak megengedett szerek, gyakran pont ugyanazokat használják (pl.gyümölcsfáknál), mint a nem biogazdálkodásban.

Másrészt, ha valami nem bio, még nem jelenti azt, hogy mérgező. Mi azt ajánljuk, általában vásároljanak minél több friss idénynövényt és minél kevesebb előre feldolgozott árut!
A zöldségek-gyümölcsök esetében lehetőség szerint mindig ugyanazoktól a kistermelőktől, akik a saját árujukat árulják, s akik azt is elárulják, mivel kezelik a zöldségeket, (a növényvédőszerek alapvetően drágák, ezért a kistermelők általában spórolnak vele).
További alternatív lehetőség, hogy felveszik a kapcsolatot olyan biotermelőkkel, akiktől lehet rendelni rendszeresen, s emiatt olcsóbb árat tudnak kialkudni, illetve szervezhetnek magunknak vevőkört, ahol nagyobb mennyiségben rendelnek olcsóbb áron, s aztán maguk között szétosztják (Néhány tipp, hova lehet fordulni házhozszállításért: www.tudatosvasarlo.hu/kozvetlenul).
Természetesen a piac is nagyszerű lehetőség, hogy olcsó és jó minőségű idényzöldég-gyümölcshöz jusson az ember, illetve megbízható kistermelőkkel alakítson ki hosszútávú vásárlói kapcsolatot.

2. Valóban a gyökérnövényekben halmozódik fel a legtöbb növényvédőszer, illetve mindennek a héjában. Az összes melegházas primőrt - krumpli, répa, uborka, de főleg a salátafélék - úgy szokták számon tartani, mint a leginkább szennyezettebb zöldségfélék - ez a termesztés mikéntjéből adódik - ezekből mindenképp érdemes tehát a bio-t keresni. Ám az amerikai zöld civil szervezet, az EWG teszt eredményei szerint a legtöbb növényvédőszert tartalmazó zöldségek-gyümölcsök között a zeller és a krumpli mellett az alma, a körte, az (importált) szőlő, és az eper is megtalálható. A magyarországi szennyezettségi adatokról olvassa el a következő cikkünket: Miből együnk biot?


3. A kenyér esetében és a tejtermékeknél javasoljuk a bioélelmiszerek vásárlását.
A lisztnél és a pékáruknál a teljes kiőrlésűeknél azért fontos a bio, mert itt a növényvédőszerek pont a maghéjra rakódnak, amit ebben az esetben nem távolítanak el.
Tejnél ugyanakkor a házi is lehet nagyon jó: csak kérdés, a bolti vagy a házitejet bírja a gyerekek gyomra jobban. Ha van rá lehetőségük, utána lehet járni jó házitej-lelő helynek. Ha látják, hogy kinn legelnek sokat, jól néznek ki a tehenek, akkor valószínű jó minőségű a tejük is.