fbpx

Itthon Vape és Mortein szúnyogírtó lapkákat használunk. Le kéne mondanunk erről

Itthon Vape és Mortein szúnyogírtó lapkákat használunk. Le kéne mondanunk erről a fajta védelemről az egészségünk miatt?

A TudatosVásárló.hu szakértőjének válasza: 

A Vape és Mortein lapkák pontos összetételéről jelenleg nincs információnk. Ám, amint korábbi cikkünkben olvashatta ( Betiltott rovarirtószerek)  a háztartási rovarirtók egészségre igen káros anyagokat tartalmazhatnak, amelyeket tanácsos elkerülni. A különböző rovar- és növényirtó szerek anyagairól a következő angol nyelvű oldalon kaphat hiteles tájékoztatást - PAN Pesticide Database, ahol vegyületenként leellenőrizhető a különböző összetevők kockázata.

Emellett azonban azt tanácsoljuk, hogy a vegyszerek elkerülése érdekében próbálkozzanak a természetes védekezési móddokkal. Néhány ötlet a szúnyogriasztásra a Zöldköznapi kalauzból, ami segíthet:

  • A „megelőzés mindenekelőtt" szabály itt is érvényes: a víztartókat, esővíztárolókat lefedve kell tartani, hogy ne szaporodhassanak el bennük a szúnyogok. A nyaranként gyakran nyitva hagyott ablakokra, ajtókra érdemes szúnyoghálót szerelni (ez akár lehet valamilyen sűrű szövésű anyag is, amit az egyszerű leszedhetőség végett tépőzárak segítségével mi magunk applikálunk a keretekre).
  • A szúnyogok is irtóznak bizonyos illatoktól, így a borsmenta, a bazsalikom, a menta, a kamilla, a varádics illatától. Ugyancsak távol tarthatóak a szúnyogok, ha őrölt szegfűszegből, vízből, levendula- és citromolajból álló elegyet párologtatunk.
  • Ami pedig a csípések megelőzését illeti: hatásos szúnyogriasztó szer a bőrre kent higított ecet, illetve a repceolaj, amelyben borsmenta ázott.