fbpx

Hogy legyen az ember tudatos vásárló, ha a boltban a felvágottat, akörözöt…

Hogy legyen az ember tudatos vásárló, ha a boltban a felvágottat, a körözöttet...stb papirba csomagolják és utána még nejlon zacskóba is teszik? Most már nem ragasztják rá az árát, hanem belecsúsztatják a zacskóba.  A boltokban spanyol paradicsomot, egyiptomi paprikát és kinai fokhagymát lehet venni. Lehet ugyan magyart is, paprika-sárgarépa-paradicsom egyben, műanyag átlátszó dobozban ! Van egy "maszek" zöldséges, akinél szép magyar árú van, ő viszont mindent külön nejlonzacskóba tesz ! Főzelékkirály és melegétel elvitelre is árusitó helyek: műanyag edények + nejlon zacskó! Van olyan hely ahova lehet vinni sajátedényt, de ez a ritkább :-)

Annak ellenére, hogy néha körülményesnek tűnhet tudatos vásárlónak lenni, minden vásárlás esetében törekedhetünk arra, hogy a legrosszabb helyett tudatosan mást válasszunk. Legtöbbször a boltokban is lehet magyar zöldséget/gyümölcsöt kapni, csak figyelmesen meg kell nézni a származási helyet.

Vagy vigyen a zöldségeshez magával kosarat/szatyrot, és kérje meg, hogy ebbe pakolja az árut. Velem olyan még nem fordult elő, hogy valaki erre nemet mondott volna. Hasonlóan van ez a melegételt árusító helyeken is. Ha máris az eladó kezébe adja a műanyag dobozt, amit magával hozott, nem hinném, hogy ezt visszautasítja. Ez azért is fontos, mert ha rendszeresen nemet mondunk a zacskók és dobozok áradatára, előbb-utóbb a boltosok is felismerik, hogy ezekre nincs szükségünk.

De talán a legjobb megoldás, ha piacra megy, ahol lehet őstermelőktől származó árut kapni. Persze ez azt is jelenti, hogy paradicsomot és paprikát csak akkor tud venni, amikor ezek megérnek. De gondolom Ön is tudja mennyivel ízesebb egy nyár végi magyar paradicsom, mint az íztelen téli spanyol társa.

Remélem eléggé bíztatóan hatnak ezek a sorok, és Ön is a tudatos vásárlók népes táborát erősíti továbbra is!