fbpx

Egyszer hallottam valahol, hogy X km-es körzetben szerencsés helyi termelőktől

Egyszer hallottam valahol, hogy X km-es körzetben szerencsés helyi termelőktől vásárolni, az az igazán "zöld" és tudatos. - Mennyi is az az X? - Van-e már (jól!) működő (praktikusan webes) az egész országot lefedő hely, ahol kapcsolatot lehet teremteni és rendelni az X km-en belül megtalálható helyi gazdákkal / gazdáktól?

A TudatosVásárló.hu szakértőjének válasza: 

A helyi termékekkel kapcsolatban valójában gyakran emlegetnek különböző távolságokat, általában 50-60 km, ám ezek nem "kőbe vésett" számok. Mivel részletekbe menő tanulmányt még nem olvastunk a témáról, általában azt szoktuk tanácsolni, hogy érdemes egyfajta saját szempontrendszert figyelembe venni, ha valaki helyi terméket szeretne vásárolni. A legtisztább eset persze, ha helyi terméknek azt tekintjük, amit az előállítás helyén van módunk beszerezni. Ha erre nincs mód, rajtunk áll, hogy a távolságot meddig növeljük: 30-50-60 vagy akár 100 km-ig.


Másrészt pedig, ha igazán pontosak akarunk lenni, akkor minden összetevőre igaznak kéne lennie a szabálynak. De vajon helyinek számít-e az a baba, amit Zsuzsi néni varrt a szomszédban, de Kínából származó cérnát használt hozzá?

Sajnos olyan jól működő weboldal, ami az egész országot lefedi, és lehetőséget teremt a gazdákkal való kapcsolattartásra, még nem készült el. A témában érdekelt civil szervezetek már egy ideje tervezik ennek létrehozását, köztük mi is, de támogató hiányában eddig erre nem került sor.
Üdítő példát jelent a Kamra-túra http://www.kamra-tura.hu/ oldala, ahol homokhátsági gazdákat és termékeiket lehet megismerni, akár termék vagy térség szerinti keresés alapján.
További segítséget jelenthet  helyi élelmiszerekkel kapcsolatos linkgyűjteményünk http://www.tudatosvasarlo.hu/link/subcat/18.