fbpx

| Tudatos Vásárló

Kell-e mindent egy helyen megkapnunk?

Magyarországon az első hipermarketek megjelenésével egyidőben megszólaltak a negatív környezeti, társadalmi és gazdasági hatásokért aggódó kritikai hangok, és azóta sem csitultak… Nem ok nélkül.

Fogyasztási szokásainkat nagyban meghatározzák a kínált lehetőségek (így például, hogy mennyire könnyen hozzáférhetőek a zöld termékek), amelyek jóformán tőlünk függetlenül alakítják az infrastrukturális környezetet is.

A hipermarketek elterjedése számos új környezeti kihívás elé állít minket. Ezek az áruházak nagyban függenek a motorizációtól: a vásárlók autóval utaznak oda, ugyanakkor az áruelosztás is hatalmas logisztikát igényel. Mindemellett rossz hatással van a városi kiskereskedelemre, hosszú távon a munkaerő piacra is.

Magyarországon az első hipermarket – azaz legalább 3000 négyzetméteres, saját parkolóval is rendelkező áruház – 1995-ben nyílt meg Győrben. 2008-ban már 125, nagyrészt Tesco hipermarket működött országszerte.

A hiper- és szupermarketekben, diszkontáruházakban a városi kiskereskedelemhez képest jóval nagyobb az áruk fluktuációja (ezért sokkal nagyobbak a szállítási igények is), koncentrációja. Vásárlásaink kétharmadát ezekben az áruházakban ejtjük meg.

 

Kritikus hangok

A hipermarketek megjelenése több szinten hat negatívan a környezetre. A bevásárló-forgalom kialakulásával megnövekedett az autóforgalom, ami mind a levegő-, mind a zajszennyezettségre negatív hatással van.

Gulyás Emese, a Tudatos Vásárlók Egyesülete munkatársa kutatásából kiderül, hogy míg a városi boltokat, áruházakat akár gyalog vagy tömegközlekedéssel is elérjük, a városon kívüli kereskedelmi egységekhez átlag 20 kilométert autózunk.

Ugyanakkor a városkörüli telkek eladásánál tapasztalt visszaéléseknél előfordulhat a környezetileg értékes, védett területek feláldozása a kereskedelem javára.

Sokat említik a nagy hipermarketek negatív társadalmi hatásait is, így az uniformizált munkaerőt, a nyomott béreket, az ellehetetlenített kisvállalkozásokból eredő munkanélküliséget, a beszállítókkal szemben gyakorolt etikátlan üzleti magatartást.

A civil mozgalmak 10 éves kritikai tevékenysége után 2006-ban határozottan lépett a hazai kormányzat is. Az ennek köszönhető új kereskedelmi szabályozás már síkraszáll a hipermarketek beszállítóinak védelméért. Emellett felszólítja a kereskedőket a környezettudatosabb magatartásra is, a szelektív hulladékkezelésre, környezetkímélőbb csomagolásra, lokális beszállítók előnyben részesítésére.

Nemzetközi kitekintésben tapasztalhatjuk, hogy a hipermarketek tulajdonosai befolyásolhatják akár a helyi adórendszert is, ami szintén a kisvállalkozásoknak lehet kedvezőtlen. Pedig számos tanulmány bizonyítja, hogy utóbbiak lényegesen jobb hatással vannak a helyi gazdaság fellendítésére, környezetük sokkal többet kap vissza tőlük, mint a nagy áruházláncok adott esetben távolra vitt adójából, profitjából.

 

A cikk a Corvinus Egyetemen 2009-ben tartott Fenntartható Fogyasztás Konferencián elhangzott előadás összefoglalója.

A cikk az EEA and Norway Grants támogatásával, a HU0056 kódszámú, Fenntartható fogyasztás, termelés és kommunikáció projekt keretében jelent meg.

 

Kép [cc] s.alt

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás