fbpx

| Markovics Vera

Káros és kedvező megítélésű anyagok a tisztálkodó- és tisztítószerekben

Elég egy „természetes összetevők”, „bio”, „gyógynövényeket tartalmazó” felirat és máris nyugodt szívvel használjuk ezeket a kozmetikumokat. De mi is van a címkék mögött?

Figyeljük az összetétel listát!
A gyógynövényekkel, ichtiollal, kénnel, illóolajokkal, mézzel, algával, olajos magvak őrleményével kevert szappanok annak ellenére, hogy általában nem olcsók, kedveltek napjainkban, mert a természetesség és a hatásosság látszatát keltik. Azonban nem minden natúrnak, illetve bionak reklámozott szappan készül valóban természetes anyagokból. Vásárláskor nem árt a csomagoláson található összetevőkre is figyelni. Minden valószínűség szerint hamarosan a kozmetikumokban felhasználható anyagok minősített listája is segíti majd a tudatos vásárlást. Az összetevők tanulmányozásából ugyanis sok mindenre fény derülhetne: például, hogy olyan anyagokat is kevernek a gyártók a szappanokba, amelyek inkább arra intenek, hogy jó lesz vigyázni, hogy sokszor a márka, a csomagolás, az illat, no meg az ár az, ami eltérő, a lényeg, azaz az összetétel szinte ugyanaz. Az összetevők böngészése, összehasonlítása nyomán több esetben tehát arra is fény derülhetne, hogy a drága szappanok nem feltétlenül jelentenek jobb minőséget.

Az alábbiakban felsorolunk néhány gyakran előforduló összetevőt, amelyek élettani hatásával kapcsolatban komoly kétségek merültek fel, illetve olyanokat, amelyek kiválthatják ezeket.  Az összetevőket a nemzetközi besorolás szerinti néven tüntetjük fel (INCI). Ezek azok az elnevezések, amelyek legtöbb esetben a termékeken is szerepelnek.

Kritikusnak tartott anyagok

Mineral oil, Paraffin, szilikon: ásványolaj-termékek – akadályozzák a bőrlégzést

EDTA: komplexképző, a fémmaradványok közömbösítésére használják – toxikus, környezetszennyező anyag.

Methyl, Propyl, Buthylparaben: konzerválószerek – allergiaveszély

PEG derivátok – mesterséges emulgeálószer – átjárhatóbbá teszi  a bőrt

A színanyagok között is vannak olyanok, amelyek irritálhatják a bőrt (Pl. anilin), s ezek még nehézfémsóktól is szennyezettek lehetnek.

Optikai fehérítőt is keverhetnek a szappanokba. Ezt az anyagot környezetszennyező tulajdonsága miatt kritizálják a környezetvédők.


Pozitív megítélés alá eső anyagok

Növényi olajok
Olea Europea – olívaolaj,

Helianthus Annuus – napraforgóolaj,

Triticum Vulgare – búzacsíraolaj,

Zea Mays – kukoricacsíraolaj,

Prunus Dulcis – mandulaolaj.

Phytinsav – EDTA természetes alternatívája lehet.

Butyrospermum parkii -karitévaj,
 
Buxus Chinesis –jojobaolaj,
 
Cocoa Butter – kakaóvaj,

Algae – alga, 

Jasminum Officinale – jázmin,

Lavandula Augustifolia – levendula.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás