fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Káros és kedvező megítélésű anyagok a tisztálkodó- és tisztítószerekben

| Markovics Vera

Elég egy „természetes összetevők”, „bio”, „gyógynövényeket tartalmazó” felirat és máris nyugodt szívvel használjuk ezeket a kozmetikumokat. De mi is van a címkék mögött?

Figyeljük az összetétel listát!
A gyógynövényekkel, ichtiollal, kénnel, illóolajokkal, mézzel, algával, olajos magvak őrleményével kevert szappanok annak ellenére, hogy általában nem olcsók, kedveltek napjainkban, mert a természetesség és a hatásosság látszatát keltik. Azonban nem minden natúrnak, illetve bionak reklámozott szappan készül valóban természetes anyagokból. Vásárláskor nem árt a csomagoláson található összetevőkre is figyelni. Minden valószínűség szerint hamarosan a kozmetikumokban felhasználható anyagok minősített listája is segíti majd a tudatos vásárlást. Az összetevők tanulmányozásából ugyanis sok mindenre fény derülhetne: például, hogy olyan anyagokat is kevernek a gyártók a szappanokba, amelyek inkább arra intenek, hogy jó lesz vigyázni, hogy sokszor a márka, a csomagolás, az illat, no meg az ár az, ami eltérő, a lényeg, azaz az összetétel szinte ugyanaz. Az összetevők böngészése, összehasonlítása nyomán több esetben tehát arra is fény derülhetne, hogy a drága szappanok nem feltétlenül jelentenek jobb minőséget.

Az alábbiakban felsorolunk néhány gyakran előforduló összetevőt, amelyek élettani hatásával kapcsolatban komoly kétségek merültek fel, illetve olyanokat, amelyek kiválthatják ezeket.  Az összetevőket a nemzetközi besorolás szerinti néven tüntetjük fel (INCI). Ezek azok az elnevezések, amelyek legtöbb esetben a termékeken is szerepelnek.

Kritikusnak tartott anyagok

Mineral oil, Paraffin, szilikon: ásványolaj-termékek – akadályozzák a bőrlégzést

EDTA: komplexképző, a fémmaradványok közömbösítésére használják – toxikus, környezetszennyező anyag.

Methyl, Propyl, Buthylparaben: konzerválószerek – allergiaveszély

PEG derivátok – mesterséges emulgeálószer – átjárhatóbbá teszi  a bőrt

A színanyagok között is vannak olyanok, amelyek irritálhatják a bőrt (Pl. anilin), s ezek még nehézfémsóktól is szennyezettek lehetnek.

Optikai fehérítőt is keverhetnek a szappanokba. Ezt az anyagot környezetszennyező tulajdonsága miatt kritizálják a környezetvédők.


Pozitív megítélés alá eső anyagok

Növényi olajok
Olea Europea – olívaolaj,

Helianthus Annuus – napraforgóolaj,

Triticum Vulgare – búzacsíraolaj,

Zea Mays – kukoricacsíraolaj,

Prunus Dulcis – mandulaolaj.

Phytinsav – EDTA természetes alternatívája lehet.

Butyrospermum parkii -karitévaj,
 
Buxus Chinesis –jojobaolaj,
 
Cocoa Butter – kakaóvaj,

Algae – alga, 

Jasminum Officinale – jázmin,

Lavandula Augustifolia – levendula.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok